You are on page 1of 23

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ

VETERINARĂ A BANATULUI « REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI »
DIN TIMIȘOARA
FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL

Prof. coordonator: Student: Enache Alexandru
Conf. Dr. L. Pîrvulescu
Anul IV,
Specializarea: I.M.I.T

TIMISOARA
2015

.

una dintre cele trei provincii istorice ale României. Bucovina. . Prezentare generala  Ţinutul Bucovinei se află în nordul Moldovei. alături de Muntenia (Valahia) si Transilvania.

“de mers la bisercă” . Duminica. un imens atelier de creatie. de o valoare estetica majora. in ansamblul sau. un depozitar al artei populare traditionale.. . Bucovina este unul dintre puținele locuri din țară unde se mai păstrează tradițiile și portul popular. oamenii din sate își afișează cu mândrie costumul popular “cel bun”. Bucovina este.

.

varfurile Cozia. Potential turistic natural nemarginit . protejate de rezervatiile naturale.. pietricica si Cernegura din Piatra Neamt reprezinta cel mai bogat antrepozit de roci fosilizate marine din tara. natura a fost darnică cu ea: două masive muntoase: Ceahlaul (statiunea Durau) si Rarau (Campulung Moldovenesc). Vatra Dornei .. Desi Moldova nu este un teritoriu de mari dimensiuni.

.

.

Manastirea Voroneț . Moldovita. Sucevita. Potential turistic. unice in lume (in 1975 Uniunea Internationala a Jurnalistilor si scriitorilor de turism au acordat manastirilor Bucovinei premiul "Pomme d'Or"). Dintre acestea amintim: Voronet. Humor. Manastiri si monumente  Regiunea este foarte bogata in biserici si manastiri decorate pe peretii exteriori cu fresce. Arbore.

Manastirea Moldovita Manastirea Sucevița .

.

Bucovina are o trasatura caracteristica speciala: este “patria smantanii”. rusesti. datorita influentelor multiple: poloneze. germane si austriece – de la care vine numele de BUCOVINA (Bukow Land – Tara Fagilor) • Desi toate aceste popoare si-au lasat amprenta in obiceiurile culinare ale zonei. . Tradiții și obiceiuri culinare • Pe langa patrimoniul cultural. turcesti. Bucovina dispune de traditii culinare diversificate.

 In Bucovina. totul se mananca folosind smantana. ingredientul care se regaseste in aproape toate produsele culinare bucovinene.  “Borsurile si tocaturile bucovinene” sunt preparate cu smantana: Borsul polonez cu cartofi si sfecla rosie. .

fiecare cu umplutura ei – de pui.  pastravul pregatit cu smantana etc.  tocineii (chiftelute din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni). . de vita si de vitel cu oaie – invelite toate intr-o frunza de potbal). “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale. de porc.

.Rețete culinare tradiționale din Bucovina  Mamaliga cu cartofi Se spune ca gospodinele din Bucovina sunt experte in mamaliguta. iar daca o tanara nu stie sa faca mamaliga cum trebuie se considera ca nu-i inca buna de maritat.

Plachie bucovineana  Preparatele culinare din peste au fost intotdeauna la loc de cinste in gastronomia romaneasca. .. contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Indiferent de pestele ales. acesta trebuie sa fie mare. Pestele este o sursa de minerale si vitamine..

 Creierul considerat a fi o specialitate şi o delicatesă în multe bucătării internaţionale. . spanac si nelipsita smantana . lapte si pesmet. . cașcaval ras. miel sau porc la cuptor cu pesmet..o reţetă de budincă din creier de viţel... poate impresiona în mod plăcut papilele gustative şi care poate face cinste atât unei mese festive sau sofisticate. cât şi unui mic dejun mai special. Budinca de creier cu oua. îşi are un loc special şi în bucătăria românească.

Pensiunile bucovinene – vacanta de turism culinar “Cine crede ca a vazut tot ce se poate vedea in Romania. poate fi gazda perfecta a vacantelor la tara si a retetelor autentice din zona PENSIUNEA LILIANA din Campulung Moldovenesc. Adrian Buzoianu. pe traseul DN 17. Jud. Pensiunea LILIANA .com Cabana ZADA – localitatea Carlibaba. S-aveti pofta! Pofta de mancare si POFTA DE VIATA!”. il POFTESC sa incerce să faca o escapadă culinara autentic romaneasca. Suceava – Gura Humorului – Campulung Moldovenesc. Suceava. editor turism culinar chefbuzu. la pensiunile bucovinene. Situata la o distanta de circa 15 km de Suceava.

PENSIUNEA LILIANA .

Cabana ZADA .

Va multumesc pentru atenție ! .

www.restograf. www. www. www.culinar.ro  5.ro  7.inbucovina.salutbucovina. www.ro/bucovina-culinara  2.ro  3.ro  8.ro/bucovina/traditii-si-obiceiuri  4.inimabucovinei. www.turismbucovina.ro  6.ro . www. www. Bibliografie  1.3x.bucovinaturism.petitchef.