You are on page 1of 11

Engaging the

diaspora in an era
of transnationalism
Changzoo Song
University of
Auckland

rata fertilității scăzând foarte mult.Populația coreeană a început să îmbătrânească din anii 1990. . În același timp numărul coreenilor locuind în afara țării a început să crească în mod considerabil. Toate acestea reprezentau amenințări la situația economică a Coreei.

.

. Totuși. în 1997 s-au pus bazele Fundației Coreenilor din Afara Țării(OKF). De aceea. Printre scopurile acesteia se numără și cooperarea politică și economică între coreenii din diaspora și cei din țară. populația îmbătrânea foarte repede așa că două decenii mai târziu Coreea e nevoită să se gândească la soluții care să salveze economia țării.Soluția Coreei de Sud În anii 60. Coreea se confrunta cu problema suprapopulării așa că a lansat un program de planning familial și a început să își trimită muncitori să muncească în afară.

guvernul le-a oferit cetățenii extrateritoriale. tradițiile. istoria etc. Costurile acestei politici Pe termen scurt. OKF organizează vizite în Coreea unde cei din diaspora pot învăța limba. . Pentru ca acea cooperare economică să fie posibilă. În plus.implicarea diasporei costă bani(mai ales pentru că nu plătesc taxe). de a face afaceri în Coreea și de a vota. dându-le dreptul de a intra liber în țară. Mai mult. pentru a întări relațiile dintre diaspora și ceilalți cetățeni s-au creat comunități online (Korean Net) și jurnale online ca Dongpo News si Overseas Korean Times.

Acest lucru s-a observat încă de la Criza Asiatică Financiară când guvernul a cerut ajutorul diasporei. Beneficii Pe termen lung există numeroase beneficii. De asemenea. .începând cu anul 2002 se organizează World Korean Business Conventions care promovează cooperarea între afacerile coreenilor din diaspora și cei din țară.

.

Existența diasporei presupune și creșterea comerțului. cumpărându-se mai ales produse coreene autentice(„exporturi nostalgice”). .

.

Problemele acestei politici Acordarea cetățeniei unor oameni care nu plătesc taxe și nu își fac serviciul militar. . Este o politică etno-naționalistă ce nu se potrivește cu politica multiculturală a Coreei de Sud care încearcă să-și integreze rezidenții străini. deoarece ea are mai bine de 2 milioane de coreeni pe teritoriul ei. China este preocupată de această politică a Coreei.

angajarea membrilor diasporei la salvarea economiei coreene aducând deja numeroase beneficii. Concluzie Chiar dacă astfel de politici pot fi văzute ca naționaliste. ele pot fi un răspuns potrivit la provocările create de o populație care îmbătrânește.   .