You are on page 1of 28

TARGET

SKOR A
SAINS UPSR
2015
NOTA
POKET

SK SUNGAI TAKA

SAINS
TAHUN
6

Menyiasat Alam Hidupan Interaksi Antara Hidupan .

berkumpulan seladang. tapir.1 Understanding that some animals live in group and others live in solitary Memahami bahawa sesetengah haiwan hidup berkumpulan dan selebihnya bersendirian INTERAKSI ANTARA HIDUPAN Untuk keselamatan dan makanan Haiwan hidup Contoh : singa. monyet. panda gergasi . gajah Mengelak persaingan untuk Haiwan hidup mendapatkan makanan dan ruang bersendirian Contoh : harimau. helang. serigala. beruang.1. semut.

nutrien. wilayah. tempat perlindungan. Antara tumbuhan untuk : mendapatkan cahaya matahari. air. ruang. air. Terdapat dua jenis hubungan iaitu berkerjasama (cooperation) dan persaingan (competition). Persaingan/ Competetion:- Antara haiwan untuk : mendapatkan makanan. pasangan.2 Understanding that competition is a form of interaction among living things Memahami bahawa persaingan membentuk interaksi antara benda hidup Hubungan antara haiwan dipanggil interaksi.1. ruang Jenis persaingan : Intraspesis ialah persaingan di antara spesis yang sama Interpesis ialah persaingan di antara spesis yang berbeza .

pembangunan yang keterlaluan Cara untuk Kempen menentang pembalakan yang keterlaluan. gajah berbulu Haiwan yang Contoh : orang utan. haiwan dan menguatkuasakan undang-undang. panda gergasi.1. burung dodo. terancam harimau Malaya Tumbuhan Contoh : bunga raflesia/pakma. pemburuan haram atau pemburuan yang keterlaluan. menanam tumbuhan semula pokok selepas pembalakan .3 Understanding the responbility of human beings in protecting endangered species Memahami tanggungjawab manusia untuk melindungi spesis yang terancam Melindungi Spesies Yang Terancam Haiwan yang Contoh: dinosour. menghalang mendidik orang ramai tentang kepentingan kepupusan melindungi dan memulihara haiwan dan tumbuhan. serigala pupus Tasmania.periuk kera yang terancam Faktor-faktor Aktiviti manusia : Pembalakan haram atau pembalakan yang keterlaluan. badak sumbu.

4 Knowing the impact of human activities on environment Memahami kesan daripada aktiviti manusia ke atas alam sekitar Pembalakan Pembalakan haram haram dan dan Berleluasa Berleluasa Pemburuan Pemburuan Aktiviti Aktiviti haram haram dan dan berleluasa berleluasa Kelemahan Kelemahan pengurusan pengurusan pembangunan pembangunan Kesan Kesan daripada daripada Hakisan Hakisan aktiviti manusia aktiviti manusia Tanah Tanah runtuh runtuh Kemusnahan Kemusnahan Banjir Banjir kilat kilat alam alam sekitar sekitar Pencemaran Pencemaran air air Pencemaran Pencemaran udara udara .1.

1 Understanding that push and pull are forces Memahami bahawa tolak dan tarik adalah daya MENYIASAT DAYA DAN TENAGA Tidak boleh dilihat Tolak atau tetapi Daya Konsep tarik dapat merasa kesannya .1.

bengkok. kemek. regang.1. berpintal. bengkok. berpintal. regang.2 Understanding the effect of a force Memahami kesan daya Boleh Boleh gerakkan gerakkan objek objek yang yang pegun pegun Memberhentikan Memberhentikan objek objek yang yang bergerak bergerak Mengubah Mengubah Kesan pergerakan pergerakan objek objek Mengubah Mengubah arah arah Daya pergerakan pergerakan objek yang objek yang bergerak bergerak Mengubah Menggerakkan Menggerakkan Mengubah bentuk bentuk objek objek objek lebih lebih cepat cepat objek atau atau perlahan perlahan Objek Objek menjadi menjadi kemek. atau atau prenyek prenyek .

1. membolehkan objek berada dalam kedudukan pegun . menyebabkan objek berat sukar Geseran digerakkan 3. 1.3 Analysing friction Analisis geseran Geseran Maksud daya geseran ialah sejenis daya yang dihasilkan apabila dua permukaan bergeser antara satu sama lain . menyebabkan permukaan objek haus dan koyak 4. Geseran menentang arah pergerakan objek. memanaskan permukaan yang bergesel Kesan 2.

keadaan permukaan – permukaan yang licin menghasilkan geseran yang kurang.1. geseran 2. Faktor yang manakala permukaan yang kasar mempengaruhi menghasilkan geseran yang kuat.3 Analysing friction Analisis geseran 1. berat objek – objek yang berat menghasilkan daya geseran yang lebih kuat. Kebaikan geseran Keburukan geseran membolehkan kita berjalan atau menyebabkan tapak kasut dan tayar berlari tanpa tergelincir haus membolehkan kenderaan yang menghasilkan haba di mesin bergerak diperlahankan atau dihentikan membolehkan kita memegang objek menyebabkan pembaziran tenaga membolehkan kita menajam pisau .

menggunakan bentuk aerodinamik . lilin dan gris 3. menggunakan serbuk bedak atau alas udara 4. menggunakan pelincir seperti geseran minyak. menggunakan pengguling atau Cara alas bebola mengurangkan 2. 1.

1 Understanding speed Memahami laju PERGERAKAN Kelajuan ialah Kelajuan kadar menunjukkan pergerakan berapa laju sesuatu sesuatu objek objek. .2. bergerak. Objek yang Formula : pegun tidak Kelajuan = mempunyai Jarak ÷ Masa kelajuan.

2. Units Units Berapa Berapa laju laju Formula laju sesuatu Formula laju :: Km/j Km/j sesuatu objek objek jarak bergerak bergerak jarak ÷ ÷ masa masa m/s m/s Cm/s Cm/s Objek Objek yang yang lebih lebih Objek Objek yang yang laju laju laju melalui laju melalui jarak jarak mengambil masa mengambil masa yang yang lebih lebih yang yang singkat singkat panjang panjang mengikut mengikut untuk untuk melalui melalui masa masa yang yang diberi diberi jarak jarak yang yang diberi diberi .1 Understanding speed Memahami laju Pergerakan Kelajuan Kelajuan ialah ialah kadar kadar pergerakan pergerakan Pengiraan Pengiraan laju laju sesuatu sesuatu objek. objek.

1 Understanding food spoilage Memahami kerosakan makanan Bau Bau tidak tidak menyenangkan menyenangkan Rasa Rasa tidak tidak menyenangkan menyenangkan Berubah Berubah warna warna Ciri-ciri Ciri-ciri makanan makanan yang yang rosak rosak Berubah Berubah jalinan jalinan Berkulat Berkulat Kerosakan makanan Udara Udara Air Air Keadaan Keadaan untuk untuk Zat Zat mikroorganisma mikroorganisma membesar membesar Makanan Makanan Suhu Suhu yang yang sesuai sesuai Keadaan Keadaan asid asid yang yang sesuai sesuai .1.

.2 Synthesising the concept of food preservation Sintesis konsep pengawetan makanan PENGAWETAN MAKANAN PENGAWETAN MAKANAN membolehka proses n makanan melambatka tahan lebih n makanan lama dan ia daripada membunuh menjadi bacteria dan rosak. kulat.1.

1.2 Synthesising the concept of food preservation Sintesis konsep pengawetan makanan pengeringan pendidihan penyejukan Pembungkusan vakum penjerukan PENGAWETAN MAKANAN pembekuan Pembotolan dan pengetinan pempasteuran pengasinan Pengasapan/penyalaia n pelilinan .

keropok. udang. kulat. Mengawet Mengawet makanan makanan dapat dapat membunuh membunuh bakteria bakteria dan dan kulat.1. udara gas) dan disimpan dalam bekas pisang. panas.2 Synthesising the concept of food preservation Sintesis konsep pengawetan makanan PENGAWETAN MAKANAN Pengawetan Pengawetan makanan makanan ialah ialah proses proses melambatkan melambatkan makanan makanan daripada daripada menjadi rosak. PROSES-PROSES CONTOH PENGAWETAN Pengeringan (penyingkiran air dari ikan. Bakteria Bakteria dan dan kulat kulat bertumbuh bertumbuh dengan dengan mudah mudah dalam dalam keadaan keadaan yang yang lembap lembap dan dan panas. Pengawetan Pengawetan makanan makanan penting penting kerana kerana membolehkan membolehkan makanan makanan tahan tahan lebih lebih lama lama dan dan ia ia membunuh membunuh bacteria bacteria dan dan kulat. menjadi rosak. kulat. sotong. kedap udara) nanas. mangga. kandungan air dalam makanan) buah- buahan . sayur-sayuran. buah-buahan pada bahan makanan) Pendidihan telur Penyejukan (menyebabkan sayur-sayuran mikroorganisma kurang aktif untuk Pembungkusan vakum menghasilkan dan (tanpa membebaskan kacang. jagung Penjerukan (mengurangkan betik. susu tepung.

ikan. daging.1.sayuran udara dikeluarkan daripada makanan) Pempasteuran (dipanaskan pada susu. cili. sayur- sayuran Pelilinan (melambatkan proses pisang. ikan. udang. epal kehilangan air. jus oren suhu 72°C selama 15 saat. tomato. buah-buahan. oren. ayam. sotong Pembotolan dan daging. mengekalkan rasa makanan) Pengasapan / daging. pisang penyalaian (mengubah rasa makanan) Pengasinan ikan. telur.2 Synthesising the concept of food preservation Sintesis konsep pengawetan makanan PROSES-PROSES PENGAWETAN CONTOH Penyejukbekuan (pada suhu -10°C) ayam. pengetinan (dimasak dan semua sayur. menjadikan buah- buahan dan sayur-sayuran berkilat) . lobak masin.

3 Realising the importance of preserving food Menyedari kepentingan pengawetan makanan Kepentingan pengawetan makanan Mengurangk Tahan an makanan lebih terbuang / lama mengelak dari pembaziran Makanan lebih mudah disimpan .1.

1 Understanding the effects of improper disposal of waste on the environment Memahami kesan kesalahan mengurus pembuangan bahan buangan kepada persekitaran PENGENDALIAN BAHAN BUANGAN Cara-cara Pembuangan Bahan Buangan Terancang Tidak terancang Guna semula atau kitar semula Membuang sampah merata-rata Tanam sisa organic dalam Pembakaran sampah dan bahan tanah buangan pertanian secara terbuka Tuangkan sisa kimia ke dalam Pembuangan bahan buangan bekas khas dan buang dengan daripada kilang-kilang terus ke cermat dalam sungai Merawat sisa di loji rawatan Pembebasan asap daripada kilang sisa sebelum membuangnya dan kenderaan bermotor ke udara .2.

2. merengsakan merengsakan mata mata Pencemara Banjir kilat n air •• Merosakkan •• Boleh Merosakkan Boleh harta harta benda benda membunuh membunuh ikan ikan dan dan Kesan Kesan buruk buruk hidupan hidupan air air daripada daripada pembuangan pembuangan bahan bahan buangan buangan yang yang tidak betul tidak betul Kesakitan Hujan asid dan •• Boleh Boleh penyakit membunuh membunuh tumbuhan tumbuhan dan dan •• Demam Demam denggi denggi menghakis menghakis bangunan bangunan . peparu.1 Understanding the effects of improper disposal of waste on the environment Memahami kesan kesalahan mengurus pembuangan bahan buangan kepada persekitaran Pencemara n udara •• Merosakkan Merosakkan peparu.

2. tin dan objek logam . daging. Contoh : kaca. Bahan buangan yang adalah bahan yang tidak tidak boleh mereput terbiodegradasi.2 Memahami bahawa bahan buangan boleh mereput Bahan buangan adalah bahan yang terbiodegradasi. kertas dan kayu boleh mereput. plastic. sayur-sayuran. Diurai oleh pengurai seperti bakteria. yang boleh mereput Bahan organic seperti sisa makanan.

Berlaku disebabkan oleh sifat cahaya iaitu • Cahaya bergerak lurus • Cahaya tidak dapat menembusi objek legap .GERHANA Peristiwa apabila bulan atau matahari kelihatan hilang daripada pandangan keseluruhan atau sebahagiannya.

MATAHARI BUMI BULAN BULAN RI BU LAN RIBULAN ..1 Memahamingerhana bulan Gerhana Bulan berlaku apabila bumi berada di antara matahari dengan bulan pada kedudukan sebaris.

2Memahami gerhana matahari berlaku apabila bulan berada di antara matahari dengan bumi pada kedudukan sebaris. BUMI MATAHARI BULAN BULAN RI BU MI RIBUMI . Gerhana Matahari 1.

Gear ..1 Memahami mesin ringkas Mesin ringkas  alat yang membantu Mesin menjalankan kerja dengan lebih ringkas cepat dan mudah. Tuas 5. Roda dan gandar 6. Takal 7. Baji 3. Skru 4. Jenis-jenis mesin 1. Satah condong ringkas 2. adalah  menggunakan kurang daya untuk membuat kerja dengan lebih cepat dan mudah.

roda dan gandar Basikal Tuas. gear Pemotong kuku Baji. Jenis-jenis Mesin Kompleks Dan Senaraikan Jenis-jenis Mesin Kompleks Mesin kompleks Mesin Ringkas Kereta sorong Tuas. roda dan gandar. tuas  Gunting Baji.2Menganalisis mesin kompleks Mesin Kompleks alat yang mempunyai lebih daripada satu mesin ringkas. tuas ..