You are on page 1of 31

KESUSASTERAAN MELAYU

BMMB3033

CERITA LAGENDA
DIBENTANGKAN OLEH,
JESSIKA DENIS
JILLIAN JANE ANAK NAVAJO

PENGENALAN

 Berbeza dengan mitos, lagenda adalah cerita prosa rakyat yang
ditokohi manusia yang ada kalanya memiliki sifat-sifat luar biasa
dan dibantu oleh kuasa atau makhluk ajaib.

 Menurut Danandjaja (1986:66), lagenda bersifat keduniawian,
terjadi pada masa yang belum begitu lama dan bertempat di dunia.

pernah hidup dan ada dilebih-lebihkan. Lagenda ialah cerita tentang watak Lagenda merupakan manusia yang pernah Perwatakan tokoh- subgenre bagi Naratif hidup atau dipercayai tokoh dalam cerita ini Lisan Bahasa Melayu. Genre ini dianggap Lagenda dianggap benar kerana ada sebagai “sejarah tanda-tanda di muka rakyat” kerana lagenda bumi alam yang mempunyai latar menyamai cerita yang belakang sejarah. hubungan dengan sejarah. disampaikan. .

Benar atau tidaknya isi Tokoh-tokoh lagenda boleh sesebuah cerita tidak mempunyai sifat-sifat yang luar biasa atau biasa sahaja menjadi persoalan bagi tetapi mungkin amal dan masyarakat tempatan yang akhlak mereka serta mewarisinya lebih-lebih lagi sumbangan mereka yang jika wujud tanda-tanda di menjadikan mereka itu muka alam mengenainya. istimewa daripada insan lain. CIRI-CIRI CERITA LAGENDA Lagenda merupakan huraian atau komunikasi Latar masa atau sejarah lisan yang biasanya ciri penting tetapi tidak bercorak cerita atau mutlak naratif. .

JENIS- JENIS LAGENDA LAGENDA LAGENDA TOKOH PENDOSA TERNAMA LAGEND LAGENDA A MEMORA TEMPAT T .

.Lagenda • Mengisahkan tentang tokoh agama dan tokoh sejarah. Lagenda • Menceritakan anak yang derhaka kepada pendosa ibu bapa. pontianak. toyol dan hantu raya . memorat Contohnya. tempat Lagenda • Mengisahkan tentang hantu. Lagenda • Mengisahkan asal usul sesuatu tempat. Tokoh sejarah terbahagi kepada dua iaitu tokoh sejarah tokoh setempat (Hang Tuah) dan tokoh sejarah menjelajah ternama (Iskandar Zulkarnain). makhluk halus.

CONTOH KARYA CERITA LAGENDA .

Lagenda Lagenda Lagenda Lagenda tokoh tempat memorat pendosa ternama • Lagenda • Lagenda • Lagenda • Lagenda Hang Tuah Puteri Huminodun Malim • Lagenda Santubong Kundang / Iskandar Puteri Lagenda Zulkarnain Sejinjang Nakhoda • Lagenda • Lagenda Tanggang Badang Puteri • Lagenda • Lagenda Sakdung/ Mahsuri Abang Puteri • Lagenda Bundut dan Sa’adong/ Sang Kuriang Dayang Isah Puteri Seri Tandang Sari Kelantan • Lagenda • Lagenda Raja Batu Bersiung berantai .

SINOPSIS .

diceritakan bahawa negeri Kelantan terbahagi dua. Puteri itu membesar menjadi seorang gadis yang jelita.LAGENDA PUTERI SAKDUNG Plot cerita ini berbentuk kronologi. Cerita dikembangkan dengan peristiwa Raja Sakti mendapat seorang cahaya mata perempuan lalu diberikan kepada Cik Siti Wan Kembang sebagai anak angkat dan dinamakan Puteri Sakdung. Pada peringkat permulaan. . Gunung Cinta Wangsa diperintahkan oleh seorang raja perempuan bernama Cik Siti Wan Kembang. Jambal diperintah oleh Raja Sakti.

Konflik berterusan apabila Raja Siam memaksa Puteri Sakdung diserahkan kepadanya. Raja Siam menghidap penyakit kulit. Dengan takdir Allah. Puteri Sakdung dinikahkan dengan Raja Abdullah. Puteri Sakdung mengubati raja itu dengan syarat dia dikembalikan ke Kelantan setelah sembuh .Konflik berlaku apabila Raja Siam terpikat dan hendak memperisterikannya. Hanya Puteri Sakdung yang dapat mengubatinya. Untuk mengelakkan hal itu berlaku. Mereka bersumpah setia untuk tidak menodai cinta masing-masing. Kehendak itu dituruti.

Raja Siam sembuh dan Puteri Sakdung kembali ke Kelantan. Raja Abdullah mengatakan bahawa jika darah isternya putih bermakna dia masih suci dan dia sanggup ditikam hingga mati. Konflik muncul lagi. . Keadaan menjadi suspens apabila Puteri Sakdung menyerahkan lehernya untuk dihiris. Raja Abdullah telah bernikah dengan perempuan lain. Konflik selesai. melepaskan takhtanya dan tinggal di gunung di Hulu Kelantan lalu hilang tiada khabar berita lagi. Pengeseran berlaku. Cerita dileraikan dengan Puteri Sakdung menikam suaminya hingga mati.

Berikut adalah dua versi legenda mengenai puteri santubong buat Berikut adalah dua versi legenda mengenai puteri santubong buat tatapan dan pengkisahan maklumat sejarah kita.LAGENDA PUTERI SANTUBONG Jika dilihat dan diteliti Gunung Santubong kelihatan seperti seorang Jika dilihat dan diteliti Gunung Santubong kelihatan seperti seorang wanita sedang berbaring. Ia legenda yang terletak 35km di utara bandar Kuching. 2658 kaki persegi dari paras laut berada setinggi 810 meter. sentiasa diselubungi awan dan kabus. Jika dilihat dari dikedudukan sebuah semenanjung di Buntal. Sarawak. Ia setinggi 810 meter. . Sarawak. Jika dilihat dari kejauhan ia amat mendamaikan dengan keadaan sekelilingnya kejauhan ia amat mendamaikan dengan keadaan sekelilingnya sentiasa diselubungi awan dan kabus. tatapan dan pengkisahan maklumat sejarah kita. Gunung Santubong merupakan gunung legenda yang terletak 35km di utara bandar Kuching. Gunung Santubong merupakan gunung wanita sedang berbaring. 2658 kaki persegi dari paras laut berada dikedudukan sebuah semenanjung di Buntal.

.

timbullah legenda Gunung Santubong dan Gunung Sejinjang. . mereka perlu menyeberangi Laut China Selatan maka mereka telah bersepakat meninggalkan kedua-dua saudara mereka di Bukit Santubong.  Penduduk kampung berasa hairan dengan kehadiran kedua-dua puteri tersebut kerana mereka tidak pernah melihat kedua-duanya ditambah pula dengan kecantikan mereka yang luar biasa. Sultan Brunei dibunuh di dalam satu komplot rampasan kuasa. Mereka dianggap sebagai puteri yang turun dari kayangan. Oleh itu. Penduduk kampung dan puteri-puteri ini hidup aman damai sehinggalah kedua-dua mereka bergaduh dan berbunuh kerana menganggap seorang lebih cantik dari seorang lagi. Memandangkan tujuh putera ini ingin melarikan diri ke Tanah Melayu.Versi 1  Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang adalah dua puteri Sultan Brunei yang telah melarikan diri bersama tujuh orang saudara lelaki mereka selepas ayahanda mereka.

Difahamkan carta organisasi salasilah keturunan ini masih wujud di sana. . Semasa di Pulau Pinang burung bayan yang ditunggang telah terlepas maka dari situlah Bayan Lepas di Pulau Pinang mendapat namanya. mereka telah meneruskan pelayaran mereka sehinggalah mereka sampai di Pulau Pinang menaiki burung bayan. Kembali kepada tujuh bersaudara itu pula. Setelah mendarat mereka mencari tempat tinggal.

PUTERI SANTUBONG PUTERI SEJINJANG .

Sebelum turun ke bumi. Ayahanda mereka Dewata Mulia Raja Kayangan telah menitahkan agar mereka turun ke bumi untuk menyelesaikan pertelingkahan dua kampung. kedua-dua puteri telah dipesan agar jangan berlaku pergaduhan antara mereka yang mana kesannya mereka akan terkena sumpahan dan kekallah mereka di bumi. .  Ketika kedua-dua puteri tiba ke bumi.Versi 2  Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang asalnya dari kayangan merupakan dua orang puteri sepupu. Kejelitaan dan sifat kewanitaan amat terserlah pada kedua-dua puteri ini. penduduk kedua-dua Kampung Pantai Biru dan Pasir Kuning sungguh hairan melihat cahaya terang laksana mentari menyusuri kampung mereka.

Kain tenunan Puteri Santubong begitu unik dan dijual dengan harga tinggi manakala tanaman padi Puteri Sejinjang begitu subur dan menjadi. kemakmuran yang dikecapi ini tidak berkekalan. Puteri Santubong telah menetap di kampung Pantai Biru dan menurunkan kemahiran menenun kain kepada orang-orang kampung di situ manakala Puteri Sejinjang pula mengajar mengasingkan sekam padi dengan aluk kepada orang-orang kampung Pasir Kuning. pertelingkahan pertukaran barang-barang yang berlaku selama ini telah terhapus dan orang-orang kampung hidup aman dan damai. Dengan tunjuk ajar kedua-dua puteri ini. . Malangnya.

Perasaan benci.  Sementara itu. Panglima Putih berasa amat kecewa kerana pinangannya ditolak Puteri Sejinjang.  Mereka sering berjumpa dan memadu kasih.dendam dan iri hati makin menebal di dalam hati kedua-dua puteri demi untuk menawan hati Putera Serapi. Ini adalah kerana kedua-dua mereka telah jatuh hati dengan ketampanan. Putera Serapi telah menyatakan hasrat untuk memperisterikan kedua-dua puteri tetapi kedua-duanya tidak bersetuju kerana beranggapan masing-masing lebih jelita dan pandai. kewibawaan dan keperkasaan Putera Serapi yang mana telah jatuh hati kepada kejelitaan dan keayuan kedua-dua puteri juga. . Kehadiran Putera Serapi dari Matang untuk melihat kehebatan kedua-dua kampung serta kecantikan dan kejelitaan kedua-dua puteri telah menimbulkan perasaan iri hati dan cemburu di hati kedua-dua puteri. Kampung Pasir Putih dibakar oleh Sang Bualang menyebabkan Puteri Sejinjang melarikan diri ke istana Puteri Santubong.

Jika diteliti lekukan ini dapat dilihat di Gunung Santubong sehingga kini. Mereka menggunakan kuasa kesaktian yang ada dan telah bergaduh berhari-hari lamanya untuk mempertahankan kejelitaan dan kemahiran masing-masing. Dalam kemarahan.  Sumpahan kayangan berkekalan menjadikan Puteri Santubong sebagai gunung dan Puteri Sejinjang sebagai Pulau Kera . Puteri Santubong telah menikam belida di kepala Puteri Sejinjang menyebabkan otaknya bersepai lalu tersungkur kerana kesakitan. Secara tiba-tiba kilat sabung-menyabung disertai guruh berdentum. . Puteri Sejinjang telah mencapai aluk lalu dihayun dan terkena pipi Puteri Santubong. Melalui kudrat dan kekuatan yang terakhir. Cahaya terang dari langit kelihatan lalu mengangkat kedua- dua puteri ke kayangan. Putera Serapi yang kecewa terus membawa diri ke Gunung Serapi.

 Jika diteliti dan diamati.Pulau Talang-talang.Pulau Lakir dan beberapa pulau kecil yang berhampiran  Versi legenda ini lebih diterima sehingga memberikan ilham kepada Tuan Haji Madeli Johari.Akibat pukulan belida yang amat kuat otak Puteri Sejinjang telah bersepai dan berselerakan menjadi Pulau Kera.Pulau Satang. bekas pengarah RTM Sarawak untuk mencipta lagu Puteri Santubong seperti di bawah. gunung santubong kelihatan seperti seorang wanita sedang berbaring dengan rambut panjangnya yang terurai. .

.LAGENDA BADANG  Popular dalam masyarakat Melayu dan cerita ini terdapat dalam Sejarah Melayu.  Sinopsis cerita terdapat dalam buku karangan Shamsuddin Ahmad.

Hantu itu merayu supaya dia dilepaskan dengan janji untuk menunaikan sebarang hajatnya.Pada zaman dahulu ada seorang hamba yang tinggal di Seluang. Di samping itu. Tiba-tiba datanglah hantu memakan ikannya. Setelah itu. . Badang menjadi seorang yang gagah sehingga dapat mencabut pokok-pokok yang besar. Badang bersetuju dengan permintaan hantu itu. dia membuat lukah untuk menangkap ikan. Berita kegagahan badang tersebar luas sehingga ke istana raja Singapura. Raja memerintahkan badang menghadapnya dan diberi gelaran Radin. Malangnya dia tidak pernah mendapat ikan di dalam lukahnya. Maka hantu itu pun mengeluarkan muntahnya dan disuruh Badang memakannya. Pada tiap-tiap hari dia disuruh oleh tuannya menebas dan menebang rimba. Pada suatu hari dia menjaga lukahnya sambil bersembunyi. Ditangkapnya hantu itu.

Tidak lama kemudian Badang pun meninggal dunia. Badang dapat mengangkatnya dengan senang. tetapi apabila pahanya ditindih dia tidak dapat mengangkatnya. Semua penduduk Singapura bersedih kerana kehilangan pahlawan yang mereka sayangi. Kemudian Raja Perlak menghantar Benderang untuk beradu kekuatan. .Pada suatu hari orang ramai cuba handak menyorong perahu yang besar ke dalam sungai tetapi gagal. Benderang mengaku kalah kerana ketika menindih paha Badang. Badang mengalahkannya. Badang Berjaya melakukannya. Raja Keling menghantar Nadi Bijaya Pikrama untuk beradu kekuatan dengan Badang.

PEMIKIRAN DAN TEMA .

tempat Lagenda • Menceritakan kejadian alam ghaib yang dipercayai wujud oleh memorat masyarakat setempat.Lagenda • Menceritakan sifat luar biasa yang tokoh dimiliki oleh tokoh dalam kehidupannya. ternama Lagenda • Menceritakan perkaitan nama tempat dan sesuatu peristiwa tersebut. pendosa . Lagenda • Menceritakan seorang anak yang menderhaka kepada ibu bapanya.

FUNGSI-FUNGSI KARYA KEPADA PEMBACA .

terkawal dan kalangan patuh kepada masyarakat. Naratifnya mengarah kepada pembentukan Lagenda juga masyarakat yang menanamkan sifat lebih tersusun. peraturan . keperwiraan dalam teratur.Lagenda merupakan alat yang berperanan untuk Lagenda juga menguatkan menjadi alat untuk kepercayaan membentuk jati diri anggota-angota sesuatu bangsa. mesyarakat terhadap sesuatu peristiwa sejarah.

TERIMA KASIH… .