You are on page 1of 23

ETICHETA “VOCEA”

PRODUSULUI

Tranziţia spre economia de piaţa a găsit
consumatorul român total nepregatit pentru a
face fata noilor realităţi la care este supus.
Nepuntincios in faţa puterii producătorilor sau
marilor comercianţi,bombardat de
reclameameţitoare,supus presiunilor exercitate de
unele tehnici noi de vânzare cu care nu a fost
obişnuit,tentate de ofertele aparent generoase ale
unor aşa zişi comercianţi care operează la limită
sau chiar,uneori,in afara legalităţii,consumatorul
român devine o victimă sigură,fiid astfel o pradă
usoară pentru cei ce vor să-şi vândă produsele cu
orice preţ.

dar pentru acest mic amanunt riscam sa ne punem viata in pericol . dar cu sau fara voia noastra omitem sa citim informatiile de pe eticheta.Importanta Cu totii consumam produse alimentare zilnic. Este important sa stim sa ne folosim de informatiile date de catre producatorul produsului alimentar inainte de a-l cumpara. .

prelucrat sau ambalat in conditii practic identice. litografiat. pentru vanzare. Scopul etichetarii este de a da consumatorilor informatiile necesare. astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare. suficiente. Lotul reprezinta ansamblu de unitati de vanzare dintr-un aliment fabricat. . imprimat. Etichetarea Eticheta reprezinta orice material scris. gravat sau ilustrat. precum si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi. este masurat sau cantarit in prezenta consumatorului. care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia Aliment nepreambalat reprezinta alimentul vrac care nu este supus operatiunii de preambalare si care.

autorizate in acest sens de Ministerul Sanatatii si Familiei. Etichetarea si metodele prin care acestea se realizeaza nu trebuie sa atribuie alimentelor proprietati de prevenire.caracteristicilor alimentului si in special a naturii. durabilitatii. tratare sau vindecare a bolilor sau sa faca referiri la astfel de proprietati.sugerarii ca alimentul are caracterisici speciale atunci cand in realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici. identitatii. . originii sau provenientei sale. proprietatilor. . compozitiei. cantitatii. precum si a metodelor de fabricatie sau de caracteristici.atribuiri de efecte sau de proprietati alomentelor pe care acesta nu le poseda. Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii la achizitionarea produselor in privinta: . . sunt exceptate de la acesta interdictie apele minerale naturale precum si orice alimente cu destinatii nutritionale speciale.

in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate. atunci.lista cuprinzand ingredientele. cand acesta necesita indicatii speciale.conditiile de depozitare sau de folosire.denumirea sub care este vandut alimentul. . . . . . . .data durabilitatii minimale sau. data limita de consum. al ambalatorului sau al distribuitorului. Elementele etichetei produsului alimentar Orice eticheta tebiue sa cuprinda in mod obligatoriu: . in cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania.cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente.denumirea sau denumirea comerciala si sedeiul producatorului.cantitatea neta pentru alimentele preambalate.

concentratia alcoolica pentru bauturile la care acesta este mai mare de 1.instuctiuni de utilizare. . atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor. mentiuni suplimentare de etichetare.2% in volum. . .locul de origine sau de provenienta a alimentului. daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a alimentului. . .o mentiune care sa permita identificarea lotului.

lizibila si durabila chiar si in cazul in care ambalajul este deschis. . prin agentii economici care comercializeaza aceste produse sau prin centre specializate de colectare a acestor tipuri de ambalaje. Agentii economici care produc ambalaje reutilizabile sunt obligati sa ia masurile necesare la fabricarea de ambalaje. Pentru buna desfasurare a activitatii. acestia sunt obligati sa organizeze un sistem pentru colectare.Legea prevede ca : Marcarea se aplica direct pe ambalaj sau pe eticheta si trebuie sa fie vizibila. astfel incat acestea sa corespunda unor reutilizari multiple si asigurării unui număr optim de cicluri de utilizare. in vederea reutilizarii multiple a ambalajelor.

sau să ramburseze cumparatorului valoarea ambalajului restituit. Acestia sunt obligaţi să asigure o distributie optima in teritoriu astfel incat sa poata prelua de la consumatori ambalajele reutilizabile si sa informeze consumatorii asupra sistemului de colectare a ambalajelor reutilizabile.Agentii economici trebuie sa mentioneza pe eticheta produsuluidaca ambalajul este rutilizabil. plătită de acesta la achiziţionarea produsului ambalat. Agentii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb. . in vederea asigurarii reutilizarii multiple.

Eticheta Ecologica Pentru reducerea efectelor negative pe care produsele si etichetele le pot avea asupra mediului ambiant si asupra mediului inconjurator. -posibilitatea de reutilizare a ambalajului sau a materialului. “Ambalajul total”presupune .se determina pe baza urmatoarelor aspecte: -consum minim de material. -lipsa de nocivitate prin distrugerea ambalajului. Caracterul antipoluant al etichetei ecologice. Eticheta trebuie sa indeplineasca anumite conditii legate de protectia mediului.pe langa indeplinirea celor trei functii si compatibilitatea cu mediul ambiant.chiar daca compusi organoclorurati rezultati la albirea pastei de hartie constitue o sursa de poluare. -posibilitatea de distrugere. Ambalajele din hartie pot fi considerate ecologice. .

Danemarca. Sistemul german de marcare ecologica a fost preluat de tari ca Olanda. Franta. Marea Britanie.(vezi foto ) . Simboluiri privind protectia mediului intelnite pe eticheta produselor alimentare Pentru reducerea efectelor negative pe care produsele le pot avea asupra mediului ambient au fost introduce intr-o serie de tari sisteme de marcare ecologica a produselor alimentare. In Germania a fost introdusa si marca ecologica pentru ambalaje „Der Grune Punkt” (ambalaje destinate colectarii in vederea reciclarii sau pentru incinerare) in 1990.

introducerea sistemului unitar de marcare ecologica urmareste promovarea produselor cu impact ambiental redus. Dreptul de aplicare a marcii ecologice „Eco” (vezi foto ) se acorda numai intreprinderilor ale caror produse sunt conforme cu reglementarile foarte stricte ale Uniunii Europene privind protectia vietii. . La nivelul Uniunii Europene. sanatatii. precum si a mediului inconjurator. informarea corecta a consumatorilor privind caracteristicile ecologice ale produselor . securitatii consumatorilor.

deseurile reprezinta o prioritate. de la materii prime la produse procesate.orice substanţă sau orice obiect din categoriile stabilite de legislaţia specifică privind regimul deşeurilor. protejării manipulării distribuţiei şi prezentării bunurilor.orice obiect.de la producător până la utilizator sau consummator. Ambalaj . .indiferent de materialul din care este confecţionat ori natura acestuia. Pentru un mediu mai curat Dintre numeroasele probleme de mediu care ameninta mediul inconjurator.pe care deţinătorul îl aruncă. destinat reţinerii.are intenţia sau are obligaţia de a-l arunca. Deşeu .

este cea mai indicată. aerul şiapele subterane. sunt extrem de rezistente în procesul de biodegradare şi în final nu este dgradabil pe cale naturală. îndeosebi materialele plastice. Datorită acestor efecte. poluând solul. metoda reciclării şi reintroducerii lor în circuitul economic.unde se acumulează în grămezi immense.drumul gunoiului sfârşeşte la periferia oraşului. exclusiv deşeurile de producţie. . Deşeuri de ambalaje .în gropi existente sau pe locuri virane.afectând peisajul.orice ambalaj sau materiale de ambalare care satisfac cerinţele definiţiei de deşeu.Şi mai grav e că o bună parte din aceste deşeuri. Fiecare reprezentant al comunităţii are obligaţia morală de a contribui într-un mod la protejarea mediului înconjurător. De obicei. acceptate ca servituţi inevitabile.

c) reciclarea deseurilor de ambalaje. b) reutilizarea ambalajelor. . Metode de gestionare a deseurilor Principiile specifice activitatii de gestionare a deseurilor de ambalaje sunt: a) prevenirea produceriide deseuri de ambalaje. d) alte forme de valorificare a deseurilor de ambalaje. care sa conduca la reducerea cantitatilor eliminate prin depozitare finala.

2005 Institutile publice.inscriptionate in mod corespunzator si amplasate in locuri speciale accesibile cetatenilor. . trebuie se ne indreptam atentia asupra deseurilor. asociatile.de catre agentii economici specilizati. Pentru a proteja mediul inconjurator.Administratia locala va coordona procesul de colectare siadministrare a deseurilor colectate . conform HG 621/23.06. persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite.

COLECTAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR este soluţia la îndemâna tuturor şi presupune depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării pe următoarele categorii: Hârtie şi cartoane Materiale plastice Sticle şi cioburi Deşeuri feroase şi doze metalice Deşeuri umede(resturi vegetale.animale) .

AVANTAJELE COLECTĂRII SELECTIVE DE DEŞEURI: Reducem cantitatea de gunoi la depozit Reducem costurile pentru transport la depozitul de deşeuri Reducem spaţiul de depozitare Reducem consumul de materii prime Economisirea unor cantitaţi mari de energie Obţinem economii prin reciclare şi refolosirea unui procent din deşeurile menajere Protejarea mediului înconjurător Mediu de viaţă curat şi plăcut .

rezistent la socuri si reciclare.apa.otet etc.ulei. navete plastic.noi ambalaje PET alimantare si nealimantare (cartoane pentru oua. -industria auto si altele. nu sunt biodegradabile. saci de dormit. Cresterea consumului acestora mai ales in ultimii 10 ani. a dus la sporirea alarmanta a numarului de sticle depozitate necorespunzator in natura .lactate.) . Prin colectarea si reciclarea acestora. se stopeaza practice inmactul negativ asupra mediului inconjurator.)si nu numai fiind ieftin. obiecte de uz casnic etc. . ca de altfel toate materialele plastice. Acestea au devenit un material foarte raspandit in industria alimantara(imbutelierea de bauturi racoritoare.folie industriala . usor. Tereftalatul de polietilena reciclat (PET) poate fi folosit pentru obtinerea de noi produse ca : .fibre de poliester (75%) folosite la randul lor ca materie prima pentru covoare. pasle pentru industria textila.chingi si benzi . Ambalajele PET . tapiterii. Ambalajele PET reprezinta solutia cea mai practica in protejarea mediului inconjurator. jucari.

Hartia reprezinta o sursa de ambalare si etichetare a produselor alimentare. Caracteristicile care apartin de calitatea hartiei folosita pentru ambalaj sunt. .mirosuri.este un material inodor.alcool.gaze.acizi slabi.2 g/m.la aer.insipid.avand o pondere in UNIUNEA EUROPEANA.etc. . Intrucat problema deseurilor de ambalaje a devenit tot mai pregmata. .aceasta are o permeabilitae scazuta. .fiind apta pentru contactul cu alimente.corespunzatoare distributiei moderne.8-1.producatorii ar trebui sa dovedeasca preocupare fata de ciclu de viata al ambalajului inca din faza de proiectare.Hartia are o masa volumica de circa 0.gaze.arome.daca facem referire la hartia pergament.Aceasta presupune analizarea tuturor tipurilor de ambalaje in vederea gasirii unei structuri optime.eteri.este un material rezistent la ulei.de 45%.

Reduce (vezi foto) Data viitoare cand sunteti intr-un magazin pentru a cumpara ceva puneti-va intrebarea „Oare am nevoie cu adevarat de acest lucru ? Pot sa-l imprumut sau sa-l impat cu altcineva? Se va strica curand si voi fi nevoit sa-l arunc repede?” Daca poti sa-ti rezolvi problema fara a-l cumpara sau poti sa-l imprumuti. mai bine ia un lucru care stii ca va avea folosinta indelungata. Daca il cumperi si il arunci dupa doua-trei folosiri. Refoloseste. . Si adu-ti singur sacosa de acasa. nu-l cumpara. Recicleaza. Propuneri Pentru a proteja mediul inconjurator trebiue sa avem in minte trei cuvinte: Reduce.

Cumpara lucruri ce sunt ambalate in ambalaje reciclate. cutii de aluminiu. hartie. . Recicleaza (vezi foto ) Recicleaza tot ce poti: sticla. plastic etc.

. gaseste un mod prin care ai putea sa refolosesti ambalajul. Refoloseste (vezi foto) Inainte sa arunci ceva in pubela. De exemplu un borcan poate deveni o vaza de flori.