Penulisan

Bahasa Melayu
Tahap 2

“Gaya Hidup Sihat”

Disediakan oleh : Mazura bt Ibrahim & Norsuhada Shaari_SKPK IPOH_2017

Cara membina ayat
Bahagian A
Bahasa Melayu Tahap 2

Gaya hidup sihat (Peta minda) Cara-cara menjaga kesihatan diri .

.

Cara hidup sihat (contoh ayat) .

Cara hidup sihat (contoh ayat) 1. ayam. Kita perlulah makan makanan berkhasiat contohnya sayur-sayuran. 5. Kita hendaklah tidur awal dan bangun awal supaya badan tidak letih. Gambarajah menunjukkan tentang cara menjaga kesihatan diri contohnya kita mestilah minum air putih lapan gelas sehari. ikan dan daging. buah-buahan. 2. 4. Kita haruslah bersenam dan bersukan pada waktu petang bersama keluarga. Kita wajarlah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan di klinik. 3. .

Cara hidup sihat (Daftar kata_bina ayat)  jaga kesihatan  minum air putih  tidur awal dan bangun awal  bersenam dan bersukan  makan makanan berkhasiat .

Contoh daftar kata .bina ayat Bil Kata Dasar 1 jaga 2 kesihatan 3 minum 4 makanan 5 air 6 putih 7 tidur 8 bangun 9 awal 10 bersenam 11 bersukan 12 berkhasiat .

Cara membina ulasan Bahagian B Bahasa Melayu Tahap 2 .

Contohnya 8 gelas sehari. Gaya hidup sihat . Bersama______ . tidur awal dan bangun awal seimbang . Contohnya______ . . Minum banyak air kosong . supaya badan kita segar. Contohnya______ . . Cara-cara menjaga kesihatan diri . Makan makanan . pada________ . supaya badan tidak letih. bersukan dan bersenam (Peta minda) . Supaya otak kita boleh rehat . di__________ .

. Selain itu. Selanjutnya Kesimpulannya / Oleh itu. Seterusnya. Pertama.

kita haruslah bersenam dan bersukan pada waktu petang bersama keluarga. Cara hidup sihat (contoh ulasan) Gambarajah menunjukkan tentang cara menjaga kesihatan diri. Selain itu. kita mestilah menjaga kesihatan diri. ikan dan daging. Pertama. Kita dapat banyak faedah. kita mestilah minum air putih lapan gelas sehari. kita perlulah makan makanan berkhasiat contohnya sayur-sayuran. Seterusnya. Kesimpulannya. ( 62 patah perkataan) . ayam. buah-buahan. kita hendaklah tidur awal dan bangun awal supaya badan tidak letih. Selanjutnya.

 kita mestilah minum air putih  kita hendaklah tidur awal dan bangun awal  kita haruslah bersenam dan bersukan  kita perlulah makan makanan berkhasiat . Cara hidup sihat (Daftar kata_ulasan)  menjaga kesihatan diri.

Ulasan Bil Kata Dasar Menguasai Bil Kata Dasar Menguasai 1 menjaga 13 haruslah 2 kesihatan 14 bersenam 3 diri 15 bersukan 4 kita 16 perlulah 5 mestilah 17 makanan 6 minum 18 berkhasiat 7 air 8 putih 9 hendaklah 10 tidur 11 awal 12 bangun . Daftar kata .

Cara membina karangan Bahagian C Bahasa Melayu Tahap 2 .

. . bersukan dan bersenam (Peta minda) . Contohnya______ . di__________ . Minum banyak air kosong . Bersama______ . tidur awal dan bangun awal seimbang . Contohnya______ . supaya badan kita segar. Contohnya 8 gelas sehari. pada________ . Makan makanan . supaya badan tidak letih. Gaya hidup sihat . Supaya otak kita boleh rehat . Cara-cara menjaga kesihatan diri .

Idea 2 Seterusnya. kita mestilah ---------------------------------------Contohnya. ( ____ patah perkataan) . kita perlulah --------------------------------------------------------------------. Idea 1 Pertama. -------------------------------------------------------------. Kita dapat banyak faedah. Idea 3 Selain itu. Tutup Oleh itu. Terdapat beberapa cara ------ (Ikut kehendak soalan)--------. Gaya hidup sihat (Rangka karangan_cara-cara) Mula ------(Ikut kehendak soalan)--------. . ------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------. kita haruslah -----------------------------------------------------------------. Contohnya. kita hendaklah ----------------------------------------------. kita mestilah ------(Ikut kehendak soalan)--------. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Idea 4 Selanjutnya. Contohnya. Contohnya. ----------------------------------------------------------------------------------------------------.

Otak yang cerdas bermula dengan badan yang sihat. Contohnya.30 pagi. Gaya hidup sihat (Contoh karangan) SOALAN :: Badan yang sihat dapat menjamin kesejahteraan bersama. Otak yang cerdas bermula dengan badan yang sihat. saya tidur pada pukul 10. kita haruslah bersenam dan bersukan pada waktu petang bersama keluarga. saya selalu bersenam dan bersukan pada waktu petang bersama keluarga di depan rumah. kita mestilah minum air putih lapan gelas sehari supaya badan kita menjadi segar. kita perlulah makan makanan berkhasiat contohnya sayur-sayuran. Contohnya. ayam. kita hendaklah tidur awal dan bangun awal supaya badan tidak letih. Contohnya. Idea 3 Selain itu. ( 133 patah perkataan) .00 malam dan bangun pada pukul 5. buah-buahan. kita mestilah menjaga kesihatan diri. Idea 2 Seterusnya. Kita dapat banyak faedah. Terdapat beberapa cara menjaga kesihatan diri. ayam. Bincangkan tentang “Cara- cara menjaga kesihatan diri” Mula Badan yang sihat dapat menjamin kesejahteraan bersama. ikan dan daging setiap hari. Contohnya. Tutup Oleh itu. Idea 4 Selanjutnya. buah-buahan. saya makan sayur-sayuran. saya minum air lapan gelas sehari supaya badan saya sihat dan segar. Idea 1 Pertama. ikan dan daging.

tidur pada pukul 10.00 malam dan bangun pada pukul 5.  Contohnya. makan sayur-sayuran. ayam. Cara hidup sihat (Daftar kata_karangan)  Otak yang cerdas bermula dengan badan yang sihat  Contohnya. . buah-buahan.30 pagi. minum air lapan gelas sehari supaya badan saya sihat dan segar  Contohnya. ikan dan daging setiap hari.  Contohnya bersenam dan bersukan pada waktu petang bersama keluarga di depan rumah.

Cara hidup sihat (Daftar kata_karangan) Bil Kata Dasar Menguasa Bil Kata Dasar Menguasai i 1 menjaga 13 haruslah 2 kesihatan 14 bersenam 3 diri 15 bersukan 4 kita 16 perlulah 5 mestilah 17 makanan 6 minum 18 berkhasiat 7 air 19 otak 8 putih 20 cerdas 9 hendaklah 21 bermula 10 tidur 22 badan 11 awal 23 sihat 12 bangun 24 contohnya .