Kepentingan Tumbuh

-
tumbuhan Semula jadi
Bab 14
Geografi
Tingkatan 1

Pembiakan hidupan laut . Pencegah hakisan tanih . Keseimbangan ekosistem . Habitat hidupan liar . Pengembang eko-pelancongan . Kawasan tadahan air . Kepentingan tumbuh- tumbuhan Semula jadi . Sumber pelbagai jenis flora dan fauna . Pembekal hasil-hasil hutan . Penghasil ubat-ubatan tradisional .

Keseimbangan Ekosistem . .Membekalkan sumber tenaga kepada manusia dan haiwan yang memakannya .Ekosistem : satu proses interaksi antara benda-benda hidup dan bukan hidup .

tapir. memerang . paku-pakis.pokok periuk kera dan bunga refflesia -Hidupan liar : orang utan . Pelbagai jenis flora dan fauna -Pokok-pokok : orkid .

Contoh : meranti.buluh dan nipah Kegunaan hasil-hasil hutan Malaysia .seraya.cenggal.mengkuang. Pembekal hasil-hasil hutan -kayu balak yang bermutu tinggi dan bernilai dari segi perdagangan . .balau dan jelutung Hasil hutan: rotan.

sebagai bahan api Daun mengkuang Membuat tikar dan bakul Daun Nipah Mmembuat atap Batang nibung Membuat tiang rumah dan cerucuk kelong . dan membina rumah Buluh dan rotan Membuat kraf tangan .membuat jambatan. membuat perabot Kayu Ru Membuat perahu. mengilang papan lapis. Hasil Hutan Kegunaan Kayu Balak Membuat perabot.

Kumpulan haiwan : mamalia .reptilia.ikan dan burung . amfibia. Habitat hidupan liar .

. Kawasan Tadahan Air .Kawasan tadahan air : dapat didefinisikan sebagai kawasan bukit bukau yang diliputi tumbuh- tumbuhan yang tebal dan menjadi punca aliran sungai .Berfungsi sebagai bunga karang(sponge). .

.

. Pencegah Hakisan tanah • Hutan sebagai penutup bumi – melindungi hakisan tanih .

.

siput .ketam . .Hidupan air : ikan . udang .Pelbagai jenis ikan dan udang bertelur di celah-celah akar pokok di dalam air . Pembiakan hidupan laut .

Pengembangan Eko- Pelancongan .Pelbagai jenis kehidupan liar : Taman Negara dan Hutan Simpan untuk memberi perlindungan kepada pelbagai spesies flora dan fauna yang semakin pupus . .

Penghasil ubat-ubatan tradisional .Akar dan batang pokok kera dugunakan dalam perubatan tradisional .Bunga raya untuk meredakan batuk dan menghilangkan kahak .Nilai perubatan .