BAB 7 : PEMBENTUKAN BENTUK MUKA BUMI

LIPATAN KERAK BUMI
Berlaku akibat adanya daya mampatan dan tekanan secara mendatar semasa pertembungan antara plat-plat tektonik yang menyebabkan lapisan kerak bumi terhimpit lalu terlipat. ‡ Ia juga dipengaruhi oleh tarikan graviti berhampiran dengan permukaan bumi.
‡

Proses-proses Lipatan
‡

‡

Proses peleburan batuan yang pejal dalam lapisan kerak bumi. Lapisan batuan yang berada dalam bumi adalah cair lalu mudah lentur. Proses mampatan secara mendatar ‡ Apabila berlaku mampatan atau tolakan dari kiri dan kanan lapisan kerak bumi maka lapisan kerak bumi yang cair dan mudah lentur tadi akan melengkung ke atas atau ke bawah.

Jenis-jenis Bentuk Muka Bumi Lipatan
Antiklin atau lintap mungkum ² lipatan yang melengkung ke atas. ‡ Sinklin atau lintap lendut ² bahagian yang menggeleding (melendut ke bawah). ‡ Lipatan simetri ² kedua-dua cerunnya mempunyai kecerunan yang sama atau hamper sama. ‡ Lipatan tak simetri ² satu cerun lipatan berkeadaan lebih curam atau landai berbanding cerun lipatan di sebelahnya.
‡

Jenis-jenis Bentuk Muka Bumi Lipatan
Lipatan lampau ² keadaan lipatan tertekan dan herot ke depan. ‡ Antiklin rebah ² lipatan tertekan dengan kuat dan jatuh ke depan. ‡ Nappe ² antiklin rebah mengalami tekanan sehingga wujudnya rekahan seterusnya pematahan lintap mungkum dan adanya garis gelinciran antara lintap mungkum dan lintap lendut.
‡

GELINCIRAN
‡

Retakan pada kerak bumi apabila berlaku anjakan lapisan kerak bumi atau blok batuan secara mendatar atau menegak.

Jenis-jenis Gelinciran
‡

Gelinciran biasa ² berlaku apabila adanya daya-daya tekanan yang menarik kerak bumi atau daya-daya yang menolak kerak bumi dari bawah. Mempunyai satah rekahan curam atau hampir tegak. Ia menghasilkan sesar curam dan lurus dan ketinggiannya berbeza-beza mengikut ketinggian anjakan blok.

Jenis-jenis Gelinciran
‡

Gelinciran songsang ² terjadi apabila daya mampatan dan tegangan yang bertindak terhadap blok batuan dari dua arah yang bertentangan menghasilkan garis gelinciran pada blok batuan tersebut. Salah satu daripada blok batuan tersebut terangkat atau terjulang ke atas. Dikenali juga sebagai sesar julang.

Jenis-jenis Gelinciran
‡

Gelinciran rabak ² apabila daya mampatan dan tegangan pada lapisan kerak bumi menyebabkan terjadinya pergerakan secara melintang blok-blok batuan tersebut dari kedua-dua arah yang bertentangan. Pergerakan secara mendatar.

GUNUNG BERAPI
‡

Igneus Jalar Dalam (Rejahan)
‡

Bentuk muka bumi daripada proses pemejalan magma dalam kerak bumi. Bentuk muka bumi yang terbentuk daripada magma yang membeku di permukaan bumi. Ia dicirikan oleh aktiviti gunung berapi yang meletus dan memuntahkan lavanya.

‡

Igneus Jalar Luar (Terobosan)
‡

Jenis Bentuk Muka Bumi Igneus Jalar Dalam dan Proses Pembentukan
‡

Daik ² apabila magma yang panas daripada lapisan mantel mengalir ke luar dan menembusi lapisan batuan seterusnya membeku secara menegak sama ada dalam lapisan kerak bumi atau di permukaan bumi. Ketebalannya antara 2 ² 6 m. Sil ² magma membeku secara mendatar di antara lapisan batuan terutama bagi kumpulan batuan mendak dan ia tipis dan selari dengan lapisan batuan. Lakolit ² magma membeku di dalam lapisan kerak bumi secara kubah.

‡

‡

Jenis Bentuk Muka Bumi Igneus Jalar Dalam dan Proses Pembentukan
‡

Lopolit ² magma membeku di dalam lapisan kerak bumi mengikut lengkung kerak bumi dan kelihatan seperti piring. Bahagian tengahnya lebih tebal berbanding kedua-dua bahagian hujungnya. Pakolit ² magma membeku di bahagian puncak lintap mungkum atau bahagian dasar lintap lendut. Ia berbentuk seperti kanta. Batolit ² terbentuk hasil daripada sekumpulan magma yang membeku secara besar-besaran di dalam kerak bumi. Membentuk teras sesebuah gunung.

‡

‡

Jenis Bentuk Muka Bumi Igneus Jalar Luar dan Proses Pembentukannya
‡

Kon lava asid ² Bercerun curam kerana lava asid yang lkat dan cepat membeku lalu tidak mampu mengalir jauh. Kon lava bes ² Bercerun landai kerana lava bes adalah cair dan mampu mengalir jauh sebelum membeku. Kaya dengan mineral ferum atau besi. Juga dikenali sebagai gunung berapi perisai. Kon abu ² Cerun berbetuk cekung dan curam. Terdiri daripada debu, abu dan serpihan batu atau batu tongkol yang keluar semasa letusan gunung berapi yang dikenali sebagai aliran piroklastik dan bom gunung berapi.

‡

‡

Jenis Bentuk Muka Bumi Igneus Jalar Luar dan Proses Pembentukannya
‡

Kon komposit ² Terdiri daripada pelbagai jenis kon lava dan abu yang keluar dari pelbagai lohong di sekeliling gunung berapi. Kon-kon kecil terbentuk menerusi rekahan-rekahan batuan di sekeliling gunung tersebut. Sebahagian kon mengeluarkan lava asid atau bes dan sesetengahnya mengeluarkan debu -abu dan bahan piroklastik. Krater ² Kawah besar yang terbentuk di puncak gunung berapi akibat letusan gunung berapi. Apabila magma membeku kawah tersebut menakung air dan membentuk tasik kawah. Kaldera ² Terbentuk akibat cantumam beberapa krater gunung berapa yang terletak berhampiran antara satu sama lain. Membentuk tasik kawah yang sangat besar.

‡

‡

Lava Gunung Berapi

‡

Lava asid ‡ Sangat likat dan mengalir perlahan ‡ Cepat membeku ‡ Kaya dengan silica ‡ Takat lebur yang tinggi ‡ Suhu 800ºC - 1000ºC ‡ Letusan yang kuat

‡

Lava bes ‡ Cair dan mengalir laju ‡ Lambat membeku ‡ Kaya dengan besi dan magnesium ‡ Takat lebur yang rendah dan sangat panas ‡ Suhu 1100º - 1200ºC

Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kepelbagaian Rupa dan Bentuk Gunung Berapi
Jenis bahan yang diletuskan ‡ Sifat lohong gunung berapi ‡ Sifat dan jenis letusan ‡ Kuantiti bahan dan bahan piroklas yang dikeluarkan ‡ Proses gondolan yang dialami
‡

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful