You are on page 1of 26

Analiza mediului de marketing

a companiei Coca-cola
A elaborat:Ceban Cristina

De ce Coca-cola?

Coca-Cola este cea mai
populară şi cea mai bine
vândută băutură
răcoritoare din istorie şi
de asemenea cel mai
cunoscut produs din
lume.

ulei de portocală. In 1888 afacerea este cumparata de Griggs Candler care in scurt timp intensifica vanzarile si deschide (prin asociere cu alti investitori) “The Coca-Cola Company”. Aroma distinctivă de "cola" provine în principal din amestecul de zahăr. statul Georgia. restul ingredientelor având doar contribuții minore. John Styth Pemberton. Dr. siropul Coca-Cola într-un vas de aramă.capitalul initial fiind de 100. ulei de lămâie și vanilie. a produs. În timpul primului an. modesta cifră de nouă porţii pe zi. un farmacist local. Scurt Istoric  Produsul care a dat lumii gustul cel mai cunoscut s-a născut în Atlanta.000$ . vânzările au atins în medie. la data de 8 mai 1886.

Coca-Cola este cea mai populara si cea mai bine vanduta bautura racoritoare din istorie. Brandul Coca-Cola este cel mai cunoscut brand din lume. cu gandul ca cele doua "C"-uri vor arata bine intr-un viitor logo. Asa se naste si faimosul font Spencerian.  1886 primul gust Coca-Cola a fost inventata de John Pemberton si servita pentru prima data la Farmacia Jacobs pe 8 mai 1886. Frank Robinson. se vand in jur de noua bauturi pe zi. numeste bautura "Coca- Cola". In acelasi an. . un mare nume se naste Contabilul companiei.

imbuteliere. . Cola Countur este creat odata cu semnarea de designerul Alexander primului contract de Samuelson. Sunt folosite sticle stil "Hutchinson". 1899 1915 acum in sticle sticla Contour Imbutelierea Coca- Prototipul sticlei Coca- Cola incepe in 1899.

la o arata pe Mos Craciun promovare in care se atrage atentia bautura perfecta indiferent de savurand Coca-Cola. si aceeasi bautura. . ca "Coke" si "Coca-Cola" sunt una sezon. creeaza prima ilustratie ce il Apare prima campania de Cola dintr-o bautura de vara. 1921 1931 1942 bunatati intregul an Mos Craciun si Coca-Cola Primul slogan "Setea nu tine cont Artistul Haddon Sundblom Coca-Cola si Coke de anotimp" a transformat Coca.

Ray Charles. Orbison si The Coasters interpreteaza un imn dedicat Coca- Cola in stilul lor unic. 1960 acum si in doze Apare doza de Coca-Cola de 350ml imnul Coca-Cola pe buzele tuturor discut de metal Incepe campania "Things go better Discul rosu de metal with Coke". cantaretii pop este introdus pe piata si precum The Supremes. . Roy si 48 de inch. 1950 1963 1947 pe prima pagina Coca-Cola devine primul produs care apare pe prima pagina a revistei Time. La radio. are dimensiuni intre 12 Aretha Franklin. Jan and Dean.

promovat ca "noua Coca. Astfel. internationale. genereaza proteste pentru prima data in alb. numit si "Coca-Cola Classic" se intoarce pe piata dupa numai 79 de zile. Ursii polari Coca-Cola apar culorile consacrate. 1969 1985 1993 rosu si alb now vs. . produsul reclama "Luminile nordice" original. ursii polari ajung Cola. Identitatea contine Produsul. Clasic O noua identitate vizuala e Formula Coca-Cola este schimbata introdusa pentru Coca. rosu si Cola". pentru prima data in 99 de ani.

. Sprite. sau chiar si ape minerale naturale precum Dorna si Poiana Negri. dar si bauturi necarbogazoase precum Cappy. Mediul Intern  Coca Cola şi-a început operaţiunile în România în anul 1991 având ca obiect de activitate îmbutelierea binecunoscutei băuturi răcoritoare Coca Cola şi a produselor cu marca THE COCA COLA COMPANY. Nestea. Compania oferă pe piaţa românească un sortiment bogat de băuturi răcoritoare printre acestea numărându-se în primul rând Coca-Cola. apoi Fanta.

trei fabrici de îmbuteliere pe teritoriul ţării.Coca Cola România are un capital social de 37.240 lei. iar fiecare din cele trei deţin utilaje cu standarde de înaltă calitate.Resurse  Umane -aproximativ 3000 angajaţi. Materiale . . Financiare .

indiferent cât de bune ar fi produsele. de premiere si astfel au reuşit în timp să menţină clientela. În acest sens. firma se străduieşte intens să îşi fidelizeze clienţii prin diferite activităti de promovare. compania Coca-Cola nu ar putea exista. de a se dezvolta. de a-şi păstra renumele care să persevereze in timp întrucât fără aceştia. Mediul extern Micromediul Clienţii Pentru Coca-Cola clienţii reprezinta raţiunea de a trăi. .

Concentrat Leventis. Iaşi . Furnizorii O reţea largă şi complexă de furnizori asigură ingredientele. Suceava . ambalajele şi serviciile de care este nevoie. Pitesti . postere. Sighişoara .Etichete. broşuri 3P România.  Principalii furnizori: Varoise de concentres. Deşi nu deţine şi nu controlează furnizorii cu care colaborează.Navete Stimet.Sticle GMH. afişe. Coca-Cola are responsabilitatea de a asigura că modul lor de lucru reflectă standardele companiei. Belgia .Carton . Cluj .Franta .Zahăr Buse Prodgaz.Bioxid de carbon Novis.

.

agentii de publicitate. societati de transport. Publicul întreprinzător Publicul intreprinzator este format din: brokeri. curieri.etc . comisionari.

. această antrenare îmbunătaţind performanţele firmei. Concurentii:  Principalul concurent pe piata românească este Pepsi Cola. o motivează puternic în întreprinderea actiunilor sale. Faptul că firma Coca-Cola se află în fata unui concurent de un asemenea calibru. Cele două companii sunt cele mai mari producătoare de băuturi răcoritoare. care doreşte menţinerea poziţiei de lider pe piaţa românească. lider de piată fiind Coca-Cola.

Macromediul  Mediul Cultural Cu privire la Coca Cola putem spune că această companie şi-a creat chiar ea însăşi o valoare. Coca Cola ţine seama de obiceiurile oamenilor din orice colţ al lumii. . o cultură în ceea ce priveşte politica excelentă de promovare care atrage în continuare mulţi consumatori.

Cei care consuma cel mai mult aceasta bautura sunt copiii si adolescentii si tinerii pana la 30 de ani.Cola ” depinde de structura populatiei pe grupe de varsta. . Mediul demografic In functie de mediul demografic intreprinderea „Coca.

cola poate lansa un nou tip de produs care are un gust mai bun si care nu contine substante nocive pentru organism sau care are o culoare mai atractiva. . -Poate ajuta la descoperirea unor noi consumatori. Coca . un jeleu sau o inghetata cu gustul de Coca .5l. Mediul Tehnologic Pentru intreprindere mediul tehnologic este important din cauza urmatoarelor motive: -Creeaza noi moduri de satisfacere a nevoilor consumatorilor.Cola. astfel. Un exemplu in acest sens poate fii dimensiunea sticlelor care incep de la 0.5l pana la 2. -Identifica diferite nevoi latente ale consumatorilor. astfel sunt vizati consumatorii care nu consum suc dar care pot consuma o bomboana.

cât și internațional. . ţinând cont de faptul că are o acoperire la nivel naţional. şi chiar să le folosească în scopul obţinerii succesului la nivel mondial.  Coca Cola a reuşit să facă faţă legilor date de fiecare stat în care se comercializează produsul .Mediul Politico Legal  Compania Coca-Cola este supusă legislaţiei din România.

Mediul Economic  Mediul economic influenţează prin nivelul veniturilor populaţiei. . adică puterea de cumpărare.

standardele internationale de protectie a mediului inconjurator ISO14001. Eforturile de protectie a mediului inconjurator sunt concentrate asupra a trei arii in care activitatea noastra are cel mai mare impact: •Excelenta in protectia resurselor de apa •Energie •Ambalaje si deseuri de ambalaje .Mediul Natural  Coca-Cola este implicată in actiuni de reducere a impactului afacerii asupra mediului inconjurator. Timisoara si Poiana Negri. Prin urmare. s-a implementat in toate cele trei fabrici din Romania: Ploiesti.

Puncte tari nivel inalt al calitatii produselor Puncte slabe acoperirea pe majoritatea continut ridicat de zahar si statelor lumii cofeina usor de recunoscut preturi accesibile posibilitatea scaderii gama variata de produse vanzarilor datorita crizei detine pozitia de lider pe piata economice Oportunitati aparitia marcii in filme si videoclipuri foarte mediatizate Amenintari incheierea de contracte cu intensitatea concurentiala firme de transport in comun criza economica pentru lipirea de autocolante marca Coca-Cola .

Ti se dilata pupilele. Nu vomiti imediat din cauza cantitatii mari de zahar pentru ca acidul fosforic taie din aroma. Ce se intampla cu organismul tau daca bei o Coca-Cola ?  In primele 10 minute: 10 lingurite de zahar ajung in sistemul digestiv (100% din cantitatea zilnica recomandata). creste presiunea sangelui determinand ficatul sa basculeze zahar (in plus) in sange… Receptorii. ce participa la metabolismul glucidelor scazand nivelul glicemiei). lasandu-te s-o pastrezi pe toata…  Dupa 20 de minute: nivelul glicemiei (cantitatea de zahar din sange) creste exagerat cauzand o explozie de insulina (hormon. impiedicand starea de somnolenta. Ficatul raspunde prin transformarea in grasime a cat mai mult zahar posibil (este mult in acest moment)…  La 40 de minute: cofeina este absorbita complet. pentru adenozina sunt blocati. din creier. .

Vei deveni iritabil si/sau apatic.  Pe masura ce agitatia din tine se linisteste vei incepe sa ai scaderi ale glicemiei. dar nu inainte de a o fi amestecat cu nutrienti de care corpul tau ar fi avut nevoie pentru hidratare sau mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. Dupa 45 de minute: organismul creste sinteza de dopamina stimuland centrii placerii din creier.  Toate astea vor fi urmate de o scadere a nivelului cofeinei in urmatoarele ore. Este acelasi mecanism de functionare ca si in cazul actiunii heroinei…  La 60 de minute: acidul fosforic leaga calciu. zincul (care ar fi fost destinat oaselor) impreuna cu sodiu si apa. Pana acum ai eliminat deja toata apa continuta in Coca-Cola pe care ai baut-o. Urmeaza sa intre in joc si proprietatile diuretice ale cofeinei (te va face sa urinezi). dar asta nu e problema… vei bea inca o Coca-Cola care te va face sa te simti bine… . magneziu si zinc la nivelul intestinului subtire determinand o noua accentuare a metabolismului. Este evident ca acum vei elimina calciul. magneziul.

Forma familiara a sticlei de Coca-Cola si sigla. Coca-Cola ramane un simbol fara varsta al bauturilor racoritoare de calitate. .Concluzii:  Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. In decursul a peste un secol de schimbari si dintr-o noua era care promite si mai multe schimbari. sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume.

Mulțumesc pentru atenție! .