You are on page 1of 123

BOARD EXAM

QUESTIONS FOR
CRIMINOLOGIST

LAW ENFORCEMENT
ADMINISTRATION
1. He exercise the power to revoke,
for cause, licenses issued to the
security guards.
A. Chief PNP
B. Secretary, DILG
C. Undersecretary for Peace and Order
D. Chairman, NAPOLCOM
Ans. A
2. In Counter intelligence,
surveillance is categorized according
to intensity and sensitivity. When
there is intermittent observation,
varying in occasion, then this
surveillance is called:
A. loose B. open
C. discreet D. close

Ans.
3. The amount and nature of
demands of the police service are not
the same on all three (3) shift. It is
therefore necessary to make available
maximum manpower at the time the
police service is of greatest demand.
This is organization by:
A. clientele B. time
C. purpose D. process

Ans. B
4. The PNP has a program which
ensures the deployment of
policemen in busy and crime prone
areas. This is called
A. patrol deployment program
B. roving patrol program
C. patrol and visibility program
D. police visibility program

Ans. D
5. Planning is a formal process of
choosing the following, EXCEPT
A. purpose for which the organization
performs
B. an organizational mission and overall
objectives for both the short and long
run
C. strategies to achieve the objectives
D. divisional, departmental and
individual objective based on
organizational objective
Ans. A
6. All regional appointments of
commissioned officers commence
with the rank of:
A. Senior Police Officer I
B. Police Officer III
C. Inspector
D. Senior Inspector

Ans. C
7. In busy and thickly populated
Commercial Street like those in
Divisoria, police patrol is very
necessary. Since three are several
types of patrol, which of the following
will you recommend?

A. Horse patrol B. Foot patrol


C. Mobile patrol D. Helicopter patrol

Ans. B
8. It is the product resulting from the
collection evaluation analysis
integration and interpretation of
criminal activity and which is
immediately or potentially significant
to police planning.

A. Investigation B. Information
C. Data D. Intelligence

Ans. D
9. These are work programs of line
division which related to the nature
and extend of the workload
and the availability of resource.
A. administrative plan B. strategic plan
B. operational plan D. tactical plan

Ans. B
10. It is the premier institution for the
police, fire, and jail personnel.

A. Philippine Military Academy (PMA)


B. Development Academy of the
Philippines
C. Philippine College of Criminology
(PCCR)
D. Philippine Public Safety College (PPSC)

Ans. D
11. A crew which is assigned to a mobile
car usually consists of
____________________.
A. a driver and intelligence agent
B. a driver and traffic man
C. a driver and a recorder
D. a driver, recorder and supervisor

Ans. C
12. Police Officer must develop the
_________________ of recording the
facts as they are learned and as the
evidence is obtained:
A. obligation B. habit
B. perspective D. Duty

Ans. B
13. An industrial complex must established
its first line of physical defense. It must
have;
A. the building itself
B. communication barrier
C. perimeter barriers
D. window barriers

Ans. C
14. All the following are members of the
Peoples Law Enforcement Board (PLEB),
EXCEPT:
A. Three (3) members chosen by the Peace
and Order Council from among the respected
members of the community.
B. Any Barangay Captain of the
City/Municipality concerned chosen by the
Association of Barangay Captains.
C. Any members of the Sanguniang
Panlungsod/Pambayan
D. A bar member chosen by the Integrated
Bar of the Philippines (IBP)

Ans. D
15. It is the circumspect inspection of
a place to determine its suitability for
particular operational purposes.
A. Inspection B. Survey
C. Surveillance D. Casing

Ans. D
16. In the Civil Service System, merit and
fitness are the primary consideration in
the ________.
A. two-party system
B. promotional system
C. evaluation system
D. tools system

Ans. B
17. The minimum age requirement
for Security Manager or Operator of a
security agency is :
A. 40 yrs old B. 25 yrs old
C. 30 yrs old D. 35 yrs
old

Ans. B
18. Which of these statements is
CORRECT?
A. Conduction is heat transfer through
combustion
B. Conduction is heat transfer through
solid materials
C Conduction is heat transfer through
air motion
D. Conduction is heat transfer through
electromagnetic waves

Ans. B
19. In the de-briefing, the intelligence agent
is asked to discuss which of the following:
A. his education profile and schools attended
B. his personal circumstances such as his age,
religion, affiliation, address, etc.
C. his political inclination and/or party
affiliation
D. his observations and experiences in the
intelligence function

Ans. D
20. Private security Agencies has to
be registered with the ______________.
A. Security and Exchange Commission
B. Department of Interior and Local
Government
C. NAPOLCOM
D. National Bureau of Investigation

Ans. A
21. It is natural and man-made
structure or physical device which is
capable of restricting, determining or
delaying illegal access to an
installation.

A. fence B. barrier
C. wall D. hazard

Ans. A
22. A single uninterrupted line of
authority-often represented by boxes
lines of organizational chart should run
in order by rank from top command to
the level of the organization.
A. organizational control
B. scalar chain
C. administrative control
D. span of control

Ans. B
23. It provides means and ways by
which all persons and employees are
trained to make them security
conscious and disciplined.
A. security check
B. security investigation
C. security education
D. security promotion

Ans. C
24. What form of intelligence is involved
when information is obtained of the
person against whom the information or
document may be used, or the
information is clandestinely acquired?
A. Covert B. Active
C. Overt D. Underground

Ans. A
25. The provincial governors shall
choose the provincial Director from a
list of ______ eligible recommended by
the PNP Director, preferable from the
same province, city, or municipality.
A. six (6) B. five (5)
C. Three (3) D. four (4)

Ans. B
26. Which of the following is the most important
characteristics of a good operational plan?
A. only one officer is reasonable for his execution
B. need for on-the-operation modification and
amplification is minimized
C. present objectives and allocation of resources
but not the methodology
D. all the details of the plans are properly
identified and evaluated and such details are
known by the implementers.

Ans. D
27. Your fire station received a call that the
Department Store A is burning. Considering
the huge facility and merchandise of said
department store, there is a need to?

A. Study the problem in advance and formulate


method of attack
B. Wait for further information about progress of
incident
C. Proceed to the area and start putting off the
fire
D. Organize the committee to direct fire fighting

Ans. C
28. Republic Act No. 6975 provides that on the
average nationwide, the manning levels of the
PNP shall be approximately in accordance with
a police to population ratio of;

A. one (1) policeman for every seven hundred


(700) inhabitants
B. one (1) policeman for every one thousand five
hundred (1500) inhabitants
C. one (1) policeman for every five hundred
(500) inhabitants
D. one (1) policeman for every one thousand
(1000) inhabitants

Ans. C
29. In disaster control operation, there
is a need to establish a ______________
where telephone or other means of
communication shall ensure public
lines of communication.

A. Command post B. Field room


C. Operation center D. Safe house

Ans. A
30. Registration of security agency
must be done at the ________________?
A. Security and Exchange
Commission
B. NAPOLCOM
C. Department of National Defense
D. PNP Criminal Investigation Group

Ans. A
31. Bicycle patrol has the combined
advantage of ______________ since they can
be operated very quietly and without
attracting attention.

A. Reduced speed and greater area of


coverage
B. Mobility and wide area coverage
C. Shorter time travel
D. Mobility and stealth

Ans. D
32. The budget is ___________ in
terms of expenditure requirements.

A. Tactical plan B. Work plan


C. Financial plan D. Control
plan

Ans. C
33. The term used for the object of
surveillance is subject while the
investigator conducting the surveillance
is:

A. Rabbit B. Decoy
C. Surveillant C. Target

Ans. C
34. It is the police function which serves
as the Backbone of the police service. In
all types of police situations, there is a
specific unit assigned to undertake this
function in view of its importance.

A. vice control
B. Traffic enforcement
C. criminal investigation
D. patrol

Ans. D
35. Two or more persons forming an
organization must identify first the
reason for establishing such
organizations. They must identify the
organizations ________________.
A. Strategy B. Vision
C. Objective D. Mission

Ans. D
36. Which of the following strategies is
FALSE?

A. patrol officers are assigned to the New


Cops on the Block
B. foot patrol places the patrol officers to
greater danger than mobile patrol
C. helicopter patrol is of no use in search and
rescue operation
D. the PNP does employ foot patrol

Ans. C
37. It is the weakest link in the
security chain.
A. Managers B. Personnel
C. Barriers D. Inspections

Ans. B
38. It is the protection of high
ranking officials from harm,
kidnapping, and similar acts.
A. Asset protection B. Physical
security
C. Document security D. VIP security

Ans. D
39. Designed to outline a series of
related operations to accomplice a
common objective normally within a
given period of time.
A. Contingency plan B. Supporting plan
C. Strategic plan D. Campaign plan

Ans. C
40. Which of the following best reflects
the first step, logically and to some
extent chronologically, in planning the
budget for an operating unit of the police
agency?

A. forecast of workload
B. find out how much money was given last
C. establish a priority for each task or
activity

Ans. C
41. Which of the statement is TRUE?

A. In a small police station, the need for a full


time Records officer is justifiable.
B. As police stations increases its size, routine
Desk officer is not able to hand them all.
C. Police records are not that important in
police administration.
D. In large Departments, the Desk officer
devote full time exclusively to record task.

Ans. D
42. A police station should have
_______________ plan which includes
every step that has been outlined
and officially adopted as the standard
method of action to be followed by the
members of the police organization.

A. tactical plan B. management plan


C. procedural plan D. operational
plan

Ans. C
43. Which of the following is considered
as the most important factor in
formulating an effective patrol strategy?

A. training of station commander


B. adequacy of resources of police station
C. rank of the patrol commander
D. salary rates of police personnel

Ans. B
44. Who among the following have
summary disciplinary powers over
errant police members?

A. District Director B. Chief of Police


C. Provincial Director D. Chief, PNP

Ans. D
45. Direction that is provided on a
one-on-one basis is called?

A. Administration B.
Supervision
C. Management D. Organization

Ans. B
46. You are the Patrol Supervisor for morning
shift, you dont have enough men to cover
all the patrol beats. Which of the following
will you implement?

A. Assign roving patrol with no foot patrol


B. Assign mobile patrol only in strategic place
C. Maintain your patrolmen in the station and
just wait for calls for police assistance
D. Assign foot patrol in congested and busy
patrol beats but assign a roving mobile
patrol to cover beats which are not covered
by foot patrol.

Ans. D
47. _________________ plan relates to the
problem of equipping, staffing and
preparing the police station to do job
rather than the actual operation of the
organization.

A. Tactical plan B. Management plan


C. Procedural plan D. Operational plan

Ans. B
48. It is the importance of the firm
or installation in relation to national
security.

A. Relative necessity
B. Relative vulnerability
C. Relative security
D. Relative critically

Ans. D
49. In undertaking a long range program
directly toward simplification of the police
records, the first step should be a study of:

A. mechanic in which the current systems


operate
B. utilization of existing record system
C. administrative structure of the
organization
D. record system of similar organization

Ans. A
50. These procedure relates to the
assignment and method of
performance of police task away from
headquarters.

A. Field procedures
B. Staff procedure
C. Headquarters procedure
D. System procedure

Ans. A
51. The father of military espionage
was;

A. Akbar
B. Genghis Khan
C. Alexander the great
D. Fredrick the great

Ans. D
52. Intelligence is under what type of
police function?

A. Primary
B. Auxiliary
C. Administrative
D. Secondary
Ans. A
53. If a high winds has an extinguishing
effect on the fire, the most probable
extinguishing method is?

A. Smothering B. fuel removal


C. Cooling D. Allusion

Ans. A
54. Listed below are all types of
patrol, EXCEPT

A. Horse patrol B. T.V patrol


C. Foot patrol D. Motorcycle patrol

Ans. B
55. Upon arrival at his assigned beat,
the patrol officer must immediately
report to the ________.

A. Desk officer
B. Commander
C. Unit supervisor
D. Supervisor

Ans. C
56. Which of the following is the most
common reason why an informer gives
information to the police?
A. wants to be known to the police
B. monetary reward
C. as good citizen
D. revenge

Ans. B
57. In surveillance, the following are done to
hide the appearance of the surveillance
vehicle EXCEPT.

A. changing license plate of surveillance


vehicle
B. putting on and removing hats, coats and
sunglasses
C. change of setting arrangement within the
surveillance vehicle
D. keep the cars behind the subjects car

Ans. B
58. It is the entrustment of a particular
workload to some other person within the
organization.

A. Budgeting
B. Delegation
C. Inspection
D. Evaluation

Ans. B
59. Police personnel may be
effectively distributed according to
any of the following classification,
EXCEPT
A. by time B. by function
C. by area D. by gender

Ans. D
60. Fredrick the Great is known as the;

A. Father of Military Espionage


B. Intelligence Father
C. Great Intelligence Father
D. Father of Criminology

Ans. A
61. Protective lightning, perimeter
barriers and _______________ systems are
known in industrial security as physical
security.

A. RelievingB. Reporting
C. Accounting D. Guarding

Ans. D
62. What administrative support unit
conducts investigation and evaluation of
physical evidences related to crimes, with
emphasis on their medical, chemical,
biological and physical nature.

A. Logistics Service
B. Crime Laboratory
C. Communication and Electronics Service
D. Finance Center

Ans. B
63. Those who are charge with actual
fulfillments of agencys mission
are__________ personnel.

A. Staff B. Management
C. Supervision D. Line

Ans. D
64. Which of the following is contained in
the heading of an intelligence report?

A. reporting unit
B. conclusion
C. signature of the Director
D. assessment of the operation

Ans. A
65. Licenses of private security guards
are processed and issued by the;

A. Philippine National Police


B. National Police Commission
C. Department of Interior and Local
Government
D. Security and Exchange Commission

Ans. A
66. When the subject identifies or
obtains knowledge that the
investigator is conducting
surveillance on him, the latter is,
A. cut out B. burnt out
C. sold out D. get out

Ans. B
67. A fire hydrant should be carefully
opened when in use in order to -

A. prevent water runner


B. to ensure that the drip valve is all
the way closed
C. close the coupling
D. reduce vibration of the hydrant

Ans. D
68. Small alleys like those in the
squatters area of Tondo can be best
penetrated by the police through;

A. foot patrol B. highway patrol


C. mobile Patrol D. helicopter patrol

Ans. A
69. Some of the instruction in foot
surveillance are the following, EXCEPT

A. stop quickly, look behind


B. drop paper, never mind what
happens to the paper
C. window shop, watch reflections
D. retraces steps

Ans. D
70. On many occasions, the bulk of the
most information comes from?

A. business world
B. an underworld
C. news clippings
D. communications media

Ans. D
71. Highly qualified police applicants
such as engineers, nurses, and
graduates of forensic science enter
the police service as officers through;

A. regular promotion B. lateral entry


C. commissionship D. attrition

Ans. B
72. The first step a dispatcher must take
when a felony-in-progress call has been
received through telephone or by direct
alarm signal is to?

A. assign an investigator to investigate the


witness
B. clear the air for emergency broadcast
C. call the investigators to report to crime
scene
D. send augmentation force

Ans. B
73. The number of subordinates that can be
supervised directly by one person tends to:

A. increase as the physical distance between


supervisor and subordinate as well as the
individual subordinate increases
B. decrease with an increase in the knowledge and
experience of the subordinate
C. decrease as the duties of subordinates increase
in difficulty and complexity
D. increase as the level of supervision progresses
for the first-line supervisory level and
management level.

Ans. D
74. Police Inspector Juan Dela Cruz is the
Chief of Police of a municipality. He wants
his subordinates be drawn closer to the
people in the different barangays. He
should adopt which of the following
projects?

A. COPS on the Block


B. Oplan Bakal
C. Oplan Sandugo
D. Oplan Pagbabago

Ans. A
75. A plan with a time horizon of 5 to
10 years is called;

A. annual plan B. long-term plan


C. strategic plan D. Midterm plan

Ans. C
76. What should be undertaken by a
security officer before he can
prepare a comprehensive security
program for his industrial plan?

A. security conference
B. security survey
C. security check
D. security education

Ans. B
77. This patrol method utilizes disguise,
deception and lying in wait rather than
upon high-visibility patrol techniques.

A. low-visibility patrol
B. directed deterrent patrol
C. decoy patrol
D. high visibility

Ans. A
78. It enforces all traffic laws and
regulations to ensure the safety of
motorists and pedestrians and attain
an orderly traffic.

A. Civil relation unit


B. Traffic operation center
C. Traffic management command
D. Aviation security command

Ans. C
79. A method of collecting
information wherein the investigator
merely uses his different senses.

A. Observation B. Research
C. Casing D. Interrogation

Ans. A
80. In cutting a roof to ventilate, the
firefighter should avoid
____________________.
A. cutting a very large hole
B. cutting several small holes
C. cutting roof boards near the
beams
D. making openings near the fire

Ans. D
81. Plans can be change to meet
future requirements which were not
considered during the planning
stages. This indicates
________________ in planning.

A. Responsiveness B. Efficiency
C. Flexibility D. Effectiveness

Ans. C
82. In stationary surveillance, the following
must be observed, EXCEPT

A. never meet subject face to face


B. avoid eye contact
C. recognized fellow agent
D. if burnt out, drop subject

Ans. C
83. Pedro is a thief who is eyeing at the
handbag of Maria. PO1 Santos Reyes is
standing a few meters from Maria. The
thiefs desire to steal is not diminished
by the presence of the policed officer
but the ________________ for successful
theft is.

A. Ambition B. Intention
C. Feeling D. Opportunity

Ans. D
84. In intelligence evaluation, the evaluation
rating of A-4 means;

A. completely reliable source - Doubtfully true


information
B. Usually reliable source Probably true
information
C. fairly reliable source - Probably true
information
D. Usually reliable source Probably true
information

Ans. A
85. In case of special anti-crime squad, it
should be used during normal times to
intensify patrol in crime prone areas and it
be restricted to ____________ and be given
missions to accomplish.

A. an area corresponding to two (2) beats


B. any area in the barangay
C. specific areas
D. general patrol area

Ans. C
86. It includes every procedure that
has been outlined and officially
adopted as the standard method of
action to be followed by members of
the police organizations.

A. tactical plan B. management plan


C. procedural plan D. operational
plan

Ans. C
87. A peace and Order Council is
organized in every city/municipality
by virtue of;

A. Executive Order 386


B. Executive Order 1012
C. Executive Order 309
D. Presidential Degree 118

Ans. C
88. Graduates of the Philippine
National Police Academy (PNPA) are
automatically appointed to the rank of?

A. Senior Superintendent
B. Senior Police Officer 1
C. Inspector
D. Superintendent

Ans. C
89. PNP in-service training programs
are under the responsibility of the;

A. PNP Directorate for Plans


B. PNP Directorate for Human
Resource and Doctrine Development
C. PNP Directorate for Personnel and
Records Management
D. PNP Directorate for Comptrollership

Ans. B
90. A plan for coping up an attack
against building equipped with alarm
system is an example of?

A. extra-departmental plan
B. procedural plan
C. management plan
D. tactical plan

Ans. A
91. The random and unpredictable
character of patrol, cultivation of feeling of
police omnipresence, high hazard areas,
adequacy of the number of man to meet the
need, likelihood of criminal apprehension,
and safety of control officers determine:

A. patrol coverage and deployment


B. degree of police-community relations
C. type of weapon to be used
D. deployment of intelligence agent

Ans. B
92. Before the objective of a plan can
be formulated, the following must be
recognized:

A. what resources are necessary to


carry out the plan
B. who will implement the plan
C. when will be it implemented
D. the need to plan

Ans. D
93. One way of extending the power
of observation is to get information
from persons within the vicinity. In
police work, this is called:

A. Data gathering
B. Interrogation
C. Field inquiry
D. Interview

Ans. A
94. The presence of a uniformed patrol
officer and observant of the persons and
things around, deters the desire and
destroys the _________________ for one to
commit crime.

A. Opportunity
B. Need
C. Intention
D. Ambition

Ans. A
95. Dogs have an acute sense of
____________ thus, their utilization in
tracking down lost persons or illegal
drugs.

A. Smell B. Eating
C. Hearing D. Drinking

Ans. A
96. Which of these statements is TRUE?

A. Radiation is heat transfer through


combustion
B. Radiation is heat transfer through solid
materials
C. Radiation is heat transfer through air
motion
D. Radiation is heat transfer through
electromagnetic waves

Ans. D
97. Which cause the greatest number of
fires?

A. spontaneous ignition
B. electrical wiring
C. leaking gas pipes
D. smoking and matches

Ans. B
98. Intelligence on ______________ makes
heavy usage of geographic information
because law enforcement officials must
know exact location to interdict the flow
of drugs.

A. Logistics
B. Narcotics Trafficking
C. Human Cargo Trafficking
D. Economic Resources

Ans. C
99. Which of the following is the most
ideally suited in evacuation and
search-and-rescue duties?

A. Motorcycle B. Patrol car


C. Helicopter D. Bicycle

Ans. C
100. A method of collection of
information wherein the investigator
tails the person or vehicle.

A. Investigation
B. Casing
C. Undercover Operation
D. surveillance

Ans. D
101. It is the LOWEST medal given
to a PNP officer.

A. Medalya ng mabuting asal


B. Medalya ng papuri
C. Medalya ng karunungan
D. Medalya ng kasanayan

Ans.
102. What is the new concept, police
strategy which integrates the police and
the community interests into a working
relationship so as to produce the desired
organizational objectives of peacemaking?

A. Preventive Patrol
B. Community Relation
C. Team Policing
D. Directed Patrol

Ans. C
103. A person, thing or situation which
possesses a high potential for criminal
attack or for creating a clamor for
police service is considered as:

A. Patrol hazards B. Patrol effort


C. Police discretion D. None of these

Ans. A
104. Disguise or secret observation of
places, persons or vehicles for
purpose of obtaining information.

A. Evaluation B. Surveillance
C. Elicitation D. Infiltration

Ans. B
105. It requires the use of flashing
light and siren and may violate traffic
laws.

A. Roll call
B. Exit call
C. Emergency call
D. None of the above

Ans. C
106. It is the combination of analyzed
data to form a logical picture.

A. Integration B. Infiltration
C. Elicitation D. Deception

Ans. A
107. The information is obtained
through direct communication in which
the other party is unaware of the
specific purpose of the conversation.

A. Integration B. Infiltration
C. Elicitation D. Deception

Ans. C
108. It is conducted when the subject
is moving from one place to another.

A. Casing B. Lost
C. Made D. Shadowing

Ans. D
109. It is the total number of police
officers assigned in patrol duties.

A. Mandatory strength
B. Effective strength
C. Physical strength
D. None of the foregoing
Ans. A
110. It is natural and man-made
structure or physical device which is
capable of restricting, determining or
delaying illegal access to an
installation.

A. fence B. barrier
C. wall D. hazard

Ans. B
111. It provides means and ways by
which all persons and employees are
trained to make them security
conscious and disciplined.

A. security check
B. security investigation
C. security education
D. security promotion

Ans. C
112. In disaster control operation,
there is a need to establish a
______________ where telephone or
other means of communication shall
ensure public lines of communication.

A. Command post B. Field room


C. Operation center D. Safe house

Ans. A
113. MOSSAD is for Israel, CIA is for
what?

A. Philippines
B. Great Britain
C. Russia
D. USA

Ans. D
114. Protective lightning, perimeter
barriers and _______________ systems
are known in industrial security as
physical security.

A. Relieving B. Reporting
C. Accounting D. Guarding

Ans. D
115. What should be undertaken by a
security officer before he can prepare
a comprehensive security program
for his industrial plan?

A. security conference
B. security survey
C. security check
D. security education

Ans. B
116. Plans can be change to meet future
requirements which were not considered
during the planning stages. This
indicates ________________ in planning.

A. Responsiveness B. Efficiency
C. Flexibility D. Effectiveness

Ans. C
117. PO IV Ram Edgar is assigned to
collect available information concerning
the activities of Blue Sagittarius Group.
He is in what unit of the police?

A. Criminal investigation
B. Patrol
C. Intelligence
D. Womens Desk

Ans. C
118. If the information or documents
are produced openly without regard as
to whether the subject of the
investigation becomes knowledgeable
of the purpose/s for which it is being
gathered.

A. Overt operation B. Covert operation


C. Evaluation D. Interpretation

Ans. A
119. It is the type of intelligence
activity which deals with defending
of the organization against its
criminal activities.

A. Counter intelligence
B. Military intelligence
C. Military information
D. Strategic intelligence

Ans. A
120. In intelligence, what is meant by
C.B.I?

A. Complete Background Investigation


B. Complete Background Investigator
C. Complete Back draft Investigation
D. Competent Background Investigator

Ans. A
121. A uniformed PNP personnel who
is permanently disabled in his
performance of his duties can receive
______ of basic salary retirement.

A. 70% B. 80%
C. 90% D. 60%

Ans. B