You are on page 1of 14

Sporirea

cantitații și
calității de
sfeclă de zahăr
A efectuat: Burcovschi Adrian

Din rădăcină se extrage zahărul și resturile de la industrializarea zahărului sunt folositoare în fabricarea spirtului. spanacul. bienală. cultivată pentru obținerea zahărului. loboda. Plante înrudite cu sfecla de zahăr sunt: sfecla roșie. .

. Importanța Este planta care asigura in tara noastra si in Europa materia prima pentru industria zaharului. melasa care reprezinta 4-5% radacini prelucrate se foloseste in alimentatia animalelor. Sfecla de zahar se poate folosi si la : fabricarea spirtului.. alimentatia animalelor. Taitei de sfecla reprezinta un nutret cu o mare valoare economica. alimentatia fermentativa.

Cantitate record de zahăr la Südzucker Moldova • În anul 2013.5 mii tone de zahăr – cea mai mare cantitate de la înfiinţarea sa în anul 2001. Acest volum de producţie a fost extras din 692.  . compania Südzucker Moldova a produs 99. subcontractate de Südzucker Moldova pentru recolta anului 2013.2 mii tone de sfeclă de zahăr. cultivată de pe 16.4 mii ha de plantaţie.

. în istoria industriei de sfeclă de zahăr din RM.• în anul 2013. În consecinţă. productivitatea medie a sfeclei de zahăr de pe suprafeţele de materie primă ale Südzucker Moldova a depăşit 40 t/ha. sezoane de procesare – 100 de zile. randamentul zahărului – 14 %. compania Südzucker Moldova a petrecut unul din cele mai lungi. relatează Infotag. conţinutul de zahăr al rădăcinilor – 17 %.

ceea ce a generat pierderi financiare pentru companie . ca rezultat al faptului că pe teritoriul ţării a căzut o cantitate mare de precipitaţii. funcţionarea acestei fabrici a trebuit să fie suspendată. Ulterior. cultivatorii de sfeclă şi producătorii de zahăr au întâmpinat unele dificultăţi. în unele zone de cultivare a sfeclei de zahăr.• Recolta bună de sfeclă de zahăr a fost condiţionată. ceea ce a determinat conducerea companiei să ia decizia de pornire anticipată a fabricii din Făleşti. Cu toate acestea. colectarea sfeclei a fost începută deja în luna august – cu o lună mai devreme de termenul planificat. din cauza temperaturilor înalte din a doua jumătate a lunii iulie. de condiţiile climaterice favorabile din sezonul agricol trecut. pentru a evita pierderile de materie primă. în linii generale. În special.

vremea a favorizat păstrarea şi chiar îmbunătăţirea calităţii recoltei de sfeclă de zahăr. a fost posibil atingerea unui rezultat record.Cu toate acestea.  De rând cu condiţiile favorabile climaterice. în cea mai mare parte a timpului campaniei de recoltare a anului 2013. .

În sezonul agricol 2013. venitul brut al gospodăriilor agricole de pe 1 ha de plantaţie de sfeclă de zahăr a constituit aproximativ 7-8 mii Lei. 20 mii Lei/ha). sfecla de zahăr a devenit cea mai rentabilă cultură de câmp în RM. . graţie unei productivităţi bune şi preţurilor mai înalte de realizare în raport cu preţurile regionale (mai mult de 700 Lei/tona). În condiţiile unui nivel maximal al costurilor de producţie (max.

un cost relativ redus al zahărului. datorită calităţii înalte a materiei prime. a asigurat competitivitatea producţiei companii nu numai pe pieţele UE. reducerii pierderilor de producţie şi majorării eficienţei energetice la fabricile de zahăr Südzucker Moldova. dar şi pe pieţele Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus. unde preţurile la zahăr sunt înalte.  .• În acelaşi timp.

 La momentul actual. . preţul mediu al zahărului pe piaţa Republicii Moldova (cca 790 USD/tona) este considerabil mai mic decât cel la nivel regional – în Ucraina şi România (830-840 USD/tona).

Lei. fabrici de producere a bio- etanolului. Ungaria.Pe parcursul activităţii sale în Republica Moldova. Cehia şi Slovacia. Polonia. România. Austria. aditivilor alimentari. . Belgia. concentratelor de fructe şi produselor intermediare. Bosnia şi Herzegovina. Franţa. Calitatea zahărului a crescut esenţial.  În componenţa acestuia întră fabrici de zahăr amplasate în Germania. În rezultat. pizzei. cheltuielile de energie ale întreprinderii s-au diminuat cu mai mult de două ori. compania Südzucker Moldova SA a investit în producerea de sfeclă de zahăr peste 600 de mln. precum şi rafinării.

cât şi din punct de vedere al randamentului – 45 de tone la hectar. roada bogată şi dificultatea de a exporta în Federaţia Rusă ar putea avea ca efect ieftinirea zahărului.2 milioane de tone.Moldova va avea cea mai mare recoltă de sfeclă de zahăr din istorie. transmite IPN. Potrivit ministrului agriculturii şi industriei alimentare. atât din punct de vedere al cantităţii recoltate – 1. . Vasile Bumacov.

deşi randamentul de 45 tone la hectar este un record pentru Moldova.1 milioane de tone. care au dat o roadă de 1. . Anul trecut.5 mii de hectare de sfeclă de zahăr. în Polonia randamentul mediu e de 80 de tone la hectar.• Directorul „Moldova Zahăr” a mai spus că. iar Moldova mai are mult de lucru pentru a atinge un nivel european al producţiei. în Republica Moldova au fost plantate 28. recolta medie fiind de 39 de tone la hectar.

pe piaţa zahărului din Moldova activează trei operatori: „Magt-Vest” SRL (fabricile din Glodeni şi Donduşeni.• Actualmente. capacitatea lor de producţie constituie circa 32% din întreaga capacitate a ramurii). . 29% din capacitatea totală de producţie) şi ÎM „Südzucker Moldova” SA (fabricile din Drochia şi Făleşti. „Moldova- Zahar” SRL (fabrica din Cupcini. 39% din capacitatea totală de producţie).