Familia

contemporana si
caracteristicile ei
de baza
A efectuat: Oprea Cristina
A verificat: Bunescu R.

extinsa. dezorganizata 3.Cuprins: 1.Factorii ce contribuie la incalcarea functiilor familiale .Structura familiei 2.Familia nucleara. mixta.Specificul functionarii diferitor tipuri de familii 4.Familia traditionala si familia moderna 5. incompleta.

Definitie: Familia reprezintă „o formă de comunitate umană alcătuită din doi sau mai mulţi indivizi. uniţi prin legături de căsătorie şi/sau paterne. . sau un partener cu unul sau mai mulţi copii proprii. mai mult sau mai puţin latura biologică şi/sau cea psihosocială” Acest lucru presupune că există doi parteneri. realizând. cu sau fără copii.

Structura familiei Conceptul de structura are doua semnificatii: Componenta Diviziunea rolurilor numerica in interiorul familei Structura pe Exercitarea generatii autoritatii Status-uri si roluri familiale .

Componenta numerica            Familia extinsa Unde sunt reunite 30-40 persoane intr-o singura unitate Familia restrinsa-nuclear Alcatuita din 3-4 persoane Familiile fara descendenti Familiile monoparentale .

Structura pe generatii Dimensiunea generationala a structurii variaza de la tipul extins la cel restrans. purtand amprenta istorica si social. de la societatile traditionale la cele moderne. .culturala.

fiu. sotie. Rol conjugal: ~Cunoaşterea de sine şi a partenerului. ~Modelarea intimităţii şi a vieţii de cuplu pentru copii. bunic. . fiica. ~Susţinerea reciprocă în urmărirea sarcinilor şi funcţiilor familiei. nepot. Status-uri si roluri familiale In familie status-urile si rolurile sunt asociate indivizilor dupa cum urmeaza: sot. ~Stimularea funcţionării cuplului prin folosirea tuturor resurselor personale. ~Satisfacerea reciprocă a nevoilor afectiv-sexuale a intereselor şi aspiraţiilor referitoare la viaţa de cuplu.

negociere). solidaritate. competiţie.Rol parental : ~Creşterea şi educarea copiilor. . ~Completarea identităţii de sine şi a celei sexuale. conflict. ~Stimularea evoluţiei şi dezvoltării personalităţii la copii. Rol fratern: ~Învăţarea traiului alături de egali (prin afecţiune. ~Formarea identităţii sexuale a copiilor. rivalitate. ~Susţinerea afectivă şi comportamentală în diferite situaţii.

a parinsi. . dar si de factori interni familiali: marimea grupului. social. ale tinerilor fata de bunicilor fata de nepoti). Structura de autoritate Vizeaza capacitatea familiei de a elabora norme si valori necesare functionarii familiei prin impunere sau consens. . Exercitarea autoritatii este conditionata de o serie de factori de ordin economic. componenta generationala. de traditii si norme existente in comunitatea respectiva. varstnici).forme secundare de asupra descendentilor (a autoritate (ale copiilor fata de parintilor fata de copii. cultural.autoritatea ascendentilor .

. alegerea partenerului este facuta de parinti pe baza status-ului economic si social.In acest tip de familie. incluzand mai multe generatii care convietuiesc laolalta . mentinerea si respectarea traditiei fiind asteptarile majore. condusa de un sef-partener.Familia extinsa este o structura de tip autoritar sau autocratic.

Familia cu cea mai mare raspandire este familia nucleara. scopul acestei uniuni constituindu-l fericirea mutuala a indivizilor. participare activa a copiilor. dar si pentru societate. consens. Alegerea partenerului se bazeaza pe afectiune si libera optiune. Familia nucleara este o structura democratica bazata pe egalitate. . avand de indeplinit mai multe functiuni necesare pentru indivizii ce o alcatuiesc. cuprinde parintii si copii necasatoriti. Acest tip de familie reprezinta forma universala cea mai elementara.

a decesului unuia dintre părinți. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a divortului.Familia monoparentală este acel tip de familie în care copiii locuiesc doar cu unul dintre părinți. a separării părinților. a înfierii de către un adult a unui minor sau ca urmare a deciziei unei femei de a da naștere unui copil fără a fi căsătorită sau fără a locui cu un bărbat. .

care include copii din prima căsătorie a unuia sau a ambilor parteneri şi/sau din această căsătorie. care constau într-un cuplu. de obicei o mamă cu un copil sau mai mulţi. s-au căsătorit cu altcineva şi au format o nouă familie. compuse din părinţi care au divorţat. dar nu legalizează mariajul. . “Cupluri care coabitează” şi “căsătorii convenţionale” - aranjamente familiale. care se aseamănă altor forme. compuse dintr-un părinte. Familia “cu un singur părinte”.Familia“amestecata”sau “recombinata” sau “reconstit uita”. Familia “fără copii”.

in care partenerii apartin unor culturi diferite. fax. Familii mixte. Este un tip de familie care devine din ce in ce mai obisnuit o data cu multiplele posibilitati de calatorie dintr-o zona in alta a lumii. . de traditii. internet. Cei care realizeaza cupluri si familii mixte cultural dau dovada de o mai mare deschidere mentala si spirituala. O astfel de familie mixta are in fata numeroase provocari. in special acelea de a armoniza si diferentele de cultura. alaturi de cele personale care exista in orice familie. datorita dezvoltarii tehnicii de comunicare prin telefon. mai putin afectati de prejudecati si mai flexibili in gandire si comportament.

Ierarhia era foarte clară. Copiii suportau şi se abţineau la autoritatea tatălui şi pe cea a mamei când tatăl nu era. mama se implica mult mai mult în creşterea şi educarea copiilor faţă de familia modernă. În familia tradiţională căsătoria copiilor se făcea în ordinea descrescătoare. însă cea a mamei era mai blândă şi mai sensibilă. fiecare ştia ce are de făcut şi de cine trebuie să asculte. nu ca în familia modernă când aceştia se căsătoresc sau trăiesc în concubinaj. În această familie cel care domina cel mai mult era bărbatul. ea se ocupa doar de gospodărie şi de familia sa. deoarece mama nu avea un loc de muncă. Rolul mamei era foarte important pentru că personalitatea ei construia punctul de plecare pentru copil.Familia tradiţională În familia tradiţională puterea este inegală. de la cel mai mare la cel mai mic. . o carieră profesională. În familia tradiţională.

deciziile le iau în comun. Un alt factor este independenţa economică a femeii. adică femeia nu mai este întreţinută de bărbat şi poate singură să-şi asigure existenta şi să ia decizii proprii. . In această familie partenerii au aceeaşi autoritate. atât în privinţa hotărârilor care viza viaţa conjugală. fără teamă de a fi supusă reproşurilor sau abandonată. Factorii ce au determinat flexibilizarea raporturilor de putere în cuplul modern au fost emanciparea femeii.Familia modernă Familia moderă se caracterizează prin structura de autoritate şi putere. bazată pe creşterea nivelului de cultură. Implicarea tot mai accentuată a femeii în viaţa socială a adus la ruperea acestuia de universal îngust al familiei şi la rolul şi locul femeii în relaţia de cuplu. nu ca în familia tradiţională cand doar bărbatul lua decizii.

Un sistem familial poate fi puternic afectat de efectele unei recesiuni economice. Factorii ce contribuie la incalcarea functiilor familiale 1. atacându-i pe aceştia.mecanismele de rezistenţă ale familiei sunt ameninţate semnificativ de sărăcie sau de discriminare. . el poate începe să-şi critice partenerul sau chiar să deturneze conflictul spre copii. de mutarea într-un alt oraş sau altă ţară. 2. Contactul stresant al întregii familii cu forţe extrafamiliale. Contactul stresant al unui membru al familiei cu forţe extraconjugale. dacă unul dintre soţi este stresat din cauza problemelor de la serviciu. cu sau fără motiv. De exemplu.

iar ele necesită o negociere a unor noi reguli. de asemenea. Este posibil. dar şi familiei ca întreg. Aceste probleme idiosincratice pot supraîncărca familia. Dacă aceste conflicte nu se rezolvă ele duc în timp la alte dificultăţi.resursele şi mecanismele ei de rezistenţă. Stresul cauzat de o problemă idiosincratică. Acestea oferă membrilor familiei. ca într-o anumită fază de evoluţie a familiei şi a problemei cu care se confruntă să existe adaptare. adaptarea să fie îngreunată de intrarea într- o altă fază de evoluţie. Un exemplu de astfel de situaţie sunt prezenţa unui membru bolnav cronic sau retardat. Exemplul este cel al tranziţiei copilului spre adolescenţă. Există multe faze în evoluţia naturală a unei familii. dar mai târziu. . ceea ce duce la conflicte. Stresul în perioada de tranziţie din familie. ocazii pentru o nouă creştere. 4.3. deoarece funcţiile membrului respectiv trebuie preluate de alţi membrii ai familiei.

com/doc/41054786/Familia-t radi%C5%A3ional%C4%83-% C5%9Fi-Familia-modern%C4%83 .com/referate/asistenta-sociala/Famili a-Conceptul-de-familie-P459.wikipedia.Bibliografie: http:// analeteologie-iasi.php https://ro.scribd.scritub.org/wiki/Psihologia_familiei https://www.ro/arh/2000/4mindrila2%20functi ile%20familiei.rasfoiesc.php http:// www.qreferat.com/educatie/psihologie/FAMILIA-Str uctura-familiei-Fun39.php http:// www.com/sociologie/FAMILIA13135.pdf http:// www.