You are on page 1of 10

BAB 3

KOORDINASI DAN GERAK BALAS

HOMEOSTASIS DALAM BENDA HIDUP

 Contohnya suhu. pH. air. Maksud Homeostasis  Pengekalan keadaan persekitaran dalam badan sesuatu organisma supaya berada dalam keadaan seimbang dan stabil.  Membolehkan semua proses hidup dalam badan organisma itu berjalan lancar. tekanan darah dan lain-lain.  Suhu yang terlalu tinggi boleh menyebabkan sel-sel organisma mati .

 Membolehkan proses dalam badan kita berjalan lancar.Homeostasis dalam Manusia  Badan kita mempunyai mekanisme yang boleh mengawal suhu badan. . kandungan air dan sebagainya supaya berada salam keadaan seimbang dan stabil.

 Suhu badan meningkat -> mekanisme pembetulan akan bertindak dan suhu akan turun ke julat normal.  Suhu badan menurun -> mekanisme pembetulan akan bertindak dan suhu akan meningkat ke julat normal. . Proses Kawalan Homeostasis  Apabila keadaan persekitaran dalam badan kita berubah. pusat kawalan di otak akan mengesan perubahan itu.

Proses Kawalan Homeostasis Pusat Mekanisme meningkat kawalan pembetulan menurun Julat suhu Julat suhu normal normal menurun Pusat Mekanisme meningkat kawalan pembetulan .

2 (m/s 74) . Kawal Atur Kandungan Air  Sistem yang terlibat : sistem perkumuhan dan sistem endokrin  Organ yang terlibat : ginjal dan otak  Rujuk Rajah 3.

otak dan otot rangka  Rujuk Rajah 3.3 (m/s 75) . Kawal Atur Suhu Badan  Sistem yang terlibat : sistem perkumuhan dan sistem endokrin  Organ yang terlibat : kulit.

tenaga haba. Salur darah mengembang Salur darah mengecut untuk untuk membolehkan lebih membolehkan lebih banyak banyak darah mendekati kulit darah menjauhi kulit bagi bagi membebaskan tenaga mengurangkan pembebasan haba. Keadaan lapisan kulit semasa suhu persekitaran tinggi dan suhu persekitaran rendah Suhu persekitaran tinggi Suhu persekitaran rendah Bulu roma condong untuk Bulu roma menegak supaya mengurangkan udara dapat memerangkap satu terperangkap pada kulit lapisan udarayang bertindak supaya haba mudah sebagai penebat haba. Kelenjar peluh menghasilkan - lebih banyak peluh bagi menyejukkan kulit apabila peluh tersejat. . dibebaskan.

Homeostasis dalam Haiwan .

Homeostasis dalam Tumbuhan .