You are on page 1of 10

REGIM ALIMENTAR IN

DIVERTICULITA

Regimul alimentar pentru diverticulita are
drept obiectiv prevenirea inflamatiilor si prin
urmare, a aparitiei diverticulitei

Recomandari generale ale regimului in diverticulita  cresterea treptata a aporturilor de fibre alimentare  reducerea consumului de cereale rafinate  hidratarea suficienta  reducerea consumului de carne si grasimi  consumul de probiotice  activitatea fizica .

. suplimentarea ar trebui sa se faca cu 5 g de fibre alimentare pe saptamana. chiar daca nu a fost demonstrat faptul ca ar putea ameliora echilibrul florei intestinale  Atentie: Aportul de fibre alimentare nu trebuie crescut prea rapid. prin cresterea presiunii intraluminale si afectarea echilibrului florei intestinale. Acesti doi factori contribuie la formarea diverticulilor. Cresterea aportului de fibre  Deficitul de fibre alimentare afecteaza tranzitul intestinal. Aportul recomandat de fibre este de 21 -38 g pe zi. iar majoritatea persoanelor consuma cca 15 g zilnic. desi consumul de fibre ar trebui dublat. Astfel. Cresterea consumului de fibre poate stabiliza situatia.

Acest regim recomanda adaugarea 1 – 1. se impune cresterea aporturilor de lichide. semintele. dar si leguminoasele. legumele.  Atentie: Odata cu cresterea consumului de fibre.5 l de lichide pe zi la consumul obisnuit . se poate afirma ca alimentele bogate in fibre sunt fructele. painea si alte produse din cereale integrale. Cele mai bune surse alimentare de fibre  In general.

Prima saptamana de tratament  Se adauga la meniul zilnic una dintre optiunile urmatoare. ce contine tarate . fiecare furnizand cca 5 g fibre: 1 fruct proaspat si ½ cana de legume o portie de cereale bogate in fibre (informatiile nutritive trebuie sa indice 5 -6g de fibre pe portie) 1/3 cana de tarate de ovaz (fierte sau adaugate la iaurt) 2 linguri tarate de grau 2 linguri seminte de in macinate 1/3 cana de prune uscate 2 felii de paine integrala (daca nu fac deja parte din meniul zilnic) ½ cana leguminoase ¼ cana seminte si nuci 1 cana paste din grau integral 1 cana orez brun fiert 1 briosa de casa.

capsune. Este vorba mai degraba de o toleranta individuala. zmeura. naut. provocand o inflamatie. Aceasta ipoteza este in prezent respinsa. rosii) se pot bloca la nivelul diverticulilor. Doar ca.Sfaturi pentru cresterea aportului de fibre  inlocuirea cerealelor rafinate cu orez brun. linte. fasole  drept gustare. nap. dar fara a fi o cauza a diverticulitei. . paste sau paine fabricate din cereale integrale  alegerea unor legume bogate in fibre: sparanghel. brocoli. morcovi. optati pentru cereale bogate in fibre sau pentru o briosa in locul unui baton de ciocolata. varza de Bruxelles. samburii pot irita intestinul. sfecla. cartofi in coaja  leguminoasele sunt surse excelente de fibre alimentare: mazare. la unele persoane. biscuitilor sau altor dulciuri din comert  adaugati tarate de grau sau de ovaz la iaurt  Mult timp s-a crezut ca samburii unor fructe (kiwi. porumb.

antrenand formarea diverticulilor.  In prezent o buna parte din aceste produse se pot gasi intr-o versiune ce contine cereale integrale.  Produsele ce trebuie evitate sunt produsele de patiserie si brutarie din faina rafinata: painea alba. cerealele rafinate pentru micul dejun. chips-uri. piure instant. In schimb. spaghetti. deci nu faciliteaza tranzitul intestinal. macaroane. acestea pot creste presiunea din intestinul gros. orezul alb instant. Alegeti produsele cu cel putin 2 g fibre alimentare pe portie . croissant. etc.Reducerea consumului de cereale rafinate  Produsele din cereale rafinate sunt lipsite de fibre. cartofi prajiti.

 In cazul unei diete cu aport crescut de fibre.2 l pentru femei. sau poate chiar agrava situatia. fara un aport suficient de lichide nu este eficienta. . se recomanda un consum de 3 l de lichide pentru barbati si de 2. Hidratarea  O alimentatie bogata in fibre.

.Reducerea consumului de carne si grasimi  Excesul de grasimi si carne este asociat cu un risc sporit de boli diverticulare. deoarece are efectul de a incetini tranzitul intestinal. Pot fi evitate si sortimentele de carne grasa. margarina. prajelile (deci cea mai mare parte a produselor fast- food) si branzeturile grase.  Se recomanda deci reducerea consumului de unt. uleiuri vegetale si de maioneza. sosurile.

Rusu Dan-Claudiu AMG an II Grupa M7 Va multumesc! .