You are on page 1of 36

PRODUSELE LACTATE

Orice persoană care işi doreşte să fie sănătoasă
trebuie să stie că mineralul esenţial pentru viaţa sa
este calciul, cel care asigură nu numai integritatea
dinţilor şi oaselor, ci şi funcţionarea corectă a
sistemului nervos, muscular şi sanguin.
Produsele lactate sunt o sursă privilegiata de calciu,
mineral indispensabil creşterii şi sănătaţii oaselor. În
plus, ele furnizează proteine de buna calitate.
Ca şi celelalte surse de proteine anumale, produsele
lactate aduc organismului proteine complete, capabile
sa asigure nevoile organismului.

Laptele are o importanţă deosebită deoarece asigură o
valoare nutritivă bună alimentelor. Valoare alimentară sau
nutritivă a unui produs alimentar reprezintă calitatea sa
principală şi este cu atît mai mare, cu cît acesta raspunde
mai bine nevoilor organismului. Un rol important în
realizarea unei alimentaţii rationale revine tocmai laptelui
şi a produselor lactate folosite ca atare sau preparate în
combinaţie cu alte alimente. Laptele şi produsele lactate
derivate au constituit întotdeauna un izvor de sanătate.
Laptele, după cum se ştie, a fost predestinat de natură ca
prima hrana a omului. În compoziţia laptelui intră în primul
rînd cazeina, lactalbumina şi lactoglobulina, proteine
superioare din punct de vedere biologic. Acestea conţin
aminoacizi esenţiali, indispensabili, în proporţii apropiate
celor necesare omului, avînd cea mai mare eficienţă în
favorizarea creşterii.

Produsele lactate cele mai bogate in calciu sunt brânzeturile presate şi semidure. Poate fi consumat în orice moment al zilei. . femeile gravide si femeile care alăptează. un castron sau un pahar mare cu lapte sau cu iaurt. Pentru a avea suficient calciu. este recomandat să se consume cel puţin două lactate pe zi. Un produs lactat corespunde la: 30g de brânză. dacă este posibil trei pentru copil şi patru pentru adolescent. 100g de brânză moale.

Produse lactate se clasifică în: Lapte Lapte acidofil Lapte acru Lapte bătut Brânză Chefir Frișcă bătută Iaurt Parmezan Pasteurizare Ricotta Sana Smântână Unt Urdă Zer Șvaițer .

.

ceea ce face sa creasca diureza. Laptele mai contine 3% grasimi. Laptele e sarac în acizi grasi indispensabili. facându-le usor asimilabile. legate cu calciu si fosfor.7%) se descompune în intestin în glucoza si galactoza. contine în cantitati mici toate vitaminele. fier si în alte microelemente hematopoie- tice. dar mai ales B2. cazeina. care se afla în forma de sfere mici. Lactoza laptelui (4. O cantitate nu prea mare de albumine si globuline. . contin coles-terina echilibrata satisfacator cu lecitina. A si D. Laptele este sursa principala de calciu (120 mg%) ce se asimileaza mai bine în comparatie cu alte produse. în stare naturala si folosit la prepararea diferitelor bucate. Laptele necesita pentru digestie efort mic din partea stomacului. în lapte se gaseste relativ mult potasiu si putin sodiu. Laptele de vaca contine 3% proteine cu valoare nutritiva sporita. laptele e indispensabil în dietoterapia multor maladii.

.

Brânza de vaci exercita efect lipotrop si se utilizeaza pe larg în maladiile ficatului. stare dupa combustii si fracturi ale oaselor precum si în multe alte boli. Brânza de vaci cu aciditate mica poate fi obtinuta nemijlocit la blocul alimentar. putin sarata si picanta. Laptele se fierbe. diabet zaharat. adaugând clorura de calciu.5-2 linguri de masa clorura de calciu 10%. calciu.Brânza de vaci este o sursa importanta de proteine usor asimilabile. brânza degresata. Brânza de vaci grasa e mai bine sa fie folosita în stare naturala. mai des în dietele din tuberculoza. si ale sistemului cardiovascular. Pentru obtinerea a 100 g brânza de vaci calcinata se iau 700 ml lapte si 1. în obezitate. Aceste variante ale brânzei de vaci sunt deosebit de necesare în boala ulceroasa. cu ajutorul a 2 linguri de masa de otet 3% la 1 1 lapte fiert. se amesteca. gastrite cu secretia sporita. maladiile cronice ale colonului si ficatului. vitamine din complexul B.Se strecoara prin tifon. Brânza de vaci cu aciditatea joasa poate fi obtinuta prin coagularea laptelui. fosfor. în perioada de recon-valescenta. se raceste putin si. în fracturile oaselor etc. cea degresata -pentru budinci etc. În alimentatia dietetica se foloseste cascavalul. în pancreatite. . dupa infectii.

102 mg la 100 g produs. conţinutului ridicat de proteine (de cca.este motivul pentru care nutriţioniştii consideră că o porţie de 200 g brânză de vacă aduce în organism cca. 25% din necesarul proteic zilnic. vanilină şi izoleucină). lactică şi enzimatică. ce se datorează mai întâi de toate.Produsul obţinut din lapte proaspăt pasteurizat prin fermentaţie mixtă. De asemenea. . dintre care un rol deosebit revine sărurilor de calciu ce reprezintă cca. Este un aliment cu o mare valoare nutritivă. consistenţă cremoasă şi gust acrişor. lizină. se caracterizează printr-o pastă fină. brânza de vacă are în compoziţie un conţinut însemnat de săruri minerale ce prezintă o importanţă deosebită pentru asigurarea stării de sănătate a organismului uman. precum şi a prezenţei în compoziţia acesteia a aminoacizilor esenţiali (în cantităţi mai mari leucină. 5 ori mai mare decât a laptelui) aflate sub o formă uşor digerabilă.

tinerilor şi persoanelor în vârstă. Pentru persoane adulte care suferă de boli ale stomacului.comparative cu alte brânzeturi. Întrucât se digeră uşor. ficatului. cu adaos de smântână sau cu diferite ingrediente (zahăr. fiind un aliment dietetic de neânlocuit. datorită conţinutului mic de grăsime. . Datorită acestor proprietăţi brânza proaspătă de vacă este indicată în alimentaţia zilnică a copiilor. brânza de vacă se recomandă tuturor persoanelor ce manifestă intolerantă la consumul de lapte.are un aport caloric redus. intestinelor. ce contribuie la mineralizarea scheletului şi formarea dentiţiei. cu o valoare curativă deosebită. Este recomandat că brânza de vacă să fie consumată de către copii ca sursă proteică şi de calciu.Mai trebuie adăugat că brânza proaspătă de vacă. Produs realizat în sistem de management certificat. putându-se consuma ca atare. vezicii biliare sau cardiovasculare este indicat că brânza proaspătă să se consume cu prioritate. sare şi condimente) precum şi pentru obţinerea unei game variate de preparate culinare şi de patiserie. Posibilităţile de utilizare a brânzei proaspete de vacă sunt variate.

.

125-225 kcal. Înghetata poate fi folosita în dieta hemoragiilor gastrointestinale.   Înghetataeste un produs nutritiv usor asimilabil. în care substantele nutritive ale laptelui si friscai sunt completate cu oua. Ea contine 3% proteine. hemoragiilor interne. . 15% zahar. 3-15% grasimi. zahar.

.

obtinute în urma fermentatiei acidolactice sau dupa introducerea în lapte a unor microorganisme specifice ocupa un loc important în alimentatia dietetica. aceste produse se asimileaza mai usor. stimuleaza secretia glandelor digestive. Comparativ cu laptele. sporeste cantitatea vitaminelor din complexul B. apar proprietati antibiotice. în produsele fermentate creste aciditatea pe contul acidului lactic sintetizat din lactoza.Bauturile acidolactice. . normalizeaza peristaltismul intestinal si inhiba în el microbii de putrefactie si nocivi. partial se dezintegreaza proteinele.

.

produs 100% natural. aromat. Produsul se caracterizează printr-o consistenţă vâscoasă. fără aglomerări de grăsime sau substanţe proteice. cu gust plăcut. Se consumă ca atare sau ca adaos la diferite preparate culinare (supe. pasteurizată. specific de fermentaţie lactică.Smîmtînă Se obţine din smântână proaspătă. . omogenizată şi fermentată prin însămânţare cu culturi de bacterii lactice selecţionate. Datorită valorii nutritive ridicate. Nu conţine conservanţi sau stabilizatori. omogenă. ciorbe. Produs realizat în sistem de management certificat. întrucât aduce un aport energetic important în alimentaţia acestora. din lapte proaspăt de vacă. salate. puţin acrişor. tineri şi persoane adulte sănătoase. având proprietăţi acidifiante şi aromatizante. smântâna fermentată este recomandată pentru copii. produse de cofetărie şi patiserie) sau în amestec cu brânză proaspătă de vacă.

.

Ajuta la dezvoltarea unui tract digestiv sanatos la bebelusi si copii (de luat in seama mai ales daca nu au fost alaptati). Captuseste tractul digestiv cu un strat de mucus in care bacteriile prietenoase se pot atasa si unde se pot inmulti in voie (de aceea suplimentele probiotice vor fi si mai eficiente in prezenta chefirului). exista si pliculete cu praf de culturi de chefir. 2. Pe langa granule. scade probabilitatea de a mai avea nevoie de antibiotice pe viitor. consumat in mod regulat. Stimuleaza miscarea peristaltica si sucurile digestive. 3. Este un antibiotic natural ce controleaza dezvoltarea microorganismelor periculoase si. O alta cale de a face chefir. Bautura. este folosirea de chefir bio (in general de la firma Andechser din supermarket cu aproximativ 6 lei/500ml) din care punem 2-3 linguri la fiecare litru de lapte crud de vaca/capra*.O alta licoare obtinuta prin fermentare este chefirul. 4. pe care o folosesc personal. Calitatile chefirului: 1. . ce se trage din zona Caucazului. se obtine prin adaugarea in lapte a granulelor de chefir (ce contin bacterii obtinute in conditii ceva mai speciale).

Ajuta la refacerea florei bacteriene dupa tratamentele cu antibiotice. 8. avand toti aminoacizii esentiali (proteina predigerata pentru noi de bacteriile prietenoase ale chefirului si care devine astfel mult mai usor de asimilat). vitamine din grupa B. 12. Chefirul este numit si “Prozacul naturii” sau “calmantul naturii” intrucat calmeaza sistemul nervos (prin actiunea triptofanului. Dupa un timp incep sa dispara poftele de dulce si de alimente procesate pentru ca organismul incepe sa primeasca nutrientii de care are nevoie. 11. Persoanele cu intoleranta la lactoza pot. 9. 6. in general. tolera chefirul. consumul de chefir rezolva si aceasta problema. Tenul devine mai curat si porii mai putin vizibili (poate fi folosit si extern pentru hidratare). acid folic (acid folic in special chefirul din lapte de vaca). iar in lipsa acesteia se produc numeroase dezechilibre. atat direct cat si indirect.hormonul fericirii). care este transformat de organism in serotonina. precum si vitamina K depind de o flora intestinala sanatoasa. 10. Vitaminele din grupa B. 7. Este o proteina completa. intrucat prin fermentare zaharul din lapte (lactoza) este transformat in acid lactic.5. Este bogat in calciu. fosfor. .

.

Datorită compoziţiei chimice echilibrate în substanţe proteice. o consistenţă fermă. care sunt viabile şi active pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia. Nu conţine nici un fel de conservant sau stabilizator. are un gust plăcut caracteristic iaurtului. gemuri sau fructe. glucide şi săruri minerale şi fermentaţiei lactice ce are loc în procesul tehnologic de fabricaţie. Se recomandă tuturor persoanelor indiferent de vârstă sau sex. este uşor digerabil şi asimilabil de către organism. . Produs realizat în sistem de management certificat. uşor acrişor. la rupere aspect porţelanos şi o valoare nutritivă dietetică. datorită conţinutului său în bacterii asemănătoare celor microflorei intestinale care contribuie la echilibrul microbian al intestinului. omogenizat şi pasteurizat cu adăugarea culturilor starteri selecţionaţi. obţinut din lapte proaspăt de munte. mai ales celor care se află sub un tratament cu antibiotice.Iaurt Produs 100% natural. Se poate consuma ca atare sau împreună cu produse de patiserie. grăsime.

.

Grecia si Slovenia. Turcia. creste colesterolul si provoaca alte efecte nedorite de sanatate. Daca se exagereaza in consum.Cascavalul este un tip de branza facuta din lapte de oaie sau de vaca. cascavalul ingrasa. datorita continutului mare de grasimi saturate. Bulgaria. preponderent in Romania. . Inceputurile sale se regasesc in sudul Italiei. in Sicilia. Serbia. Ungaria. dar astazi este raspandit peste tot in Balcani. Cascavalul este sanatos si nu provoaca probleme de sanatate daca este consumat in cantitati moderate. Cascavalul este denumirea cu care sunt cunoscute branzeturile oparite.

In ceea ce priveste beneficiile cascavalului. rolul pe care il are acesta in sanatatea si intarirea dintilor si in sistemul osos. vitamina B. § stimularea in formarea sangelui si absortia nutrientilor. ajuta la prevenirea aparitiei osteoporozei. in primul rand. regulat si moderat. zinc. Alte beneficii ale cascavalului sunt: § reducerea riscului aparitiei hipertensiunii si a bolilor de inima. fosfor. Consumul de cascaval. Bogat in substante precum calciu. . afectiune a sanatatii ce apare in general in viata femeilor. putem mentiona. cascavalul asista organismul in formarea oaselor si smaltului dintilor.

.

Este un aliment cu valoare nutritivă ridicată datorită conţinutului de proteine. la încălzire topindu-se. puţin elastică. vitamine şi săruri minerale. lipide. . Face parte din categoria brânzeturilor cu pastă semitare. obţinută din lapte de vacă. Este cel mai utilizat ingredient pentru pizza. fiind numită chiar “brânză pentru pizza”. Se adresează tuturor persoanelor. Produs realizat în sistem de management certificat. are o textură omogenă.Mozzarela Este o brânză cu pastă opărită. Se poate consuma ca atare sau ca adaos la diferite preparate culinare. de culoare alb-gălbui. salate.

.

. Are un gust plăcut. preparat din lapte proaspăt.Lapte batut Produs natural 100%. acrişor. Se recomandă tuturor persoanelor. uşor înţepător. răcoritor. păstrează valorile nutritive ale laptelui într-o formă uşor de asimilat. omogenizat şi pasteurizat. fără conservanţi sau stabilizatori. Produs realizat în sistem de management certificat.

.

.

.

Oul reprezintă o sursă importantă de proteine. de exemplu. sursa proteică cel mai uşor de produs şi utilizat.Oul este. minerale. grăsimi şi proteine complete. 20 grame de brânză ori 150 ml de lapte. Un ou cu masa de 50 grame are o valoare energetică de 90-100 calorii și echivalentă ca valoare nutritivă cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame brânză uscată. din numai 40 de grame de carne. de doar 80 de calorii la un ou de mărime medie. oul conţine vitamine. majoritatea localizate în gălbenuş. Digestibilitatea oului este foarte ridicată: 97% pentru albuș și 100% pentru gălbenuș. Aceste calorii pot fi "furate". Toate acestea cu un conţinut caloric scăzut. D şi E cu efect antioxidant. Albuşul conţine predominant apă şi câteva proteine. alături de lapte. . fier) şi oligoelemente. Plin de calităţi. calciu. minerale (fosfor. lipide. vitamine liposolubile A.

Deoarece sunt bogate în colesterol (până la 0. . Principala boală – rară. consumul mediu săptămânal de ouă ar trebui redus la 4 bucăţi. riscul e scăzut şi poate fi îndepărtat prin gătirea corespunzătoare a ouălor. din fericire – este trasmiterea prin intermediul gălbenuşului a bacterieiSalmonella enteridis. care poate duce la îmbolnăviri şi chiar moarte în cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar.8% în oul de găină şi 1. ouăle prezintă şi riscuri pentru sănătate.6% în oul de raţă). Totuşi.Precauţii În ciuda numeroaselor sale calităţi.

cu precădere la nivelul vaselor de sânge şi încheieturilor). B5. motiv pentru care este frecvent recomandat consumul de ouă în timpul sarcinii. seleniu. Ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin şi favorizează creşterea armonioasă a copiilor datorită prezenţei colinei (100 mg /ou) şi a acidului folic. D. calciu şi zinc) şi acizi graşi Omega 3 (care au rol important în reducerea inflamaţiilor în organism. B12. K. B2. B6. . aşa-numitul HDL. Cresc nivelul de colesterol sănătos. E. prevenind afecţiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace. scăzând astfel riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. fosfor. acid folic.Iată câteva beneficii ale ouălor pentru sănătate şi frumuseţe: Oul este un super-aliment deoarece conţine numeroase substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate (vitamina A. În plus. în specialcancer de sân. colina din ouă se pare că ar avea rol de protecţie împotriva anumitor forme de cancer.

ouăle sunt surse bogate de vitamina A. substanţe puternic antioxidante care ajută la fixarea retinei. deci la pierderea kilogramelor în plus.Protejează vederea şi previn afecţiunile oculare graţie conţinutului de luteină şi zeaxantină din gălbenuş. De asemenea. care ajută la menţinerea sănătăţii pielii. afecţiuni frecvent întâlnite în special în rândul persoanelor vârstnice. scăderea în greutate. reglarea tensiunii arteriale şi întărirea oaselor Consumul de ouă este frecvent recomandat şi în dietele de slăbire deoarece sunt alimente săţioase. a cărei carenţă poate duce chiar la orbire. mineral esenţial pentru absorbţia complexului de vitamine B. conferind un lus de strălucire Se pot face măşti cosmetice pe bază de ouă pentru faţă sau păr. Studiile au demonstrat că aceste substanţe pot reduce semnificativ riscul de apariţie acataractei şi a degenerescenţei maculare. care ajută la dezvoltarea ţesuturilor. dar şi pentru producerea de colagen şi cheratină. Ouăle sunt bogate în sulf. utile pentru buna funcţionare a ficatului. Ouăle sunt importante surse de proteine de calitate (6 grame / ou) şi aminoacizi. creşterea masei musculare. Mai multe studii au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la reducerea indicelui de masă corporală (IMC). unghiilor şi părului. deci care ţin de foame şi ţin la distanţă pofta de dulce.   .