You are on page 1of 26

Renaşterea în Italia

Pentru ce Renaşterea (Renaştere = reînoire în pictură, Lorenzo de Medicis
arhitectură, sculptură) s-a născut în Italia? (1449-1492)
El conduce Florenţa
1. În imaginea de mai jos descoperiţi elementele de între 1469 şi 1492.
inspiraţie venite din redescoperirea antichităţii. « El sprijinea totdeauna
geniile […] Celor care
erau prea săraci şi nu
Statui de inspiraţie antică puteau să se consacre
Coloane ca în studiului desenului, el
templele greceşti asigura mijloacele de a
sau romane trăi şi de a se îmbrăca
şi acorda recompense
la cei care, dintre ei,
realizau cele mai bune
Capitel, ordin creaţii.»
ionic
Fronton După Giorgio Vasari

Villa Rotonda, 1571 2. Care este rolul lui
Lorenzo de Medicis
3. Cu ajutorul doc.2, indică motivele apariţiei după text?
Renaşterii în Italia.

Renaşterea în Europa

Primele centre
ale Renaşterii

Alte centre ale
Renaşterii

În ce perioadă plasezi tu
Renaşterea?
După ceea ce ai văzut
pe hartă, care sunt
zonele principale ale
renaşterii? Ce ţări au
cunoscut influenţa
italiană?

Faceţi o listă a avantajelor acestei tehnici în raport cu cea existentă anterior. ceea ce permite uscarea prin evaporare : este naşterea picturii pe bază de ulei. Pe de altă parte această pastă pe bază de compuşi organici era sensibilă la umiditate ceea ce putea afecta grav opera. Această tehnică prezenta neajunsul de a se usca repede şi deci nu permitea retuşuri. Pictura pe ulei permite suprapunerea de straturi fine de culoare(lac) care permite obţinerea de efecte de lumini şi umbre de o mare fineţe şi o mare bogăţie de nuanţe. Tehnica picturii în ulei va fi introdusă în Italia şi pictorii din Veneţia. . la începutul sec. Renaşterea în pictură Noi procedee Până acum. pentru a obţine o pastă pe care o diluau cu apă. Jan Van Eyck (1390-1441) găseşte o reţetă ideală adăugând esenţă de terebentină la pigmenţii amestecaţi cu ulei de in. Pictorul poate astfel să facă să iasă în relief cele mai mici detalii în redarea formelor şi imaginii. Citeşte textul cu atenţie şi indică noul procedeu utilizat. vor înlocui panourile din lemn cu o pânză întinsă pe un cadru.al XVI-lea. pictorii amestecau pigmenţii(pulbere fină provenind dintr-o substanţă minerală sfărâmată) cu un liant de bază din gălbenuş de ou.

Simone Martini.Purtarea crucii Purtarea crucii. cum ai învăţat să faci la geografie. Rafaël. XIII-XIV 1517 Noi tehnici de reprezentare Pentru a realiza acest exerciţiu. munceşte pe diferite planuri. planul la întrebări: Din ce perioadă Din ce perioadă datează din spate…) datează acest tablou?Care sunt acest tablou? Care este progresele pe care tu le vezi în tema lui? Ce este ciudat reprezentarea acestei teme în reprezentat în această raport cu cel precedent? pictură? . Observă bine acest Tablou al doilea Observă acest tablou şi răspunde şi răspunde la întrebări: plan. (Primul plan.

pictura evoluează …Urmăreşte Perspectiva tablourile pentru a descoperi lucrurile importante. 1565. perspectiva este bine reprezentată.Pictura Soţii Arnolfili. 3 1. tema este nouă. de asemenea clipirea din ochi pe « Secerişul ». 2 2. precizia rochiei şi a ţesăturilor şi reprezentarea perspectivei. cotidiană. este un portret precis detaliat al burghezului îmbrăcat la modă şi 3.În timpul Renaşterii. . este viaţa care pictorul o prezintă în mirare. 1434. Pictură de Bruegel Peter. Portretul Donei Isabel de 1 Requesens de Giulio Pippi şi Rafael în jur de 1518. Van Eyck. Priveşte redarea detaliilor.

El a pictat scene din Geneză şi personaje biblice în numai 4 ani Observă bine diferitele scene pe care le vezi. recunoşti unele dintre ele? Pe care? .Plafonul Capelei Sixtine :simbol al Renaşterii. sfârşitul sec.al XV-lea: Michelangelo a fost chemat să picteze bolta. Capela Sixtină este capela papilor din Roma.

Care este un Castelul din Chambord. care este un castel pentru locuire? Justifică răspunsul tău cu elemente găsite.Renaşterea. a cuprins de Castelul Castelnaud. Renaştere castel pentru război. Evul mediu asemenea şi arhitectura Observă cele două castele şi compară-le arătând diferenţele. .

Observă bine harta şi răspunde la întrebări: Care sunt castelele regale? Pentru ce regii Franţei au ales valea Loarei pentru construcţie? Reperează castelul studiat înainte şi Castel al regilor Franţei caută în enciclopedie cui îi aparţine.Castele de pe Valea Loarei În Franţa. Principalele castele de pe ei aduc artişti italieni. opere şi Valea Loarei sunt foarte influenţaţi de această formă nouă de artă. Alte castele . regii şi nobilii descoperă Renaşterea cu ocazia războaielor din Italia.

. Test nivel 1 Ai urmărit atent? Răspunde rapid în minte la întrebările următoare şi Când s-a Care sunt verifică răspunsurile tale dezvoltat domeniile utilizând diaporama. Renaşterea? care au evoluat ? Pentru ce s-a numit această perioadă Indicaţi artişti ai Renaşterea? Renaşterii Unde a apărut Renaşterea? Unde s-a dezvoltat ea? Indicaţi schimbările apărute în pictură. în arhitectură.

cu multă atenţie. tu trebuie să fii capabil să construieşti propriul tău test cu întrebări precise. Test nivel 2 Dacă tu ai citit diferitele fişe. Atenţie. trebuie ca tu însuţi să fii capabil să răspunzi la ele! Mult succes. Întrebările se vor referi la Renaştere. trebuie să determini ceea ce este esenţial şi trebuie reţinut de toţi. la fel şi biografiile. personaje. de ceea ce este mai puţin important. diferite evoluţii. . perioadă şi spaţiu de difuzare. Acest test este destinat elevilor. Înainte de a le propune altora.

Leonardo s-a născut în Vinci. el însoţeşte pe Iulius de Medicis la Roma. . intră în Milano. Din această epocă datează Gioconda şi Fecioara. modul de a reda umbra şi lumina. ceea ce contribuie la formarea sa multilaterală în toate artele plastice. el se stabileşte la Amboise(în Franţa) unde moare în 1519 cu titlul de "primul pictor. El primeşte o educaţi completă înainte de a intra în atelierul lui Verrocchio. unde va rămâne 7 ani. orfevrier şi pictor. sculptor. LEONARD Da VINCI 1452-1519  Fiu natural al unui notar şi a unei simple ţărănci. La Milano el începe să se intereseze de toate ştiinţele. el se duce la Mantova şi Veneţia unde munceşte pentru Isabelle d Este. În 1499. unde munceşte pentru francezi. în acelaşi timp redactează un Tratat de pictură. În1513. unde este angajat ca sculptor(monumentul ecvestru al ducelui Sforza) ca pictor(catedrala din Milano şi Pavia) si ca scenograf : el realizează mai multe decoruri de teatru şi de sărbători pentru curtea ducilor din Milano. Sfânta Ana şi Pruncul. apoi revine la Florenţa în 1503. pentru a munci cu Michelangelo la decorarea Palatului Senioriei. el munceşte la fel de bine portrete (Frumoasa Feronieră) ca şi fresce ca Cina cea de Taină din Santa Maria de Grazia din Milano (1495-1497). unde el compară pictura cu celelalte arte şi teoretizează reprezentarea corpului uman. el părăseşte Florenţa pentru Milano. inginer şi arhitect al regelui”. geometrie. În pictură. Invitat în 1517 De Francisc I. În 1481. la 30 Km de Florenţa. Pornind din 1506. unde tatăl său se va stabili în 1469. regele Franţei. el face un dute-vino între Florenţa şi Milano. mecanică sau hidraulică. unde papa Leon al X- lea îl va angaja ca inginer. când Francisc I.

Terminată pentru papa Six al IV-lea în 1484 de Giovanni de Dolci. Lucrările nu mai înaintează până în 1534. Signorlli(1442-1523) şi Fra Diamante. ceea ce face din ea unul din locurile cele mai cunoscute din lume. Rosselli. (ca o paranteză: cam în aceeaşi perioadă la Voroneţ pe peretele vestic al mânăstirii se realiza o amplă frescă reprezentând Judecata de Apoi). în 1541.Capela Sixtină Capela Sixtină face parte din Cetatea Vatican. Ghirlandaio(1449-1494). Acesta din urmă va realiza proiectul predecesorului său: el cere lui Michelangelo să picteze Judecata de Apoi pe ultimul zid al capelei. doreşte să întreprindă noi lucrări: el cheamă pe Michelangelo Buonarotti care trăia atunci în Florenţa. papa Iulius al II-lea. se începe realizarea frescelor ce acoperă pereţii. Sixt al IV-lea pune să se înceapă construcţia în 1475 şi încredinţează lucrările lui Giovanni de Dolci. Perugino(1448-1523). Îi comandă acestuia să picteze plafonul capelei. rămas nepictat. Capela măsoară în jur de 40m lungime. Cei mai renumiţi pictori ai epocii au fost chemaţi: Pinturicchio(1454-1513). 14m lăţime şi 12 m înălţime. Michelangelo se pune la lucru şi termină pictarea imensei bolţi în 1512. Încheierea acestei capodopere marchează sfârşitul “creaţiei” capelei Sixtine. care i-a urmat lui Sixt al IV-lea. ea conţine numeroase fresce realizate de artişti renumiţi. În ciuda reticenţelor. . În 1481. În timpul acestor 23 de ani doi papi s-au succedat: Clememnt al VII-lea apoi Paul al III-lea. În 1508. Această operă va cere pictorului şapte ani de muncă grea. Botticelli(1445-1510).

oraş al cărui climat cultural este stimulat de prezenţa lui Michelangelo şi a rivalului său Leonardo da Vinci. Viaţa sa este puţin cunoscută. El îl aduce pe Rafael la Roma pentru a decora în frescă trei camere din apartamentul său din Vatican.Rafael Santi sau Sanzio. Poussin etc. Roma. În 1504. Rafaell. pictează prima sa capodoperă: Marea Încoronare a Fecioarei pentru biserica San Francesco de Pérouse. este fără îndoială Punerea în mormânt (1507. fericitului acord între desen şi culoare. galeria Borgheze). Fiu al pictorului Giovanni Santi. arta Renaşterii atingea culmea ordinii. Rafael este la Florenţa. Rafael îşi începe ucenicia sa în atelierul tatălui său din Urbino. din această perioadă.XVII-XIX. Opera cea mai bună. În 1503. Cu Rafael. în vârstă de 20 de ani. Anii petrecuţi la Roma văd de asemenea executarea a 10 uriaşe tapiserii ilustrând Faptele Apostolilor( tapiseriile Vaticanului). Susţinerea arhitectului Bramante determină chemarea lui de către papa Iulius al II-lea. în ciuda biografiei realizată de Giorgio Vasari.Roma 1520). măsurii. . Pictor şi arhitect italian (Urbino 1483 . Rafael va realiza de asemenea portrete de o mare fineţe psihologică. Caravagio. Influenţa sa va fi considerabilă (Rubens.) şi va alimenta marile curente ale picturii din sec.

preocupările sale. Dar el suferă cu poporul său şi îl reprezintă cât mai adevărat posibil descriind hainele sale. Bruegel trăieşte întâmplările compatrioţilor săi ţărani. Se pare că Bruegel a pictat toate tablourile sale între 1557 şi 1568. Această uimitoare claritate este datorată. Faţă de pictorii de curte. în parte preciziei desenului său. El are doi fii: Pieter născut în 1564 şi Jan născut în 1568 şi este deschizătorul unei lungi liste de pictori. lupte religioase. Bruegel purtător de cuvânt al lumii ţăranilor în sânul unei prietene izbăvitoare: Natura. Moare în 1569 eşi înmormântat în biserica La Chapelle. fanatism. . modul său de viaţă. Picturile lui Bruegel sunt aproape totdeauna înţelese dintr-o privire. Primele sale opere de pictură sunt puţin cunoscute.Pieter Brueghel sau Bruegel 1525-1569 Născut în jur de 1525-1530 aproape de frontiera cu Olanda şi Belgia de azi. Bruegel trăieşte epoca sa tulburată de crize economice. fruct al studiilor sale asupra subiectului(multe din desenele sale poartă menţiunea : “după natură”) la care se adaugă intensitatea culorilor autentice. El rămâne credincios independenţei sale pătrunsă de respectul persoanei umane.

Petru din Roma) şi amenajarea urbanistică îi domină activitatea. dar de asemenea pictura. el munceşte pentru papa Iulius al II-lea la comanda căruia realizează frescele capelei Sixtine apoi munceşte din nou la Florenţa pentru familia de Medicis. al cărui oaspete este între 1489 şi 1492. Din 1508 până în 1512. ceea ce îi asigură celebritatea. El se instalează definitiv la Roma în 1534 şi termină decorarea capelei Sixtine (Judecata de Apoi).Michelangelo (1475-1564) 1475-1564 După ucenicia în ateliere florentine. . Începând din 1540 arhitectura(Catedrala Sf. Între 1496 şi 1501 el munceşte la Roma apoi se reîntoarce la Florenţa pentru a sculpta David. Prin diversitatea talentelor sale şi amploarea muncilor sale el domină Renaşterea italiană în toate domeniile. acest elev al lui Ghirlandaio întâlneşte pe Lorenzzo de Medicis. sculptura mai întăi.. arhitectura şi poezia. intrând aici în contact cu umanismul.

Baldassarre Castiglione (1478-1529) Baldassar Castiglione (1478-1529) s-a născut în Casa Tico. de om de litere. după moartea acestuia în aprilie 1508. în serviciul succesorului său. nepot al papei Iuliu al II-lea . pe 6 decembrie 1478. pentru a urma studiile. invitat acolo. încă foarte tânăr. Ferrara. Milano. El s-a format la Curtea din Milano a lui Ludovic Sforza. El va aprofunda cultura sa în bogata bibliotecă din Urbino. fapt care îi va permite să efectueze numeroase misiuni. descendentă a marchizilor de Mantova. de bunicii din partea paternă. în special la Roma. Londra.. marchiz de Mantova. Tatăl său a murit în 1495 ca urmare a unei răni primită într-o bătălie şi Baldassar. este obligat să se reîntoarcă la Mantova. Tatăl său era Cristoforo de Castiglione. el este renumit pentru buna cunoaştere a literaturii italiene şi a limbilor greacă şi latină. om de arme nobil. fiul lui Frederico. El va călători adesea pentru a-l însoţi pe Guidobaldo la Roma. El este foarte apreciat pentru calităţile sale de curtean. El va trece apoi. mare protector al literelor şi intră în strălucitoarea curte mitică a acestuia şi acolo va petrece ani foarte fericiţi. de a întrerupe studiile şi de a se pune în serviciul lui Francesco Gonzaga. Francesco Maria Della Rovere. El va fi chemat la Urbino de Guidubaldo di Montefeltro. aproape de Mantova. iar mama sa era Luigia Gonzaga.

obiceiurilor . El va muri în 1529 la Toledo. El a fost mai întâi un om politic. dar va lăsa totodată celebra sa Libro del cortegiano. . În 1513 el va fi trimis ca ambasador la Roma unde va rămâne până la sfârşitul anului 1516. costumelor .În 1513. Baldassar se va ataşa din anii 1513. două virtuţi ce-l distigeau de restul lumii. unde va participa activ la viaţa culturală a cetăţii şi va lega o strânsă prietenie cu Rafael. după caz. practicând convenienţele. activităţilor lor şi înzestrat cu farmec şi dezinvoltură. 1514 construirii modelului internaţional al perfecţilor bărbaţi şi femei de Curte. Baldassar este din nou trimis în misiune la Roma în momentul alegerii noului papă Leon al X-lea şi întâlneşte cei mai mari artişti ai epocii şi în special pe Rafael. înainte de a fi un om de litere. atins de epidemia de ciumă. ştiind în acelaşi timp să se conformeze obiceiurilor şi să se plieze. la vârsta de 50 de ani.

După două zile de examen. Vesale va hotărî să plece în toamna lui 1537. el începe studiile la Louvain înainte de a se înscrie în 1533 la Şcoala de medicină din Paris. Universitatea îi oferă doctoratul său cu menţiune şi un post de lector în chirurgie şi anatomie.1564). Fiu al unui farmacist al împăratului german Carol Quintul. Dar la începutul sec. pentru care pare în mod special înzestrat. al XVI-lea. fără îndoială. Această “rezervă” permite lui Vesale să demonstreze clar că descrierile lui Galienus corespundeau corpurilor maimuţelor şi nu celor umane.Vesale Andre. 1514 . . cea mai renumită şcoală de medicină era. Acolo. De la intrarea sa la Padova.cea din Padova. Tânărul Vesale capătă foarte repede gustul pentru anatomie. autor de referinţă în acea epocă în materie de anatomie. Vesale primeşte un sprijin important: judecătorul Marcantonio pune la dispoziţia sa cadavrele criminalilor executaţi şi merge chiar până la a întârzia execuţiile în funcţie de nevoile prietenului său. medic flamand (Bruxelles. şi ceea ce el observă. el face disecţii atât pe corpuri umane cât şi pe animale şi descoperă în curând deosebiri între ceea ce a scris Galienus. Vesale inovează. părinte al anatomiei moderne André Vesale s-a născut la Bruxelles la 31 decembrie 1514. În 1539.

el publică opera vieţii sale: tratatul de anatomie De humani corporis fabrica. organele abdomenului şi toracelui la fel ca şi creierul uman. sistemul nervos.În1543. Această carte este astăzi recunoscută ca una din cele mai importante opere ştiinţifice realizate vreodată. După ce acesta abdică. magnific ilustrate de un artist olandez. elev al lui Tizian. Pe parcursul celor 600 de pagini ale cărţii sale. La publicarea sa. inima şi vasele sanguine. Vesale intră în serviciul fiului său Filip al II-lea. rege al Spaniei. În 1544. muşchii. în şapte volume. în zona coastelor greceşti. . Vesale descrie în amănunt oasele şi articulaţiile. critici puternice s-au auzit dar rezultatul este acesta: Vesale a răsturnat frumos şi bine pe Galienus de pe piedestalul său. Vesale devine medic la curtea lui Carol Quintul(împăratul Imperiului German) continuînd astfel lunga tradiţie a familiei sale în serviciul imperiului. Plecat în pelerinaj în Ţara Sfântă. el va muri în 1564 după naufragiul navei care îl aducea în Europa.

Unchiul de pe mamă al lui Copernic. Copernic intră la Universitatea din Cracovia în 1491.Biografia lui Nicolas Copernic Nicolas Copernic (de la numele său latin Nicolaus Copernikus) a fost un astronom polonez. studiază artele liberale timp de patru ani fără a obţine diploma apoi. stând la un profesor de matematică. Interesul pe care Copernic îl poartă geografiei şi astronomiei este puternic încurajat de Domenico Maria Novara. Înainte de a părăsi Polonia. În ianuarie 1497. episcopul Lukas Watzelrode. Domenico Maria Novara (1454-1504). Tinereţea şi studiile Copernic s-a născut la Torun(Polonia). . I. în Polonia. se duce în Italia pentru a studia medicina şi dreptul. unul din primii care au pus în discuţie exactitatea geografiei lui Ptolemeu. ca numeroşi polonezi din mediul său. Copernic începe studiul dreptului canonic la Universitatea din Bolognia. născut la 19 februarie 1473 în localitatea Torun şi va muri în 24 mai 1543 la Frombork. într-o familie de negustori şi funcţionari municipali. unchiul său îl numeşte canonic la Frauenburg (astăzi Frombork). un post cu responsabilităţi financiare fără nicio datorie religioasă. veghează ca nepotul său să primească o educaţie solidă la cele mai bune universităţi.

în 1503. decât cu puţin timp înainte de moartea sa. Mercur. la 24 mai 1543. . redactate de un scriitor bizantin din sec. sfera cea mai îndepărtată. al VII-lea. o traducere de scrieri latine asupra moralei. Din 1503 până în 1510. numită sfera fixă. care nu va fi publicat înainte de sec. cosmologia se baza pe ideea unui Univers geocentric.al XIX-lea. El publică apoi prima sa carte. În anul următor. terminată în 1530 dar care nu va fi publicată. obţine doctoratul în drept canonic în Ferrara. Marte.În 1500. în care Pământul era imobil şi fix în centrul mai multor sfere de rotaţie. Saturn şi. Între 1507 şi 1515 el realizează un scurt tratat de astronomie. apoi se reîntoarce în Polonia pentru a îndeplini funcţiile sale administrative. Venus. Soare. de un tipograf luteran din Nuremberg. În această operă el enunţă principiile noii sale astronomii heliocentrice (soarele se află în centrul sistemului solar). Aceste sfere purtau corpurile cereşti următoare(în ordinea distanţei faţă de pământ): Luna. De Hypthesibus Motuum Coelestium a se Constitutis Comentariolus(cunoscut sub numele de Comentariolus). fără a termina studiile sale de medicină. în fine. Copernic. După instalarea sa la Frauenburg în 1512. Jupiter. Înainte de revoluţia coperniciană. deoarece ea purta stelele socotite atunci imobile. Copernic începe opera sa principală(revoluţia sferelor cereşti). el obţine autorizaţia de a studia medicina la Padova (universitate unde Galilei va studia un secol mai târziu). Theophylactus Simocatta. Copernic trăieşte în palatul episcopal al unchiului său Lidzbark Warminski. Copernic ţine conferinţe despre astronomie la Roma.

că celelalte planete sunt de asemenea situate în jurul Soarelui şi că Pământul prezintă o precesiune pe axa sa(oscilează ca un titirez) atunci când se învârte.Sistemul Copernician şi influenţa sa Sistemul lui Copernic se bazează în principal pe afirmaţiile că Pământul se învârte în jurul axei sale într-o zi şi în jurul Soarelui într-un an. de a atribui o nouă ordine a planetelor după perioada lor de revoluţie. Dar ideea unui Pământ mobil este dificil de acceptat pentru cea mai mare parte a cititorilor din sec. al XVI-lea. cu cât raza orbitei unei planete este mai mare cu atât necesită un timp mai mare pentru a efectua rotaţia în jurul Soarelui. Teoria lui Copernic permite. Multe elemente ale teoriei sale sunt adoptate dar ideea centrală este ignorată şi respinsă. de altfel. Copernic nu va avea decât 10 adepţi între 1543-1600. . El pretinde. În sistemul lui Copernic. câţiva filosofi iezuţi rămân în credinţa lor interioară discipoli ai lui Copernic. contrar celui al lui Ptolemeu. Sistemul lui Copernic are avntajul asupra celui al lui Ptolemeu de a explica mişcarea zilnică a Soarelui şi a stelelor(prin rotaţia Pământului în jurul acestui astru). în măsură să înţeleagă teoria lui Copernic. pe de altă parte. În ciuda condamnării lui Galilei în 1633 de un tribunal bisericesc.

astrologie şi mai ales geografie. ale cărei hărţi furnizează istoriei informaţii preţioase. aşezarea lor şi aşezările importante. Se pare că toată viaţa şi-a petrecut-o în Alexandria. încât opera a luat locul omului. este tipărită prima dată în sec. Pe harta realizată de Ptolemeu sunt precizate numeroasele triburi ale geto-dacilor. Cea mai celebră operă a sa este Almageste(Al în arabă însemna “foarte mare”). În legătură cu această carte trebuie să menţionăm că ea ne dă informaţii preţioase despre istoria geto-dacilor. al XVI-lea. fizică. Geografia lui Ptolemeu. lăsând o moştenire importantă în astronomie. El a scris de asemenea numeroase cărţi de calcule. Alexandria. geografia. Ptolemeu merge pe urmele lui Hipparh. trecând din greacă în arabă şi latină. . muzica. El moare la vârsta de 80 de ani. a devenit atunci o adevărată şcoală de savanţi. a cărei influenţă a durat aproape 15 secole. Opera sa uriaşă îmbrăţişează astronomia. optica.Biografia lui Ptolemeu 90-168 Nu se ştie aproape nimic despre viaţa lui Claudius Ptolemeu. după mărturiile ce indicau că el a făcut acolo observaţii astronomice în 139. A fost fără încetare recopiată. ce lega Orientul de Occident. El inventează instrumente de astrologie dintre care astrolabul poartă numele său. mare oraş. transmisă în întreg bazinul Mării Mediterane. istorie şi geografie. Această carte conţine o expunere a sistemului lumii. o parte a matematicii.

medic. Rabelais moare. probabil novice la mânăstirea franciscană din La Baumette. ceea ce îi va permite să urmeze în acelaşi timp activitatea sa de medic şi de preot(Biserica interzicea preoţilor de a exercita medicina). El publică mai multe traduceri de opere de medicină şi savanţi. El îşi va reglementa situaţia sa după o călătorie la Roma în 1535. apoi călugăr la Mânăstirea Cordelierilor din Puy-St- Martin(Fontenay-le Compte). În 1534 se reîntoarce la Lyon şi reia serviciul său la Hotel-Dieu. La sfârşitul lui 1533. umanist. Rabelais frecventează cercurile umaniste locale.RABELAIS Poet francez. unde publică Gargantua(sfârşitul lui 1534 sau începutul lui 1535). probabil în 1535 la Paris şi va fi înmormântat în cimitirul Saint Paul. figură importantă a Renaşterii franceze. Împotriva preceptelor creştine Rabelais urmează studii de medicină la facultatea din Montpellier şi devine medic la Lyon în 1532. aproape de Angers. Născut aproape de Chinon. Rabelais pleacă la Roma. În 1532 Rabelais publică Pantagruel şi un Almanah pentru anul 1533. .

moare la 3 februarie 1468 în oraşul său natal. Inovator în folosirea literelor mobile. Viaţa şi opera sa sunt puţin cunoscute. probabil născut la Mayenza . în latină. iar numele său nu apare pe nici una din operele ce îi sunt atribuite. În1456. a Bibliei. el este recunoscut ca primul tipograf ce a folosit litere metalice.Tipografia şi Gutenberg Johannes Gutenberg. în jur de 1400. după o perioadă de şedere la Strasbourg între 1439-1444. tipograf german. . cunoscută astăzi sub numele de Biblia lui Gutenberg. el va termina imprimarea pe o presă produsă de el.

. textul denunţă ipocrizia şi ridiculizează toate meseriile şi toate clasele sociale.IV. devenit călugăr augustin. Erasmus. el scrie Elogiul nebuniei. rămânând independent toată viaţa sa. merge la Universitatea din Paris unde devine bacalaureat în teologie. 40 de ediţii vor apare în timpul vieţii sale. publicată în 1511 cu un succes fulgerător. În 1509. de la o Universitate sau curte la alta. prinţi sau cardinali sau pe cei umili. instalat la Thomas Morus şi aşteptând lăzile sale cu cărţi. refuzând pălăria de cardinal propusă de papa Paul al III-lea. fără a se stabili într-un loc. Rapid şi spiritual.Erasmus (1469-1536) Născut la Rotterdam în 1469 Erasmus primeşte o aleasă educaţie la Deventer apoi. se delimitează atât de Luther cât şi de papalitate. El aplică acelaşi spirit critic textelor: ediţia sa a textului grec al Noului Testament scandalizează când el demonstrează că un verset din Epistola sfântului Ioan(descrierea cea mai clară a Trinităţii în Noul Testament) este o adugare din sec. Celebru pentru cunoaşterea limbilor vechi. el călătoreşte de-a lungul Europei.