You are on page 1of 17

ROMÂNIA

MUNCĂ ȘI
INTELIGENȚĂ

. având o vechime de peste 2000 de ani. unul dintre primele muzee de artă din lume şi primul de pe teritoriul românesc... Știați că. ● Muzeul Naţional Brukenthal. CURIOZITĂȚI ROMÂNEȘTI ● Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piaţa Mică a Sibiului deţine în colecţia sa o mumie cu sarcofag.

● Este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857). ● Carpaţii Româneşti includ cel mai întins lanţ vulcanic din Europa. . cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş.

atestata in jurul anului 130 d.● În Delta Dunarii exista paduri de nisip. precum cea din Padurea Letea? ● Cea mai veche localitate din Romania. este Rosia Montana? .Hr.

● Soldaţii răniţi . Materia lipicioasă ajuta pielea să se regenreze.● Turnul Porţii Ecaterina din Braşov poartă amprenta stilului renaşterii. în trecut purtau pe răni pânze de păianjen. având o arhitectură unică în lume. .

de- carierei a câștigat 8 turnee WT simplu. .Halep . Deține 4 titluri de campion al Turciei și o Cupă UEFA și o Supercupă a Europei . Gheorghe Hagi -A început sa joace fotbal la vârsta de 10 ani . Actualmente se afla pe 3 in top WTA . PERSONALITATI Simona Hale de -Jucătoare de tenis.

Important om de afaceri .SingurulCaragiale dramaturg care a “simţit enorm” deasupra vremii sale. . a câştigat împreună cu Ilie Năstase turneul de dublu de la Roland Garros . un destin care este ilustrat in viata cotidiană. Ion Tiriac . Ion Luca .În 1970.

Mircea Eliade fost un celebru istoric al religiilor. filozof și profesor român la niversitatea din Chicago. a facut din Nea Marin un brand național . scriitor ficțiune. . Amza Pellea -Cel mai oltean din promoţia de aur a teatrului românesc.

J. Stiloul- Petrache -Această invenție a revoluționat domeniul Poenaru instrumentelor de Scris. Charl Salvador Dali. INVENTII ROMANEST GerovitalI – Ana -Produsul anti-îmbătrânire a c Aslan înca de la început aducând pa Hrusciov. Kennedy. .F.

Scaunul ejectabil Anastase Dragomir Dragomi -Un tânăr pe nume Anastase Dragomir și-a concentrat atenția pe siguranța Cibernetica. obleja publică in 1929 sudiul odei De transonanță toracică are Enunța legea Reversibilității. aparatelor STEFAN ODOBLEJAde zbor. .

fară alice. -CeaHenri Coanda mașinări mai interesanta care a atras atenția multora. a fost un avion roșu. pe a căr placuță metalică scria COANDA . Vaccinul Vaccinul antiholeric antiholeric –– Ioan Ioan Cantacuzino Cantacuzino -Medicul a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică folosită și azi în țările care se semnalizează cazuri Avionul de cu Reactie - holeră.

in 1921. . jet-pack . profesor de psihologie este cel care a descoperit pentru prima oara. Injectia cu insulina – Nicolae Paulescu -Nicolae Paulescu. Justin Capra – inventatorul jet- pack-ului -El este cel care a inventat primul rucsac zburător în 1956. insulina.

Recorduri Recorduri romanesti romanesti CEL MAI MARE STEAG NAȚIONAL DIN LUME Acest steag masoară 330m lungine . CEA MAI INALTA CRUCE AMPLASATA PE UN VARF MONTAN Crucea Caraiman este situată pe Vârful Caraiman la altitudinea de 2.291 . 220m latime si 5 tone.

CEA MAI LUNGA TRENA DIN LUME Recordul de cea mai lunga trena din lume este de 2. NASA .823m. Reputația poetului român a depășit chiar și limitele Terrei. Trena era intinsa de la Piata Unirii pana la Piata Constitutiei iar CEL MAI LUNG POEM crearea acesteia a DE DRAGOSTE DIN necesitat peste 100 LUME de zile. Luceafarul-98 de strofe .

obținut până atunci ADMINISTRATIVĂ Palatul această PENTRUnotă. UZ CIVIL Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă .CELE MAI MULTE NOTE DE 10 LA JOCURILE OLIMPICE La 14 ani.Nadia Comăneci a reușit performanța de lua 10 la Jocurile Conform Olimpice CEA MAI -niciun MARE World Records gimnast CLĂDIREnu a mai Academy.

CEL MAI ÎNALT JUCĂTOR DIN NBA ESTE înalt jucător din liga de baschet NBA ROMÂN iță Mureșan cu o înălțime de 2.31 m. CEA MAI MARE INSTALAȚIE DE CRĂCIUN DINTR-UN Cea mai SPAȚIU DESCHIS mare instalatie luminoasa de Craciun din lume dintr-un spatiu inchis se .

VĂ MULȚUMIM PENTRU ATENȚIE ! Proiect realizat de : Haba Diana Bozdog Mara Harsan Daiana Șerbănescu George CLASA A VIII-a C .