€ €

€

€

Lahir di Linz, Austria pada 1903 merupakan lulusan daripada College of Applied Arts di Vienna dan Academy of Fine Arts di bandar yang sama memperoleh Ijazah Sarjana dalam Pendidikan dari University of Vienna dan telah bertugas sebagai seorang guru sekolah menengah. Ketika di Vienna, beliau juga telah dilantik menjadi pengarah kesenian kepada Blind Institute.

€

€

€

€

Pada tahun 1938, Lowenfeld telah berhijrah ke England sebelum kembali ke United States. Beliau telah bersara pada tahun 1946 selepas berkhidmat sebagai ¶wartime visual aids consultant· dalam tentera laut. Lowenfeld telah menyertai Hampton Institute di Virginia pada tahun 1939 sebagai pembantu professor di Industrial Arts dan juga telah berkhidmat sebagai guru seni di institut ini. Tidak lama kemudian beliau telah dilantik menjadi Pengerusi ´Art Departmentµ di institut yang sama.

€

€

€ €

€

Lowenfeld kemudiannya berhijrah ke The Pennsylvania State University sebagai professor Pendidikan Seni pada tahun 1946. Selepas 10 tahun beliau telah menjadi ´head of the newly founded Department of Art Educationµ Beliau kekal dalam posisi ini sehinggalah beliau meninggal dunia pada tahun 1960. Dr. Lowenfeld juga terkenal dengan ´VisualHaptic theory in Art Educationµ yang juga merupakan asimilasi daripada kebudayaan Vienna. Beliau juga merupakan seorang ketua yang aktif dalam National Art Education Association dan The National Committee dalam Pendidikan Seni.

€

€

€

€

Buku beliau yg berjudul ¶Creative and Mental Growth· telah menjadi buku teks tunggal yg berpengaruh yg menjadi rujukan para guru kerana mengandungi seni kanak-kanak. Falsafah dan teori beliau telah didokumentasikan ke dalam buku yg berjudul Genesis of Sculpturing(1932); Sculptures by the Blind,(1934); The Nature of Creativity, (1938); Creative and Mental Growth, (1947); dan Your Child and his Art. Dia juga menerbitkan sejumlah buku tentang estetika pendidikan seni, seni untuk orang kurang upaya, seni hitam, dan ujian. Lebih 100 buah artikel telah beliau terbitkan sepanjang hidupnya.

Lowenfeld dan Britain (1982) telah memperkenalkan teori perkembangan artistik kanak-kanak yang merangkumi peringkat umur dari 2 hingga 14 tahun. Peringkat perkembangan artistik mereka merangkumi lima peringkat utama iaitu peringkat scribbling, peringkat preschematic, peringkat schematic, dawning realism, peringkat pseudonaturalistic dan peringkat adolescent art.

Victor Lowenfeld membahagikan perkembangan artistik kepada 6 peringkat: 1)Peringkat Scribbling (2-4 tahun) 2)Peringkat Preschematic (4-7 tahun) 3)Peringkat Schematic (7-9 tahun) 4)Peringkat Dawning Realism/ The Gang Age (9-12 tahun) 5)Peringkat Pseudonaturalistic/Reasoning (12-14 tahun) 6)Peringkat Period If Decision/Adolescent Art (14-17 tahun)

€

Kanak-kanak menghasilkan contengan secara rawak dan tidak terkawal Proses menconteng menyebabkan pergerakan badan dan membangunkan koordinasi otot moto tangan. Apabila kanak-kanak telah mampu menguasai pergerakan tangan dan badan, mereka mula melukis dari peringkat contengan kepada lukisan garisan lurus dan melintang kepada melukis bulatan.

€

€

Memperlihatkan peningkatan daripada contengan bulatan kepada percubaan pertama untuk melukis objek disekelilingnya dengan menggunakan garisan Contoh : Ibu bapa dan orang yang rapat dengan mereka dilukis dengan mempunyai karakter tangan dan kaki dan dilukis seolah-olah terapung dan dengan saiz imej yang berbeza-beza.

Kanak-kanak kurang cenderung untuk melukis imej objek berbanding pada peringkat awal tadi. € Lukisan mula dihasilkan mengikut skema atau konsep tertentu. € Penekanan lebih diberikan pada cara penyusunan objek dalam imej selain daripada imej manusia dan objek yang terdapat disekelilingnya.
€

Contoh : Kanak-kanak mula membuat percubaan dengan membahagikan ruang pada kertas lukisan kepada 2 bahagian iaitu satah udara dan tanah. Bagi permandangan satah bawah objek disusun secara melintang dan sama manakala objek udara pula dibiarkan kosong. Selain itu, lukisan yang dihasilkan adalah spontan, bebas dan berskala besar. Tidak peka dengan karya mereka sendiri dan tidak kisah dengan lukisan yang dihasilkan oleh rakan sebaya mereka dan gemar untuk berkongsi

€ €

€

€

Kanak-kanak melukis dengan mengekalkan konsep dan skema tertentu Perubahan pada peringkat ini adalah terhadap imej yang dilukis secara realistik dan teliti Imej lukisan mula mengecil dari segi saiz dan kanak-kanak mula menunjukkan sifat kritikal dengan hasil karya sendiri Mereka mula membandingkan karya dengan karya rakan sebaya dan ini menjadikan mereka berhati-hati dan sedikit individualistik serta menitik beratkan kualiti karya yang dihasilkan

€ € €

€

Kanak-kanak mula peka dengan konsep realistik dalam menghasilkan lukisan Mereka menitikberatkan konsep kedudukan dan saiz rasional imej Mereka lebih gemar melukis melalui konsep peniruan atau melalui objek di hadapan mata dengan lukisan menerusi imaginasi Lukisan yang dihasilkan jarang dikongsi bersama dengan rakan sebaya dan perasaan malu dan rendah diri akan timbul sekiranya lukisan yang dihasilkan tidak menarik

Peringkat ini merupakan peringkat penekanan terhadap proses penghasilan karya seni dan penciptaan objek € Peringkat ini memperlihatkan kematangan di dalam membuat keputusan dan pemilihan bahan yang sesuai untuk menghasilkan karya seni
€

Halangan bersifat psikologi/emosi - anak tidak memperoleh jwpn kerana ibubapa bosan dgn soalan yg diutarakn menyebabkn anak serik utk bertnya lagi € Halangan persekitaran / budaya - persekitaran sekolah yg tidak kondusif dan membina daya kreativiti - sistem sekolah tidak menggalakkan murid bertanya sebaliknya guru yg byk menyoal murid
€

a.

KELANCARAN (fluency) - idea dan pendapat diterjemahkan secara spontan serta pantas. Pd peringkat ini, murid berupaya menghubungkan dan mengaitkan sesuatu perkara dgn perkara yg lain selain memikirkan kemungkinan2 terhdap idea tersebut. Berupaya menginterasikan kemungkinan2 dan alternatif kpd penyediaan masalah.

b. FLEKSIBEL (flexibililty) Pd peringkat ini murid mula mempamerkan semangat toleransi dan bertolak ansur. Mereka mampu menyesuaikan diri dgn pelbagai keadaan dan situasi selain mempunyai keyakinan tinggi terhadap apa yg dilakukan. Sanggup menerima cabaran yg pelbgai dan sedia menghadapi cabaran tersebut dgn fikiran yg terbuka dan positif. Murid di dlm proses ini memandang cabaran sebagai satu proses pembelajaran.

c. KEASLIAN (originality) Murid yg kreatif sentiasa mencari idea baru dan asli selain mempunyai idea luar biasa. Tidak konservatif dan tidak stereotaip serta sering mempunyai kebolehan dan kelaziman yg berlainan.

d. KEPEKAAN ( sensitivity) Pada peringkat ini, murid mempunyai daya kepekaan yg tinggi terhadap aspek keperluan rakan sebaya dan sekeliling. Ini termasuk kepekaan terhadap ciptaan, nilai estetika terhadap objek, proses artistik terhadap objek di samping penekanan terhadap apa yg dilihat. Penggunaan deria pancaindera seperti melihat, merasa, mendengar, menghidu dan sentuhan digunakan secara sepenuhnya sebagai proses pengamatan dan merekod.

http://kotakkati.blogspot.com/2009/07/sl ot-cikgu-senisekadar-berkongsi_06.html € http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Lowe nfeld € Perkembangan Seni dan Kanak-kanak, OUM
€

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful