You are on page 1of 9

“Managementul stresului

,
mecanismele de coping şi
suportul social la mamele
copiilor cu dizabilităţi”

Logoped: Iepure Bianca

1..Studiu de caz . Strategii de coping și management al stresului 4. Manifestarea stresului 3.Pentru câteva minute……. Provocarea de a fi părinte 2.

Provocarea de a fi părinte 1.Atitudinile cu privire la copilul cu dizabilităţi. . 3.Nevoile socio-emoționale/strategii de coping ale părinţilor copilului cu dizabilităţi.Rolul părinților în educarea copilului cu dizabilităţi. 2.

. . . gradul de severitate al dizabilităţii. suportul social. nevoia de timp şi resurse necesare pentru creşterea copilului. în funcţie de: . Manifestarea stresului Manifestări ale stresului la părinţii copiilor cu dizabilităţi.

reprezentând comportamentele pe care familia încearcă să le adopte pentru a putea face faţă situaţiei stresante. Strategii de coping şi management al stresului Strategiile de coping sunt definite ca fiind un proces active. .

Studiu de caz Nume: M. Ocupaţia: Casnică. împreună cu soţul şi fiica lor. Sex: Feminin.. Stare civilă: Căsătorită.M. Condiţii de locuit : Subiectul locuieşte într-o garsonieră. Vârsta: 44 de ani.V. .

Rezultatele obținute în urma evaluării .

reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea copilului și a mecanismelor de adaptare a părinților în fața unei astfel de provocări. Concluzii Naşterea unui copil cu deficienţe determină crearea unui dezechillibru psiho-socio-economic. sistemică de familie. individuală și de familie (tehnici:cognitiv- comportamentale.  Diagnosticarea și interventia precoce. Consilierea de grup. psihoterapie pozitivă sau alte intervenții validate știinţific) sunt un aspect care corelează pozitiv cu optimizarea echilibrul psiho-socio-economic. psihodrama. .

să vedem ce fac cu vieţile lor. Tot așa cum noi ne privim copiii.. Vă mulțumesc  Să nu uităm…. Tot ce pot face e ca eu sa mă-ntind spre ele”. tot asa şi ei ne privesc pe noi. Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Joyce Maynard . să vadă ce facem noi cu ale noastre. “ Copiii nu sunt singurii care cresc.