You are on page 1of 6

PUNIM SHKENCOR

Emri: EDMOND IBA


FAKULTETI I INXHINIERIS
Dega Inxhinieri Elektronike
Viti: III
Lnda: Automatizim dhe kontroll automatik
Pedagogu: MSc. Ing. Erion Mali
Tema: Aeroterm i automatizuar
Ideja e ksaj teme sht ndertimi i nj paisje aeroterm i cili do t cliroj temperatur
t ngroht konstante
Elementet e prdorura pr realizimin e ktij projekti
Ene qelqi pr mbajtjen e ujit
Rezistenc pr ngrohjen e ujit
Pomp pr riqarkullimin e ujit
Serpentin dhe ventilator pr shkmbimin e temperaturs
Sensor temperature NTC 3 cope
Sensor Magnetik pr nivelin e ujit
Skema prbehet nga 2 pjes
1. Pjesa termomekanike
2. Pjesa elektronike
Pjesa e termomekaniks prbhet nga serpentina, rezistenca e ngrohjes, pompa e ujit dhe ventilatori mbrapa serpentins q fryn ajrin.

Fig.1
Pjesa elektronike sht e prbr nga nj pllakete elektronike e shoqeruar me nj ekran LCD dhe 3 butona e cila bn komandimin e
rezistencs s ngrohjes s ujit ,pomps s qarkullimit t ujit n mnyre variabl dhe ventilatorit . Me an t butonave vendosim
temperaturn q duam.
Pllaketa elektronike sht e ndar n katr pjes.
1.Komandimi i shpejtsis s pomps n mnyr variabl, ndezjen e ventilatorit dhe futjen n pun ose jo t rezistencs
2.Marrja e sinjalit analog nga sensort e temperaturs n mikrokontroller ,ky sinjal konvertohet n sinjal dixhital dhe futet pr prpunim
llogjik
3.Pjesa e display-t n te ciln shifen t dhnat dhe futen parametrat
4.Pjesa e butonave me t cilat bhen komandimet ose shikohet menuja
Skema elektronike sht e detajuar n fig.2
Fig2
Ndrtimi i skems
Pr sa i prket ndrtimit t skems mund t themi se ajo prbhet nga kto element kryesor:
Mikrokontrolleri, i cili prbn brthamn e skems dhe sht i modelit ATMEGA 8 nga firma ATMEL Corporation.
Karakteristikat e tij vijojn si mposht:
Performanc e lart, mikrokontroller AVR 8-bit me fuqi t ult
Arkitektur e avancuar RISC
Kryen 130 instruksione t fuqishme, ekekuton shumicn e cikleve single-clock
Rregjistra me funksionim t prgjithshm 32 x 8
Operim i plot static
Deri n 16 MIPS dhe me nj throughput n 16 MHz
Shumzues n ip me dy cikle
Segmente t memorjes non-volatile me qndrueshmri t lart
Memorje Flash e vet-programueshme me madhsi 8 K Byte
EEPROM prej 512 Byte
SRAM i brndshm prej 1 K Byte
Cikle shkrim/fshirje: 10,000 Flash/ 100,000 EEPROM
Ruajtje e t dhnave: 20 vjet n 85C/ 100 vjet n 25C
Seksione opsionale t kodeve t boot-imit me bite t pavarur t kyur
Operacione tvrteta t leximit-gjat-shkrimit
Programimi i programeve t siguris
Tiparet e periferikve
Dy kohues/numrues 8-bit-sh me Prescaler t ndar, nj mnyr e shprndar (Compare Mode)
Nj kohues/numrues 16-bit-sh me Prescaler t ndar, mnyr t shprndar, dhe mnyra e kapjes (Capture Mode)
Numrues n koh reale me oshilator t ndar
Tre kanale PWM
ADC me 8-kanale n TQFP dhe paketa QFN/MLF
Saktsi me tet kanale 10-bit-sh
ADC me 6 kanale n paketn PDIP
Saktsi me gjasht kanale 10-bit-sh
Ndrfaqe seriale me dy-tela e orientuar n byte
USART serial i programueshm
Ndrfaqe seriale SPI master/slave
Kohues i programueshm me oshilator t ndar on-chip
Krahasues analog on-chip
Tipare t veanta t mikrokontrollerit
Reset-im i fuqis dhe detektim i programueshm Brown-out
Oshilator i brndshm i kalibruar RC
Burime ndrprerje t brndshme dhe t jashtme
Pes mnyra pushimi (sleep): Idle, reduktim i zhurms ADC, kursim i fuqis, power-down dhe Standby.
Pajisjet I/O dhe paketat
23 linja t programueshme I/O
28-lead PDIP, 32-lead TQFP dhe 32-pad QFN/MLF
Tensionet operues
2.7 5.5V (ATMEGA8L)
4.5 - 5.5V (ATMEGA8L)
Gradat e shpejtsis
0 8 MHz (ATMEGA8L)
0 16 MHz (ATMEGA8L)
Konsumimi i fuqis n 4 MHz, 3V, 25C
Aktiv: 3.6 mA
Mnyra Idle: 1.0 mA
Mnyra Power-down: 0.5A
Qarku i integruar PCF 8574, i cili sht nj port dalje 8-bit-she me komunikim protokolli I2C BUS
themeluar nga Philips. Ky qark shrben si komandues i ekranit alfanumerik.
Funksionimi dhe prshkrimi i harduerit.
Mikrokontrolleri ATMEGA 8 krkon elementt e tij ndihms n mnyr q t ket nj funksionim normal.
Proesori duhet t ket t polarizuara disa pika kritike t cilat sipas katalogut t ATMEL jan: kmba 1 e
cili prfaqson funksionin RESET. Ky funksion bn t mundur q n momentin e startimit numratori i
programit t mikrokontrollit t orientohet dhe t nisi punn nga nj adres e caktuar. Me an t ksaj ne
kontrollojm startimin e rrjedhs s programit. Nivelet logjike te kjo kmb jan n funksionim normal
(niveli logjik 1 = +5V) dhe ai i resetimit (niveli logjik 0 = 0V). Pr kt arsye krijohet nj skem e cila e
mban kmbn 1 n nivel 0 (ose n gjndje resetimi) pr nj koh m t madhe se koha n t ciln burimi i
ushqimit kap vlern e tij normale. Pas ksaj kohe nyja e resetimit liron gjndjen reset duke e br at 1
(ose +5V) dhe proesori fillon pun normalisht n adresn n t ciln e ka prcaktuar pika e resetit (e cila
sht adresa fillestare e startimit t programit). Nyja e resetimit prbhet nga elementt: R1, R2, R3, C1,
D1 dhe B1. Rezistenca R1 shrben pr t kufizuar rrymn e impulsit reset n mnyr q t parandalohet
nj dmtim i mundshm i ksaj kmbe. Rryma max q mund t kaloj n kmbn 1 sht e barabart me
+5V/R1. N rastin ton kjo rrym sht m e vogl se rryma max e kmbs 1 dhe sht afrsisht e
barabart me10mA n gjndjen 1. Rezistenca R2 dhe kondesatori C1 prcaktojn kohn 0 t piks s
resetimit sipas formuls T = R x C ku kondesatori pr kt T ngarkohet n 60% t vlers s ushqimit +5V.
Rezistenca R3 shrben pr shkarkimin e sigurt t kondesatorit gjat kohs s fikjes s pajisjes. Koha e
shkarkimit t kondesatorit prcaktohet me t njtn formul. N mnyr q tensioni i resetimit t mos bie
nn vlern 4.5 V (e dhn kjo sipas ATMEL-it), duhet q vlera e rezistencs R3 t jet m e madhe se 8
her vlern e rezistencs R2. Dioda D1 shrben pr t shuar impulset me tension t lart q mund t
lindin gjat kyjeve dhe kyjeve t tensionit. N rast se te kmba e resetit shfaqet nj implus me vler m
t madhe se 5V, ather dioda D1 polarizohet n t drejt duke br t mundur zvoglimin e rezistencs
s saj t brndshme dhe duke shuntuar kshtu impulsin n vlern e tensionit t ushqimit. Butoni B1 krijon
nj reset t sforcuar dhe prdoret n rastet ku kemi mos funksionim t rregullt t skems. N momentin e
takimit t tensionit kondesatori C1 ndodhet i pangarkuar. Rryma q kalon nprmjet rezistencs R2 nuk
krijon rnje tensioni te kondesatori C1 pr arsye t
gjndjes s tij t pangarkuar. Ky tension ka nj vler rritse eksponenciale dhe deri n
momentin q do kapi vlern 4.5 V konsiderohet 0 nga mikrokontrolleri, duke e mbajtur kt t
fundit n gjndje pezull (jo funksionale). Gjat ksaj kohe burimi i ushqimit i cili edhe ai ka nj
koh t caktuar pr t kapur vler e tij nominale, ka arritur n vler e tij t puns. Pas ksaj
kondesatori ngarkohet me vler mbi 4.5 V dhe mikrokontrolleri lirohet dhe adresohet n
adresn e fillimit t punimit t programit. Mikrokontrolleri ka dhe pikat e tij t ushqimit, t cilat
jan kmba 7 (+5V) dhe kmba 8 (GND ose 0V). Toleranca e lvizjes s tensionit t ushqimit t
mikrokontrollerit duhet t jet 5%. Gjithashtu mund t themi se edhe kmba 22 sht 0 V.
Kmba 9 dhe 10 shrbejn pr clock-un e mikrokontrollerit. Sipas skems ton clock-u sht
krijuar nga modeli i gjeneratorit Tank i cili prbhet nga dy kondesator t lidhur me kmbt 9,
10 dhe me tokn, si dhe nga nj kuartz me vler 3.2768 MHz gjithashtu t lidhur me kmbt 9
dhe 10. Dy kondesatort shrbejn pr t krijuar rezonancn e duhur me an t s cils
kuartzi t mund gjeneroj n kt frekuenc. Zgjedhja e frekuencs s mikrokontrollerit bhet
duke u bazuar n funksionet q ai do kryej.
Funksionimi i sistemit
Mikrokontrolleri kontrollon me an t sensorit, temperaturn e ujit n enen mbajtese nqs.
temperatura e ujit ulet nn set pointin e vendosur ather automatikisht pllaketa vendos n
pun rezistencen. Mbasi temperatura ngihet n vlern e set pointit, pllaketa stakon rezistencn.
Ky sht qarku i mbyllur pr mbajtjen e temperaturs konstante te ujit n en. Nse
temperatura e ajrit ne dalje t serpentins ulet, pllaketa elektronike i rrit shpejtesin e
qarkullimit pomps s ujit me qllim q energjia q transmetohet t jet m e lart dhe e
kundrta nse temperatura e ajrit n dalje rritet pllaketa elektronike i ul shpejtesin e
qarkullimit pomps s ujit
Pllaketa elektronike i jep komand ventilatorit pr ndezje nqs. temperatura e ujit n enn
mbajtese ka arritur vlern e setpointit.