You are on page 1of 33

Cerinţele standardului SA 8000:2008

Managementul responsabilităţii sociale

Profesor Cordonator: Student :
Lector Univ. Dr. Rotaru Stefania Marilena
Florin Neagu

concept in care “companiile includ
preocuparile sociale si de mediu in
activitatile lor curente si in relatiile
lor cu partile interesate, pe baza de
voluntariat

Cerinţele standardului SA
8000:2008

menţinerea şi aplicarea de practici acceptabile social la locul de muncă . Generalitati SA 8000 este un standard internaţional de certificare care încurajează organizaţiile în dezvoltarea.

. drepturile angajatilor si conditiile de munca. Acesta este primul standard cu implicatii sociale ce vizeaza modul in care sunt gestionate resursele umane.

La baza elementelor normative ale SA 8000 au stat tratatele internationale privind drepturile omului si conventiile Organizatiei Internationale a Muncii (ILO). .

furnizori.• Obiectivul principal al SA 8000 este sa intareasca increderea stakeholder- ilor (angajati. parteneri. autoritati) în modul cum isi desfasoara o companie activitatea. clienti. .

Responsabilitatea Sociala este o conceptie referitoare la contributia pe care trebuie sa o aiba companiile la dezvoltarea societatii moderne.   .

.

. sa asigure ca nu sunt complici la incalcarea frepturilor omului.Companiile trebuie sa tina cont de : drepturile omului sprinijinind si respectand drepturile omului.

contribuind la eliminarea tuturor formelor de munca fortata. . contribuind la eradicarea fenomenului de incadrare a copiilor in forta de munca si sa contribuie la elimibarea discriminarii in ocuparea locurilor de munca si exercitarea profesiei.• Standardele de munca sustinand dreptul la libera asociere.

promovand responsabilitatea fata de mediul inconjurator. incurajand dezvoltarea si difuzarea tehnologiilor care nu degradeaza mediul . promovand responsabilitatea fata de mediul inconjurator. incurajand dezvoltarea si difuzarea tehnologiilor care nu degradeaza mediul inconjurator Mediul inconjurator abordand anticipativ problemele de mediu.• Mediul inconjurator abordand anticipativ problemele de mediu.

inclusiv mita si santajul.• Lupta impotriva coruptiei combatand orice forma de coruptie. .

remunerarea. . DOMENIUL DE APLICARE A SISTEMELOR DE MANAGEMENT A RESPONSABILITĂŢII SOCIALE • Sa masoare performanta companiei in 8 zone cheie: munca copilului.practici disciplinare. libera asociere in asociatii colective. programul de lucru. discriminarea.sanatate si securitate ocupationala. munca fortata.

.Investigarea si rezolvarea problemelor angajatilor sau ale partilor interesate. precum si luarea unor actiuni in vederea corectarii acestora.

AVANTAJELE IMPLEMENTARII UNUI SISTEM DE MANAGEMENT A RESPONSABILITĂŢII SOCIALE .

• Angajament demonstrat pentru etica de afaceri responsabilã din punct de vedere social. • Reputatie sporita ca cetatean corporativ responsabil sub aspect social. .

. • Un moral imbunatatit al angajatilor.• Increderea consumatorilor si o perceptie pozitiva din partea investitorilor.

sigur si echitabil. • Conditii de lucru imbunatatite.• Un mediu de lucru corect. .

Transparenta in activitate prin conformitate verificata independent. . Managementul riscurilor comerciale. prin evitarea incidentelor negative si a expunerii publice ulterioare. Diferentiere fata de concurenti.

SA 8000 : 2008 se bazeaza pe principiilenormelor internationale de munca prevazute in conventiile ILO (Organizatia Internationala a Muncii). pe Declaratia Universala a Drepturilor Omului si pe Conventia cu privire la Drepturile Copilului ale Organizatiei Natiunilor Unite .

a fost insotit de recomandari si principii care sa ghideze statele si autoritatile locale in formularea de politici publice care sa promoveze. Acest cadru. sa asigure transarenta si sa sustina initiativele de CSR. .

Furnizor n a i rs o Sub Pe Muncito furn - Contract lul ri iz o ru ul l colectiv Copilul de munca Muncitorul tânar Reprezentan tul ORGANIZAT Munca managemen IA infantila tului Munca a ti fortata si ni z ga obligatorie Or a r il o n cit Lucatrorul mu Reprezenta or ntul la r tea Traficul domiciliu Pa esa de muncitorilo r Recuperare Actiunile inte a a copilului persoan r pentru SA t corective e 8000 si preventiv .

. ex i la n a d ru ca – r c n tine tie – în i de mu a sau i t u a u lu lo a s t e a s c u ta fa r a lo peric sana si a e s te n tru fizica ca r e e a p a lor ig u r re nes zvolta e si d tala . Munca me n infantila Organizatia poate angaja tineri muncitori. ie sa Organizatia nu trebuie sa tr ebu itorii practice sau sa încurajeze a n u n c ti m u utilizarea muncii infantile. dar acolo unde acesti muncitori tineri sunt sub incidenta legislatiei educationale obligatorii. ei pot munci doar în afara programului scolar. a n iza pii si de î n O rg c o f el asa cum asa cum aceasta p u na ici un l sau este definita mai sus.

MUNCA FORTATA SI OBLIGATORIE Organizatia Personalul Nici organizatia nu trebuie trebuie si nicisa osaalta aiba practice entitate dreptul saucare sa deîncurajeze furnizeaza a parasi sediul utilizarea forta deorganizatie munca munciior fo .

SANATATE SI SECURITATE .

a se înscrie în si de a organiza sindicate dupa cum doreste si de a negocia colectiv cu organizatia. .LIBERTATEA DE ASOCIERE SI DREPTUL DE NEGOCIERE COLECTIVA Întreg personalul trebuie sa aiba dreptul de înfiinta.

.

Nu este permis tratamentul brutal sau inuman. . Organizatia nu trebuie sa practice sau sa tolereze utilizarea pedepsei corporale.PRACTICI DISCIPLINARE • Organizatia trebuie sa trateze întreg personalul cu demnitate si respect. coercitia mentala sau psihica sau abuzarea verbala a personalului.

PROGRAMUL DE LUCRU .

Z A R E SA LA R I .

SISTEME DE MANAGEME NT .

in europa. un numar din ce in ce mai mare de companii incep sa implementeze activitati de responsabilitate sociala. afacerile trec. acestea se datoreaza in principal trecerii la abordarea de dezvoltare sustenabila a societatii. Concluzii • In zilele noastre societatea se confrunta cu o serie importanta de transformari. contributii in acest sens sunt necesare de la toate sectoarele de activitate incluzand aici si segmentul de afaceri ( companii). in mod voluntar. dincolo de oblligatiile legii in ceea ce priveste sfera sociala si protectia mediului si incep sa foloseasca o serie de instrumente si masuri in acest sens .