François Mansart

François Mansart (n. 13 ianuarie 1598 - d. 23 septembrie 1666) a fost un arhitect
francez, promotorul stilului neoclasic în arhitectura franceză.
Numele său este eponimul termenului mansardă.

este Castelul Balleroy. d eo a re ce obișnu tf el. îi încredințează renovarea castelului Blois. t la i Hen on de B A fost ini orul rude r din Par ric al ro ția lo is. IV-le sse. beneficiar fiind Gaston. începută în anul 1626. ia s c ă d a c â n d c u d reconstru te re a c a a rh itect. . e m ole ze și să t de s ia s ă d a r t a fo s t u n perfecționis s a le. Duce de Orléans. cele t în arhit r sale stu Nu a al F b ec diat ranțe ru arhite tură în i. și-a Mans la s e rv iciile in re u șit . ct în perio ada d oa r c e i fo a rte bogați ă v â r șit ș i în c ăpățânat. A s rmiț â n d u . finalizat în anul 1635. exemplu al muncii sale. ci cu aju tru tâmp iei lu m . încep oaș câștigat recun Singura clădire.ș i să apeleze a v re u n de ta liu mai puț pe ă-l nemulțume e c ada 1620. Ducele fiind extrem de mulțumit realizarea sa. Fran ço a fos is Mans t ar tăiere educat în t a fost fi a a u atelie pietrei ș rhitectur l unui ma r i ă is domn ul lui Salo sculptura .

Structura este strict simetrică și se poate observa meticulozitatea acordată realizării reliefurilor.Unica clădire. . Se spune că această realizare arhitecturală a inspirat nașterea Neoclasicismului secolului al XVIII-lea în Franța. care mai există și în zilele noastre. unde s-au păstrat decorațiunile interioare și o magnifică scară interioară. din perioada maturității sale artistice este castelul Maisons.

care a adus la prea multă risipă. . Dar din cauza atitudinii sale perfecționiste. Mansart a lucrat pentru înălțarea bisericii Val-de-Grâce. atacuri inițiate de inamicii politici ai prim ministrului. Cardinalul Mazarin. În anii deceniului 1650. din Paris. care-l acuzau de extravanganță și mașinațiuni politice. În anul 1651 a fost publicat pamfletul Mansarada (La Mansarade). a devenit victima atacurilor politice. comanda venind de la Ana de Austria. care i-a fost un client fidel. a fost înlocuit cu un alt arhitect care a continuat construcția după proiectul inițial al lui Mansart.În anii deceniului 1640.

. Mansart a început să. Proiectele sale de renovare al palatului Luvru și al mausoleului regal de la Saint-Denis nu au mai fost executate. La data de 23 septembrie 1666. Nepotul său. deoarece Mansart nu a pus la dispoziția beneficiarului planurile de detaliu. Jules Hardouin Mansart.și piardă din popularitate. nu s-a executat după proiectul său. Renovarea Luvrului. dar acesta nu s-a bucurat de faima unchiului lipsindu-i ingeniozitatea și minu țiozitatea acestuia. moare la Paris. a refolosit anumite planuri ale sale.După accederea lui Ludovic al XIV-lea la tron.

Hôtel de Guénégaud Château de Maisons Castelul Blois .