You are on page 1of 21

Trat amentul maloc luz iil or transv er sal e

Cupr ins:

1) Justificarea pentru posibilitatea de tratament precoce

2) Factorii ce trebuie luati in consideratie la alegerea planului de
tratament

3) Tratamentul profilactic al malocluziilor transversale

4)Tratamentul ortodontic propriu zis al malocluziilor transversale

cu un grad de complexitate major . Justif icar ea p en tr u tr at amen tu l pr ecoce: o ocluzie încrucișată în perioada dentitiei temporare se crede că se transfera ca o ocluzie incrucisata in dentitia permanenta amînarea tratamentului rezulta intr-un tratament prelungit ulterior.

.

Netratarea la timp poate duce la: laterodeviere permanenta a mandibulei asimetrie dereglari ale ATM craniofaciala dereglari ale dereglari severe intergritatii de fonatie si arcadelor dentare estetice .

.

bucal/lingual) Factorul etiologic Durata instalarii procesului patologic Virsta pacientului Gradul de severitate. Fa ct or ii n e ce sa ri a fi lu ati in con sid e ra tie la e la b ora re a p lan u lui d e tra ta men t: Forma ocluziei incrucisate(laterodevierea mandibulei. de exprimare a anomaliei . laterognatie uni.bilaterala) Tipul cross bite-ului(anterior/posterior.

combaterea respiratiei orale.a. care fac dificila miscarea transversala a mandibulei . Tra ta men tu l p ro filactic a l a n oma liilo r tra n sver sale: Tratamentul timpuriu al malocluziilor transversale reies din etiologia aparitiei acestor dereglari: lupta cu obiceiurile vicioase ca suptul degetelor s. extractia dintilor temporari ce au intirziat in schimbul fiziologic al dintilor. slefuirea selectiva a cuspizilor molarilor deciduali si a caninilor.

cu scopul imbunatatirii functiilor de masticatie. vorbire. Tra ta men tu l p ro filactic a l a n oma liilo r tra n sver sale: O caracteristica specifica a tratamentului malocluziilor transversale este faptul ca acesta din urma trebuie efectuat la orice virsta si in toate formele de ocluzie incrucisata. precum si ameliorarea aspectului facial cit si crearea conditiilor optime pentru protezarea rationala in cazul defectului prezent in arcada dentara .fonatie. respiratie. deglutitie.

.Tratamentul ortodontic de expansiune maxilara se obtine lent pe parcursul unei perioade de la 3 luni la 1 -2 ani.

In ambele cazuri.In ortodontie se folosesc metode de largire sau expansiune rapida si lenta a maxilarelor. expansiunea sau dilatarea maxilarului in sens transversal trebuie efectuata nu numai prin schimbarea pantei de inclinare a dintilor. forta activa este indreptata asupra dintilor. dar si prim stimularea suturii palatine mediane. .a modelarii anatomice a maxilarelor. iarasi. Dar.

.

Se utilizeaza pentru a reduce severitatea ocluziei incrucisate prin lichidarea contactelor premature interferente in zona caninilor.   . Astfel se elimina devierea functionala mandibulei. Tra ta me ntu l pro p riu. De obicei contraindicat in dentitia permanenta. ceea ce permite ca ea sa-si ocupe pozitia sa fiziologica.zis or to do n tic a l a no ma liilo r tra nsve r sa le: Slefuirea selectiva a dintilor.se utilizeaza pentru lichidarea contactelor premature ce provoaca instalarea ocluziei incrucisate.

Tra ta me ntu l pro p riu.25mm de expansiune . Acest dispozitiv provoaca o stimulare rapida a suturii mediosagitale prin activarea zilnica a sa cu ¼ rotatie= 0.avind si sarma linguala ce face conexiune intre benzi.zis or to do n tic a l a no ma liilo r tra nsve r sa le: RPE-rapid palatal expander. aparat fix metallic sudat la benzi din sirma ce continua pina la nivelul primilor molari si premolari.

zis or to do n tic a l a no ma liilo r tra nsve r sa le: Dilatatourl maxilar Haas Un dispozitiv fix metalic care contine in sine fire acrilice linguale grele care aplica o presiune atit pe dinti cit si pe palat in timpul dilatarii de maxilar. . astfel marind latime cu pina la 10 mm.2-0.de 0.5mm pe zi. Contraindicatia utilizarii acestor aparate sunt cazurile in care sunt impli Tra ta me ntu l pro p riu.

se folosesc de obicei in formele scheletale de cross bite. si o sansa minima de recidiva fata de metoda de dilatare rapida a maxilarului Aparatul este solidarizat cu niste benzi ce trec spre primii molari. Se caracterizeaza printr-o stabilitate majora la nivel de sutura mediosagitala.Metoda lenta de dilatare a palatului Aparatele Quad Helix si cele cu arc in forma de W. . precum si cu brate linguale ce trec spre primii premolari.

2 .

normalizeaza pozitia condilului mandibular in ATM. ca scuturile laterale sa adere la dintii si alveola dentara a mandibulei. Regulatorul Franckel este alcatuit in asa fel. dar nu si a maxilei  Cu ajutorul lui se reconstruieste reflexul miopatic.Tratamentul cu acest aparat cel mai bine e de efectuat in etapele precoce de diagnosticare a ocluziei incrucisate.Din aparatele functionale cel mai des se foloseste regulatorul de functie Frenckel. . se schimba tonusul muschilor.

unite intre ele. ce permit mutarea in pozitia dorita a dintilor in arcada dentara. deoarce paralel se atinge si tratarea inghesuirilor dentare.Una din optiunile frecvente in tratamentul ortodontic al ocluziei incrucisate in prezent este utilizarea bracket-urilor.Aparate ortodontice fixe. Ele prezinta niste aparate speciale fixate pe dinti. Acesta este una din cele mai bune metode de tratament a cross-bite ului la copii. .

laterognatia prin scurtarea exces de dezvoltare segmentului unilaterala hipertrofiat Hipertrofia condilectomie condiliana (DufourmenteL) hipertrofii unilaterale a osteotomii sau ramului mandibular a unghiului sau a ostectomii corpului mandibulei . ca si a marii varietati de factori etiologici. Tratamentul chirurgical comporta numeroase tehnici si metode datorita multitudinii de forme anatomo-clinice.

Masca facială Delaire. care stimulează dezvoltarea sagitală la nivelul suturii medio-palatine şi inhibă creşterea mandibulei .