Tema

:
Aparate ortodontice fixe.Caracteristica
generala.Avantaje si devantaje.Notiuni generale
despre metode de tratament prin aparate
fixe.Caracteristica elementelor de agregare si
aparaturii ortodontice fixe.Tehnici utilizate:Twin
Arch,Edgewise,Tweed
Merrifild,Begg,Rickets.Individualizarea
tratamentului ortodontic.
Studenta: Gîrneț Ana

grupa: s1204

Chisinau 2017

Reprezintă construcţii biomecanice,
aplicate permanent în cavitatea bucală.
Se fixează în cavitatea bucală cu lianţi
speciali.
Se activează doar de către medic.

Aparatul dentar fix este cel mai popular
dispozitiv ce serveste la alinierea dintilor,
favorizand corectarea arcadelor dentare si
imbunatatirea functiei de masticatie.

 aparatul dentar fix este activ 24 de ore din 24.  Indiferent de colaborarea copilului. adolescentului sau a adultului.  Tratamentele cu aparat dentar fix sunt mult mai economice decat cele cu aparat dentar mobil. ceea ce-i mareste eficienta.Avantaje:  Pot fi aplicate în dentiţia permanentă până la o vârstă mai târzie.  Timpul maxim de actionare a dispozitivului fix este de circa 2 ani. mai scurt decat in cazul aparatelor dentare mobile. lingual sau invizibil.  Pot declanşa deplasări în cele 3 planuri ale spaţiului.  Tratamentul cu aparat dentar fix corecteaza chiar si malocluziile dentare grave. .  Pot produce deplasări dentare specifice.

 Pot cauza recesiuni paradontale.  Favorizează apariţia leziunilor carioase.din fericire pot fi ameliorate cu ajutorul analgezicelor si care dispar imediat ce va obisnuiti.  De asemeni.care.  Dureri dentare in primele zile de la montare. .Dezavantaje :  Necesită o igienă riguroasă a cavităţii bucale.  Pot apărea deplasări dentare nedorite.  Se folosesc mai puţin în dentiţia mixtă. pacientii manifesta o predispozitie spre inflamatii dentale si boli parodontale.consecutive unor forţe secundare.  Sunt costisitoare.

Ataşe sau ataşamente (accesorii). Elemente active.Elementele componente Elemente de agregare. .

dar se pot aplica şi pe alţi dinţi.15 mm. respectă parodonţiul marginal.ELEMENTELE DE AGREGARE SUNT ELEMENTELE CU CARE APARATURA FIXĂ SE APLICĂ PE DINŢI. Se fixează de suprafeţele dentare cu cimenturi speciale.0. . ACESTEA SUNT: Inele ortodontice – centuri metalice. care se aplică pe dinţii neşlefuiţi. Tabla din care se confecţionează este de 0. Mai frevcent se aplică pe molarii 1 şi 2. fiind la distanţă de acesta şi nu înalţă ocluzia.1 .

Inelul ortodontic .

 * grosimea elasticului – cu cat elasticul este mai gros. intermaxilare si craniomaxilare. cu atat forta declansata este mai mare.  Inelele elastice sunt utilizate pentru tractiuni monomaxilare.  * diametrul inelului – care se alege in  functie de distanta dintre dintii supusi tractiunii.Inele elastice Declanseaza forte de tractiune a caror intensitate depinde de:  * calitatea elasticului. .

inelele pot fi:  Confecţionate prin lipire cu lot. pot fi:  inele prefabricate.Clasificare După modul de confecţionare.  Confecţionate prin sudură electrică prin puncte. Inelele prefabricate sunt livrate într-o gamă variată de dimensiuni şi forme. dar se pare că cel mai precis inel este cel construit.  Confecţionate prin plicaturare. . După modul de realizare.  inele construite.

Cârlige. Tubuşoare. Butoni. .Elementele accesorii sunt reprezentate de: Bracket-uri. Bare.

În dependenţă de dintele pe care se aplică. are diferită curbură. ce poate fi rotund sau paralelipipedic în secţiune. .  slotul – şanţul central. În el se aplică arcul. Părţile componente ale bracket-ului:  baza – partea ce se ataşează pe suprafaţa dintelui.  aripioarele – pot fi 2 sau 4. Pe ele se aplică sârma de ligatură sau inelele elastice. cu scop de a fixa arcul. Bracket- urile Sunt dispozitive care se fixează pe dinţii anteriori de molarul de 6 ani.  corpul – partea la care aderă celelalte componente.

Bracket-urile .

.

aliajele Ti. poleite cu Au). Ricketts. După tipul informaţiilor: standard Edgewise.Clasificarea bracket-urilor După materialul confecţionat: metalice (oţel inoxidabil. din ceramică. . din masă plastică (compozite). combinate. Damon. Begg Light Wire. Andrews. Tweed Edgewise.

duble. După modul de fixare în slot a arcului: tradiţionali.clasificare: După lăţime: simple. Harmony).  standarde. . sisteme Speed (activi şi pasivi). După poziţionarea pe dinţi: vestibulari. orali (linguali):  individuale (Incognito.

Brackeţi linguali .

.

asigurând stabilitatea acestuia. . servind ca loc de sprijin pentru elementele active. Se aplică. După poziţia lor faţă de axul arcadei pot fi orale sau vestibulare. Faţă de relaţia cu planul ocluzal.Tubuşoarele Sunt elemente în care se introduc capetele arcului. unde servesc ca loc de acţiune a elementului activ. Pot fi utilizate şi la nivelul zonei frontale. Au lungime de 3-4 mm. pot fi veticale (perpendiculare pe planul de ocluzie) sau orizontale (paralele cu planul de ocluzie). la nivelul molarilor. de obicei. ovală sau rectangulară pe secţiune. formă rotundă.

Tubuşoarele .

Butoni de tractiune Sunt elemente prefabricate. Ele servesc ca punct de aplicare a forţei ortodontice. Butonii metalici se fixează pe inele prin sudură electrică în puncte. Butonii Elemente sub formă de ciupercă de 0. cu axul perpendicular pe suprafata acesteia.5 – 2 mm. fiind alcatuite din:  o suprafata de sprijin de forma unei talpite.  o portiune in forma de ciuperca in prelungire talpitei. .

fiind deschise în sensul invers tracţiunii. Barele au. poziţii vestibulare în treimea medie a coroanei.5-0. Barele Elemente auxiliare rigide. în lungul ei fiind fixate alte elemente accesorii. . ce fac legătură dintre elementele de agregare a aparaturii fixe. cât şi ca loc de aplicare a lor. care exercită forţe asupra unor sectoare limitate. Se fixează prin sudură electrică pe inele sau cu retenţii în materialul acrilic. slujind în acelaşi timp ca mijloc de dispersare a forţelor. CÂRLIGELE Sunt realizate din sârmă rotundă de 0. Bara poate fi cu secţiune rotundă sau ovală. de regulă.6 mm.

Tehnica Rickets. 3. .Tehnica Tweed-Merrifeld. 4.Twin-wire-arch.Tehnica Begg. 5.Tehnica “Edgewise”. printre care: 1.Se deosebesc mai multe tehnici de tratament cu aparate ortodontice fixe. 2.

Arcul e menţinut în bracket-uri prin ligaturi. adică pe latura mică. prevăzute cu bracket-uri perfecţionate. . Arcul dreptunghiular este curbat pe cant. Cu acest aparat se puteau realiza rapid toate tipurile de deplasări: 1.de ordinul II (deplasări meziale şi distale).de ordinul I (deplasări vestibulo-linguale. egresiuni). Noul aparat necesită inele pe toţi dinţii. 2. rotaţii. ingresiuni. Tehnica Edgewise A fost descrisă de Angle. 3.de ordinul III (deplasări coronare şi radiculare prin torque).

Cele 2 arcuri din oţel. foarte subţiri. arcul poate fi angajat parţial la început sau numai unul din fire. Dacă malpoziţiile sunt accentuate. situate vestibular.9 mm. cu diametrul de 0. Twin-wire-arch În 1930 apare Arcul bifilar Johnson – un aparat construit din 2 arcuri rotunde. care produceau forţe uşoare pentru derotarea şi alinierea incisivilor superiori. Arcul e rigid în segmentele laterale şi flexibil în zona frontală. pentru a reduce forţa aplicată. . care pătrund în tubuşoarele molare de 0.25 mm sunt introduse în tubi terminali de dimensiuni mai mari.

18). 0. Deplasările dentare se fac prin versiune. TEHNICA BEGG SE CARACTERIZEAZĂ PRIN: Utilizarea unui bracket specific. sunt subţiri (0.14.16. Ataşele sunt caracteristice pentru tehnica Begg şi se aplică pe inele la nivelul tuturor dinţilor. urmată de redresare. Folosirea exclusivă a unui ancoraj intraoral. dar îşi păstrează elasticitatea şi rezistenţa perioade îndelungate. iar pentru crearea spaţiului recurge la extracţia primilor premolari. .  Begg utilizează forţe uşoare. 0. în ambele arcade. Arcurile utilizate sunt din oţel australian Wilcock. Folosirea exclusivă a arcurilor rotunde.

. a înghesuirilor dentare. prefabricate. având scop corectarea anomaliilor verticale. iar cu celălalt capăt se ataşează la nivelul arcului principal. pentru a obţine mişcarea de upright.Tratamentul începe la 3-4 săptămâni după extracţiile dentare şi are 3 stadii: I. canin.Are drept obiective menţinerea corecturilor precedente şi închiderea spaţiilor restante după extracţia premolarilor. a rotaţiilor. premolar.Reprezintă etapa deplasărilor apicale. II. Se aplică inele cu ataşe pe toţi dinţii şi arcuri cu bucle verticale. III. care se introduc cu un capăt în tubuşorul vertical al bracket-ului. transversale. în care se urmăreşte redresarea axială la nivel incisiv. Sun folosite resorturi auxiliare speciale. sagitale.

pentru a oferi un plan de tratament vizualizat (VTO). Un factor fundamental al şcolii lui Ricketts este folosirea osului cortical ca sursă de ancoraj şi eliminarea rezistenţei corticale. TEHNICA BIOPROGRESIVĂ A LUI RICKETTS Robert Ricketts a utilizat o interpretare teleradiografică computerizată proprie. modelul muscular şi necesităţile funcţionale individuale. când e iniţiată deplasarea dentară. . putând face predicţii de creştere şi construcţii schematizate. În acest concept. terapia ortodontică e aplicată în acord cu specificul tipului facial.

• un control constant al fiecărei etape de tratament. • analiza spaţiului total. . Tehnica Tweed - Merrifield  Merrifield a continuat opera lui Tweed. printr-un sistem de lecturare a informaţiilor în raport cu poziţia dinţilor. • diagnosticul diferencial. • un nou concept de preparare a ancorajului şi repoziţionare a dinţilor. • dimensiunea etajuli facial inferior. • analiza ţesuturilor moi. făcând numeroase studii privind: • limitele danturii.  A introdus: • conceptul forţelor direcţionate secvenţiale. • o tehnologie mai precisă a curburilor.

care poate fi: • precoce. Individualizarea tratamentului ortodontic Anomaliile ortodontice sunt diverse şi individuale. Dacă sunt obiceiuri vicioase. Ulterior se alege metoda de tratament. astea trebuie să se înlăture în primul rînd. Respectiv. cu vârsta la care pacientul s-a adresat medicului. tratamentul se va individualiza în conformitate cu tabloul clinic. • tardiv. . • normal.

Sunt mai usor acceptate de pacienti datorita volumului redus.inclusiv la virste tirzii.Concluzii: Aparatele fixe pot fi aplicate in dentitia permanenta. Ne ofera oportunitati pentru doleantele fiecarui pacient. Pot fi indepartate din cavitatea bucala doar de medic ceea ce ofera o garantie asupra rezultatului. . Pot rezolva cu succes deplasarile dentare specifice.

Mulţumim pentru atenţie! .