Limbajul și

criptografia
criminală

CUPRINSUL
• Apariția limbajului criminal
• Definiția argoului criminal și natura
lui
• Funcțiile argoului criminal
• Clasificarea argoului criminal
• Tatuajele - un element al criptografiei
criminale
• Concluzii

Apariția limbajului criminal .

care tradi țional este denumit “fenya”. care treptat s-au transformat în grupări criminale. deoarece evreii nu aveau dreptul să fie angajați în poliție. • Mulţi cercetători ai argoului criminal rus. consideră că acesta a provenit de la limba “ofenilor”. Cu timpul expresiile folosite de către evrei s-au transformat în argouri întrebuin țate în lumea interlopă. Polițiștii nu în țelegeau limba vorbită de către aceștia. • O altă ipoteză este că limbajul criminal î și are rădăcinile de la limbile ebraică și idiș.• Limbajul criminal a apărut odată cu apariţia criminalită ții. . adică limbajul vechilor meşteşugari şi al micilor negustori din secolul al XIX-lea. vorbite de comunită țile evreilor din Rusia țaristă.

Definiția argoului criminal .

contrar tuturor normelor lingvistice. spre a nu fi înțeles de restul societății. uniți datorită modului criminal de viață. argoul criminal este un mecanism de protecție împotriva celor înafara grupului social criminal. Totodată.Argoul criminal reprezintă un limbaj convențional al unui grup social de oameni. .

Funcțiile argoului criminal .

cît și a atragerii unor noi adepți) • Axiologică • Semiotică (legătura cu alte ramuri atît ale lumii criminale. . cît și ale societății în general). cît și a experienței/cunoștințelor) • De reglementare • Gnoseologică (atît din punct de vedere a culturii criminale generale.• De conspirație • De recunoaștere al “omului nostru” • Nominativă • De transmitere (atît a informației.

Clasificarea argoului criminal .

гарь – alcool) . рыхта – pregătire pentru săvîrșirea infrac țiunii) .Infractori și delicvenți . терпила) .băuturi spirtoase (ампула – o sticlă cu vodcă.mijlocul comiterii infracțiunii (перо – cu țit. покупка – furt.simboluri. . браслеты – cătu șe) . олень. obiecte (намордник – gratii pe fereastră. копыто – picior) . фигура – pistolet) .Argoul criminal se clasifică după cum urmează: • în dependență de tematică .tipurile de oameni (воловер – om minciunos.semnale (айва – fugi.părți ale corpului (грабка – mînă.locurile de detenție (дача.tipul infracțiunii (мокрый гранд – omor. жлоб – om hapsîn) .reprezentanții organelor de drept (митрополит – pre ședintele completului de judecată) .victime (фрайёр.bani și lucruri prețioase (горящий камешек – piatră pre țioasă) . адья – pleacă). курорт – locurile de deten ție) . jaf cu omor.

• în dependență de modul de aplicare .profesional.de specialitate. folosit de infractorii specializați în anumite tipuri de infracțiuni (ex. folosit în comunicarea de zi cu zi. . hoții de buzunar).cotidian.general. • după tip . folosit la săvîrșirea infracțiunilor . folosit pe larg în lumea interlopă .

politia.informator al cadrelor din penitenciar • a-i face pardesiu de scânduri . masina politiei .comisia de disciplinã care analizeazã abaterile de la regulamentul de detentie • miroase a pãmânt .ai tupeu • alba lux .închisoare • presa .detinut care spalã rufele unor colegi de camerã pentru diverse avantaje • albiturã .cocainã • alifie .camerã de detinere dezordonatã.vagabond • Europa Liberã .a ucide • facturã . Exemple • ai 37 cu 1 .este grav bolnav.jucãtor de cãrti • cãlugãr . cu rufe spãlate întinse pe sfori si pe capetele paturilor • iartã-mã . mai are putin pânã moare • Maria Tereza .detinut cu o condamnare mai mare de zece ani • Din Dragoste – dubã care transportã detinutii între instantele de judecatã si penitenciar • ecologist .prostituatã de lux • biografia Satanei sau fisa de calificare .betivan • cãrturar .sentintã penalã • Harlem .cazierul unei persoane • burete .om prost • amazoanã .

Хевра (от ивр.• Ксива (от ивр. Халява (от ивр. ‫ שמונה‬шмона — opt) — percheziție. ‫ מוסר‬мосер — trădător. Хана (от ивр. ‫ כתיבה‬кт(с)ива — document. ceva scris) — document/legitimație. . ‫ חברה‬хевра — întreprindere) — companie de hoți. Малина (от ивр. În Rusia țaristă celulele deținuților erau verificate (percheziționate) la ora 8 seara. шмонать — a efectua o percheziție. denunțător) — polițist. Evreilor nevoiași le se dădea gratis lapte. ‫ מלון‬малон — hotel) — место сбора воров. Шмон (от ивр. ‫ חלב‬халав — lapte) — gratis. în timp ce aceștia luau masa. Мусор (от ивр. ‫ חנה‬хана — popas) — sfîrșit.

Tatuajele .un element al criptografiei criminale .

În înțelesul general al cuvîntului tatuajul reprezintă un desen imprimat pe (ori sub) pielea corpului. acesta este nu doar un simplu desen. cu ajutorul unor împunsături cu materii colorante care nu se pot șterge. principiile lui și . care îți poate comunica totul despre comndamnările acestuia. În lumea criminală. rangul lui în ierarhia criminală. ci un mesaj criptat a unui infractor. pe mâini sau pe față exprimat prin diverse inscripții sau desene.

. suvenirurile lor intime și chiar proiectele lor de răzbunare formate într-un mod cinic. La o femeie. „Rânjetele”. un penis tatuat indica faptul că s-a prostituat. Tatuajele la delincvenți dădeau noţiuni preţioase asupra naturii ideilor morale a tatuaţilor. iar semnele de la nivelul umerilor. perioadele de carceră. Svasticile nu aveau nicio legătură cu fascismul. ci cu refuzul de a accepta regulile societăţii formate într-o închisoare. imagini care le sunt scumpe. care ilustrau liderii comunişti în poziţii obscene sau comice.O pisică semnifica un hoţ. reprezentau modalităţi de revoltă împotriva autorităţilor. Crucile la nivelul articulaţiilor reprezentau numărul întemniţărilor.

.Tatuajele la delincvenți dădeau noţiuni preţioase asupra naturii ideilor morale a tatuaţilor. imagini care le sunt scumpe. suvenirurile lor intime și chiar proiectele lor de răzbunare formate într-un mod cinic.

Mihail Kovanev. Fecioara Maria și pruncul Iisus înseamnă că deţinutul a fost un hoț de când era mic. Fiecare parte a corpului său a fost acoperit cu tatuaje. ulterior. El a susținut că a fost condamnat fiind nevinovat. artistul și muzicianul. De exemplu poetul. majoritatea inspirate de un design propriu. În penitenciar a devenit un dependent de droguri și.Tatuajele erau folosite și de oamenii cărturari. Ochii de pe stomac înseamnă că el a fost gay (penisul face „nasul” feței). care din anumite considerente a nimerit în locurile de detenție. a fost ucis . a executat o pedeapsă de 15 ani pentru crimă.

 Imaginile lui Stalin și Lenin erau tatuate peste zona inimii şi a altor organe vitale pentru a-i împiedica pe gardieni din a-l lovi sau împușca pe prizonier în acel loc. Asta pentru că gardienii nu ar fi lovit niciodată în imagini atât de sacre. .În mod tradițional tatuajele cu chipurile unor lideri politici – Stalin sau Lenin sunt tatuate pe piept. Traducerea textului ar fi „Trezește-te Lenin”. figurile politice au fost înlocuite cu altele emblematice ale culturii ruse. De când a căzut comunismul.

Fiindcă personajul din imagine are crucea deasupra bisericii. .Cel mai pregnant simbol este cel al unei biserici sau mânăstiri tatuată pe piept. Sub biserică este deseori trecut citatul „Biserica este casa lui Dumnezeu iar închisoarea este casa criminalilor”. Numărul de turnuri al bisericii semnifică de câte ori a fost închis mândrul purtător al tatuajelor. umeri sau spate. Doar ocnaşii cu o lungă istorie în rele au dreptul să se tatueze astfel. înseamnă ca sentința a fost executată în întregime.

Picăturile de sânge pot însemna numărul de ucideri.“Gott mit uns (germană)” – “Dumnezeu e cu noi”. cât și a Germaniei Naziste. Sârma ghimpată de pe frunte denotă că purtătorul “nu va fi corectat niciodată”. . a fost strigătul de luptă atât a imperiului Rus. Acest simbol de agresiune și nesupunere este adesea tatuat pe piept de parcă ar atârna de un lanț. Crucea de Fier exprimă “Nu-mi pasă de nimeni”.

Textul de pe degetele mânei stângi “BARS”: (literal “rîs. sub acesta “Fără mântuire. leopard de zăpadă”). fără fericire”. La începutul anilor 1950.În imagine e un hoț de rang înalt. Textul latin pe antebraț “Nu uita că ești muritor”. cu autoritate. numărul de puncte indicând numărul de sentințe. Textul german pe partea de sus a brațului drept înseamnă “Dumnezeu e cu noi”. . a devenit obișnuit pentru hoți să-și tatueze puncte sau cruci mici pe pumni.

Crucile de pe pumni – excursii la închisoare. O cătușă pe încheietura mâinii indică o pedeapsă mai mare de cinci ani.”Inelele” reprezintă cauza sentinței. Textul deasupra răsăritului înseamnă “Dragoste tăcută”. Tatuatorul își asuma responsabilitatea pentru veridicitatea “pașaportului”. fiul). spre exemplu “Tanya”. fiecare cruce reprezintă câte o sentință. Otets. tată. mai mult de zece ani.Acronimul “SOS” poate însemna Spasite Ot Suda (Salvați-mă de la judecată). în cazul în care sunt tatuate pe ambele încheieturi. Spasi. . Syna (Salvează-ți. E obișnuit ca deținuții să-și tatueze numele femeilor iubite.

. Clopoțeii de pe picioare indică faptul că e gata mereu să-și facă treaba (“la sunetul clopoțelului”). Tatuajele “inel” de pe degete arată starea penală atunci când restul corpului este acoperit.Cuțitul trecut prin gât arată că prizonierul a ucis în închisoare. îneseamnă “Nu voi îngenunchea în fața poliției”. Stelele “hoților”. și că e disponibil să fie “închiriat” pentru ulterioare omucideri. iar cătușele de pe glezne înseamnă că sentința e peste zece ani. la genunchi.

Tatuajele în formă epoleți (de pe umeri) afișează rangul criminalul într-un sistem care se asemănă cu cel al armatei (maior. etc.Ginul de pe antebraț este un simbol comun a dependenților de droguri. un simbol pentru drogați este un șarpe încolăcit în jurul gâtului. colonel.) . De asemenea. general.Pe pleoape: “Nu mă / trezi”.

mulți dintre ei cereau să fie transferați în acest loc.Tatuajele de acest gen sunt specifice condamnaților care și- au ispășit pedepsele în lagărele din munții Ural. Pentru că aici majoritatea infractorilor se tatuau. Bancnota de un dolar de pe umăr semnifică angajamentul și recunoașterea vieții sale de criminal. .

000 până la 20. Concluzii În concluzie consider că. cultura și obiceiurile acestora vor continua să capete amploare și să se infiltreze tot mai mult în viața de zi cu zi a societății. dar și de către lingviști. . luînd în considerație faptul că lumea criminală și criminalitatea a existat și va exista. limbajul. deoarece la ziua actuală bagajul de cuvinte argotice din mediul infracțional conţine între 12. limbajul criminal este un subiect ce merită analizat. Totodată.000 de cuvinte. nu doar de către oamenii implicați în combaterea crimei organizate.

VĂ MULȚUMESC PENTRU ATENȚIE .