You are on page 1of 19

Supraexploatarea

resurselor naturale

Crăciun Diana

Dumitrescu Rucsandra

Enciu Ioana

Popescu Alexandra

Tache Ana-Maria

Vlase Lavinia-Theodora

– Civilizaţia actuală foloseşte aproape toate resursele naturale pentru a le transforma în bunuri care servesc la creşterea gradului de confort al oamenilor. – Resursele naturale cuprind orice componentă din mediul natural ca:  apă  solul  plantele  animalele  resursele minerale ale subsolului .

– Folosirea abuzivă a acestor resurse se manifestă. prin:  defrişarea pădurilor  pescuitul excesiv  braconajul  suprapăşunatul  supraexploatarea resurselor oceanice .

Defrișarea – Cele mai mari paduri ale lumii sunt in grav pericol. .

Cauzele defrișării  – Nevoia de lemn – Defrișarea pentru a face loc terenurilor agricole – Drumuri și căi ferate – Incendii – Mine – Combustibili .

ce produc grave pierderi materiale – A degenerat starea masivelor forestiere – A sărăcit flora și fauna – Defrișarea pădurilor reprezintă factorul principal al încălzirii globale   .Consecințele defrișărilor – Sunt tot mai frecvente secetele – S-au intensificat alunecările de teren.

contribuind la reducerea poluării şi având o influenţă benefică asupra mediului – Fixează solul. prin reţinerea unei mari cantitaţi de apă – Este o sursa încă puţin exploatată de medicamente şi remedii naturale . în cazul ploilor torenţiale.De ce să protejăm pădurile! – Pădurea furnizează cea mai mare cantitate de oxigen – Absoarbe o importantă cantitate de CO2 (gaz cu efect de seră). împiedicând alunecările de teren – Reduce mult din marimea viiturilor.

ceea ce are un impact devastator asupra ecosistemelor marine.Pescuitul excesiv – Apetitul oamenilor pentru pește depășește limitele ecologice ale oceanelor. . cu un impact ce va fi resimțit chiar pe parcursul unor zeci sau chiar sute de ani in viitor. – Se consideră că scăderea populațiilor acestor specii prin supra- pescuit va avea un efect domino.

Ţările cele mai responsabile de dezvoltarea pescuitului industrial sunt în ordine:  China  Peru  Japonia  Statele Unite ale Americii  Chile  Indonezia  Rusia  India  Thailanda  Norvegia  Islanda Toate aceste state adăpostind mai multe de jumătate din populaţia lumii. China singură fiind responsabilă de o treime din totalul producţiei de peşte din întreaga lume.  .

la cei care sunt obligaţi să se hrănească cu peşte din motive de sănătate sau chiar religioase. – Dispar speciile de peşti odată cu ecosistemele în care trăiau.Efectele pescuitului excesiv – Este amenințată securitatea alimentară a societății umane. . – Suntem în pericol de a pierde o importantă sursă de hrană de care au nevoie diverse categorii de oameni. ceea ce înseamnă că biodiversitatea oceanelor este în prag de colaps. de la pescarii de subzistenţă.

Speciile afectate – Balenele. ale căror populaţii au început să fie vânate sistematic şi fără limite începând cu anul 1800 – Codul de Atlantic – Heringul   – Sardinele de California – Somonii – Anghila europeană – Multe specii de rechini .

Balene Herin g .

Braconajul – Braconajul este acțiunea desfășurată în vederea obținerii acelorași efecte ca și prin acțiunea de vânătoare. fără însă a fi îndeplinite condițiile legale pentru desfășurarea acesteia din urmă. . – Una din formele de braconaj specificate de lege este folosirea de capcane neautorizate.

Efectele braconajului – Distrugerea faunei forestiere: pe măsura ce populațiile animale scad în număr. ciclul de dezvoltare al plantelor este perturbat – Scăderea populațiilor animale din sălbăticie și chiar dispariția anumitor specii – Scade suprafața zonelor protejate din cauza braconierilor care exploatează zonele de graniță ale acestora – Rezervațiile își pierd potențialul turistic – Se pot transmite anumite boli .

Specii afectate – Tigru – Rinocer – Elefant – Cerb – Leu – Gorilele – Broaștele țestoase marine Fildeși de .

Căpriori Tigri .

Elefanți Rinoceri .

În prezent. în special tigrul și rinocerul sunt considerate benefice pentru fertilitate și vindecarea cancerului. .– Părți ale corpului provenite de la animale.000 $. – Blana și fildeșul sunt produsele cele mai căutate de braconieri. – Rinocerii sunt o specie pe cale de disparirție în Orient unde coarnele lor sunt folosite pentru decorațiuni. prețurile pentru un kg de fildeș provenit de la rinoceri ajung până la 60.

dar nu există suficient de multă pentru lăcomia fiecăruia dintre noi.„Există îndeajuns de multă hrană şi resurse pentru orice om de pe această planetă.” (Mahatma Gandhi) .