You are on page 1of 31

MUNICIPIUL GALATI

Evenimente socio-culturale
desfasurate de Primaria
Municipiului Galati pentru
persoanele varstnice

MUNICIPIUL GALATI

 Fiecare persoană, indiferent de vârstă, reprezintă o resursă pentru
comunitate, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității,
interacțiunea și dialogul între generații sunt premisele esențiale pentru
construirea unei comunități puternice, vârstnicii reprezentând adevărate
exemple și modele pentru tinerii din actuala și în plina schimbare societate.

 Evenimentele socio-culturale menționate mai jos se regăsesc în
Planul acțiunilor culturale, sociale, sportive și civice pentru
perioada februarie-decembrie 2015, plan aprobat prin
Hotărârii Consiliului Local nr. 48/13 02 2015

Caminul pentru persoane varstnice “Sf Spiridon”

MUNICIPI
UL GALATI

 Adresa :
 Domneasca nr.160 bis
 Telefon:0236/479414 Adresa :
 Galati Domneasca nr.160 bis
Telefon:0236/479414
Galati

kinetoterapie.  asistenta medicala curenta. si juridica pentru asistat si familie . servicii de socializare si recreere. servicii socio-medicale pentru recuperare prin ergoterapie. psihologica.  ingrijire. hrana si cazarmament. Numar beneficiari :160 de persoane varstnice . consiliere sociala.MUNICIPIUL Servicii asigurate: GALATI servicii rezidentiale pe perioada nedeterminata –gazduire.

1 Martie si 8 Martie. Dunarea de Jos’’ si voluntari ai Liceului Industrie de Alimentara ... rummy. spectacole cu distribuire de mici cadouri. Activitati de ajutorare si educatie pentru sanatate. Activitati de petrecerea a timpului liber..activitate desfasurate cu participarea Centrului Cultural . in parteneriat cu voluntari de la Liceul de Arta . table. . Sarbatorirea lunara a zilelor de nastere si onomastice pentru beneficiarii institutiei.Elisabeta Doamna’’.Elisabeta Doamna’’. desfasurate in parteneriat cu Fundatia de Sprijin a Varstnicilor cat si cu voluntari ai Liceului Industrie de Alimentara . MUNICIPIUL GALATI Activitati derulate in anul 2015: Activitati de socializare : sah.Dumitru Cuclin’’..

Sfantul Gheorghe ‘’ din curtea institutiei.Mos Neculai ‘’ vine cu daruri..Elisabeta Doamna’’si Fundatia ..Clubul Seniorilor.. . Activitati propuse a se realiza pana la sfarsitul anului MUNICIPIUL GALATI  1 Octombrie – Ziua Internationala a Varstnicului in parteneriat cu Fundatia de Sprijin a Varstnicilor.  .  Hramul Caminului Sfantul Spiridon se va desfasura in luna Decembrie la capela .Impreuna’’ .. voluntari ai Liceului de Industrie Alimentara .  Sarbatoarea Craciunului .  Anul Nou.

.Clubul Seniorilor.Mos Neculai ‘’ vine cu daruri.. .  Anul Nou. voluntari ai Liceului de Industrie Alimentara .  .  Hramul Caminului Sfantul Spiridon se va desfasura in luna Decembrie la capela ... Activitati propuse a se realiza pana la sfarsitul anului MUNICIPIUL GALATI  1 Octombrie – Ziua Internationala a Varstnicului in parteneriat cu Fundatia de Sprijin a Varstnicilor.Impreuna’’ . Sfantul Gheorghe ‘’ din curtea institutiei.  Sarbatoarea Craciunului .Elisabeta Doamna’’si Fundatia .

Razboieni nr 15.t 17 Tel/Fax: 0236/411263. Caminul pentru persoane varstnice “Stefan cel Mare si Sfant’’ MUNICIPIUL GALATI Str. 454729 Galati .

 servicii socio-medicale pentru recuperare prin ergoterapie. asistenta medicala curenta. consiliere . cazarmament. Servicii asigurate: MUNICIPIUL GALATI servicii sociale . Beneficiari : 80 beneficiari vârstnici /lună . socializare si recreere.gazduire pe perioada nedeterminata.informare asistat si familie . masaj. ingrijire. kinetoterapie. hrana.

.M. ..  Cu ocazia zilei de 1 Mai au fost organizate activitati impreuna cu Clubul I. piese de muzica usoara si masa festiva.Familia ‘’.T ( piese de teatru .  Excursie la Manastirea .P. Manastirea .C.A. Activitati derulate in anul 2015 MUNICIPIUL GALATI  Spectacole si activitati desfasurate impreuna cu Fundatia ..Tudor Vladimirescu’’.Buciumeni ‘’ si parcul central din Municipiul Tecuci in luna iulie.

.Dunarea de Jos’’..Celic Dere’’ . Tulcea in care se vor vizita Manastirile .. . Valea Teilor’’ ..  Cu ocazia Zilei Internationale a Varstnicului se vor se vor organiza masa festiva si spectacole in colaborate cu Centrul Cultural .  Cu ocazia sarbatorilor de iarna vor fi organizate diferite activitati si spectacole specifice sarbatorilor de Craciun si Anul Nou organizat cu sprijinul institutiilor si unitati de invatamant partenere din Municipiul Galati. Activitati propuse a se re aliza pana la sfars itul anului MUNICIPIUL GALATI  Se va organiza in ziua de 27.08..2015 o excursie in jud.Saon’’ si .Cocos ‘’ . .

Centrul de zi varstnici Galati. Str. nr 26.MUNICIPIUL GALATI Centrul Multifunctional de Servicii Sociale - Agentia Alternativa . Basarabiei. Tel/fax: 0236 479425 .

 servicii de ingrijire la domiciliu.  servicii sociale de zi – socializare si petrecere a timpului liber. psihologica.Alternativa’’  numar beneficiari: 30 de persoane varstnice  Centrul cu servicii de îngrijire temporară la domiciliu –Agenţia de Servicii Sociale Comunitare .calcatorie.Alternativa’’  Numar beneficiari: 49 de persoane varstnice .  servicii de consiliere juridica. Servicii asigurate: MUNICIPIUL GALATI  Servicii socio-medicale pentru recuperare prin kinetoterapie.masaj. sociala...spalatorie .  Centrul de zi vârstnici Agenţia de Servicii Sociale Comunitare .

 Vizionare concerte cu Andre Rieu... carti care au fost donate de membrii clubului pentru varstnici . Casa Cuza.  Vizite la muzeele galatene.cu aceasta ocazie varstnicii au descoperit oameni celebri care s-au nascut in judetul Galati.  Discutie cu tema . Toma Caragiu.Personalitati galatene”. Grigore Vasiliu Birlic –in scopul de a readuce în actualitate valorile culturale. Activitati derulate in anul 2015 MUNICIPIUL GALATI  Auditii muzicale.  Lecturarea cartilor din mica biblioteca a Agentiei .  Sarbatorirea lunara a zilelor de nastere si onomastice pentru beneficiarii institutiei.la . .  Vizionare filme cu Chaplin. Stan si Bran.Alternativa”..Casa Colectiilor”.

Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice . ..  Activitati cu sprijinul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi privind informarea persoanelor varstnice cu privire la modul de operare al infractorilot in cazurile de inselaciune.  Balul .Toamna Amintirilor” editia a X a –in data de Octombrie.MUNICIPIUL GALATI Activitati propuse a se realiza pana la sfarsitul anului  Excursii la manastirile din Judetul Galati .  Pregatirea unor scenete a caror protagonisti sa fie si persoane varstnice si copii din cadrul Agentiei Alternativa.

163/11. DIRECTIA GENERALA SERVICII PUBICE DIRECTIA DE ASISTENTA SOCIALA SI SERVICII PUBLICE - MUNICIPIUL GALATI SERVICIUL PUBLIC DE ASISTENTA SOCIALA Ajutoare de urgenta acordate sub forma de tichete sociale cu ocazia Sarbatarorilor de Pasti si Craciun conform HCL nr.2013 privind modificarea si completarea HCL nr.02.2011 privind aprobarea categoriilor de persoane si conditiile de acordare a ajutoarelor de urgenta si a unor prestatii finaciare exceptionare .81/14.04.2014 privind modificarea si completarea Anexei la HCL nr.03.64/27.

pentru care vor face dovada frecventării unei forme de învăţământ. care în urma anchetei sociale.  persoanele adulte cu handicap gradul I.  alte situaţii sociale deosebite constatate în urma efectuării anchetei sociale.MUNICIPIUL Categorii de beneficiari : GALATI  pensionarii singuri sau familii de pensionari fără aparţinători legali sau ai căror susţinători legali nu au posibilităţi financiare sau cu posibilitati fianciare reduse.  familii cu 4 sau mai mulţi copii în întreţinere.  familii monoparentale cu 2 sau mai mulţi copii în întreţinere.II. pentru care vor face dovada frecventării unei forme de învăţământ. reprezintă cazuri sociale.  familii confruntate cu probleme grave de sănătate a membrilor acestora. .III. a detalierii bugetului familiei. a cheltuielilor lunare şi a actelor medicale prezentate la dosar.

MUNICIPIUL GALATI Condiţiile care trebuie îndeplinite de persoanele/familiile care solicită ajutorul de urgenţă:  . cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente. să nu aibă susţinători legali sau alte persoane obligate prin lege la întreţinere (obligaţie legală de întreţinere.venitul net/membru de familie să fie sub 700 lei/lună/membru de familie.să nu deţină în proprietate: o altă locuinţă.spaţiul de locuit să nu depăşească exigenţele minimale pentru locuinţe prevăzute în Legea nr. teren în municipiul Galaţi sau în alte localităţi sau autoturism.  .să locuiască singuri.   . 114/1996. etc). legea locuinţei. contract de întreţinere sau de habitaţie viageră.  .  .

 acte medicale din care sa rezulte starea de sanatate precara. adeverinta salariu si alte acte doveditoare ale venitului realizat). Acte necesare MUNICIPIUL GALATI pentru acordarea tichetelor sociale  cerere tip . (adeverinta medicala specialist. daca este cazul. .  actele de identitate ale solicitantului si ale membrilor familiei. bilet de iesire din spital). certificat de incadrare intr- o categorie de persoane cu handicap.  acte care dovedesc situatia materiala a solicitantului si a familiei acestuia  (cupon pensie/indemnizatie/alocatie/vmg.

totalizand suma de 308. . in anul 2015 . au fost inregistrate un numar de 2054 solicitari privind acordarea unui ajutor de urgenta sub forma de tichete sociale.300 lei.MUNICIPIUL GALATI  In perioada 10 noiembrie -28 noiembrie 2014. in anul 2014.  In perioada 30 martie 2015 – 03 aprilie 2015. au fost inregistrate un numar de 3431 solicitari privind acordarea unui ajutor de urgenta sub forma de tichete sociale .  Valoarea ajutorului de urgenţă este de 100 lei (10 tichete X 10 lei)/persoana /familie.700 lei.  Din fondurile de la bugetul local au fost acordate tichete sociale pentru 1873 familii . totalizand suma de 187.  Din fondurile de la bugetul local au fost acordate tichete sociale pentru 3087 de familii.fiind admise un numar de 3087. fiind admise un numar de 1873 cereri.

Arhiepiscopia Dunării De Jos Parohia Pogorârea Sfântului Duh.  Centrul de zi “Speranţa” pentru vârstnici cu dizabilităţi –numar beneficiari 20 de persoane varstnice .  Centrul Multifuncţional de servicii sociale “Speranţe pentru vârsta a III a”- numar de beneficiari 60 persoane varstnice . .Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor.  4. Servicii sociale acordate de asociatii si fundatii care beneficiaza de MUNICIPIUL subventionare sau finantare din bugetul local GALATI  1.numar de beneficiari 144 persoane varstnice .  3.  2.Fundaţia “Împreună”  Clubul Seniorilor.Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor.  Centrul de îngrijiri comunitare la domiciliu.numar beneficiari 30 de persoane varstnice.

este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Asociația Pensionarilor Renașterea 2010. reprezentantelor asociațiilor de pensionari din municipiul Galați (Alianța Europensionarilor.  Municipalitatea gălățeană a adus un omagiu femeilor vârstnice pentru aproximativ 2 000 de persoane.ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII MUNICIPIUL GALATI  În fiecare an. Alianța Pensionarilor pentru Conciliere. în data de 8 martie. prilej cu care în municipiului Galați au avut loc mai multe acțiuni dedicate acestui eveniment. oferind flori beneficiarelor de servicii sociale din căminele de bătrâni (Căminul pentru Persoane Vârstnice "Ștefan cel Mare și Sfânt" Galați și Căminul pentru Persoane Vârstnice "Sfântul Spiridon" Galați) și centrele de zi (Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale – Agenția de Servicii Sociale Comunitare "Alternativa"). .1. Asociația Pensionarilor din România.

pentru prima dată reprezentanții asociațiilor de pensionari și revoluționari au fost invitați să ia parte la ceremonialul religios dedicat eroilor știuți și neștiuți ai apelor. MUNICIPIUL GALATI 2.ACȚIUNI FILANTROPICE CU OCAZIA SFINTELOR SĂRBĂTORI PASCALE. ZIUA MARINEI ROMÂNE În anul 2015.  Au ca scop împărtășirea bucuriei Învierii Domnului. 3. . prin împărțirea de daruri Pascale persoanelor vârstnice la domiciliu.

4. cu modificările și completările ulterioare. . 151/2006 referitor la sǎrbǎtorirea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de cǎsnicie. Consiliul Local Galaţi a avut iniţiativa de a sărbători cuplurile de seniori ai urbei noastre. a unui buchet de flori.L.SĂRBĂTORIREA CUPLURILOR CARE ÎMPLINESC 50 DE CĂSĂTORIEI MUNICIPIUL GALATI  Având în vedere prevederile H. o diplomă și susținearea unui spectacol artistic de către artiștii Teatrului Muzical "Nae Leonard" în cinstea cuplurilor sărbătorite.C. prin acordarea unui cec în valoare de 500 lei. ce împlinesc 50 de ani de căsnicie. nr.

MUNICIPIUL GALATI SITUAȚIA PREMIILOR ACORDATE CUPLURILOR CARE AU ÎMPLINIT 50 DE ANI DE LA EFECTUAREA CĂSĂTORIEI An Număr premieri Număr cupluri 2006 13 1597 2007 2 258 2008 4 421 2009 2 246 2010 2 301 2011 2 353 2012 3 339 2013 2 386 2014 3 442 iunie 2015 1 172 .

 Astfel. începând cu anul 2014. municipalitatea gălățeană a dorit să-i sărbătorească anual pe gălățenii și seniorii urbei care împlinesc 100 de ani. 348/25 09 2014 privind acordarea unui premiu persoanelor care au împlinit vârsta de 100 ani. prin oferirea fiecărei persoane a unui premiu în valoare de 500 lei. o diploma și un buchet de flori. în semn de apreciere. SITUAȚIA PREMIILOR ACORDATE PERSOANELOR CARE AU ÎMPLINIT VÂRSTA DE 100 ANI AN NUMĂR PREMIERI 4 2014 2015 1 ÎN 1 AȘTEPTAR E . merită a fi recunoscute și marcate odată cu împlinirea impresionantei vârste de 100 de ani. 5. a fost aprobată Hotărârea Consiliului Local nr. Exemplul oferit de centenari.SĂRBĂTORIREA PERSOANELOR CARE AU MUNICIPIUL GALATI ÎMPLINIT VÂRSTA DE 100 ANI  În sprijinul acestei categorii de persoane. rezistența și răbdarea dovedite în timp în fața obstacolelor întâmpinate.

prilej cu care în municipiul Galaţi fost organizate o serie de acţiuni dedicate evenimentului menționat:  Participarea Primarului și a reprezentanților Consiliului Local la festivitatea solemnă de comemorare și depunere de coroane în memoria eroilor martiri ai Revoluției Române. 22 DECEMBRIE 2014 – ÎMPLINIREA A 25 DE ANI DE LA REVOLUȚIA DIN DECEMBRIE 1989  În data de 22 decembrie a avut loc comemorarea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.MUNICIPIUL GALATI 6. .  Oferirea de pachete cu produse alimentare. diplome.  Acordarea unor distincții membrilor asociațiilor de revoluționari și urmașilor acestora (medalii. buchete cu flori).

MUNICIPIUL GALATI  Acțiunile ce urmează a fi derulate în municipiul Galați. în anul 2015 pentru persoanele vârstnice sunt următoarele:  ACȚIUNI FILANTROPICE CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ  REVELIONUL PENSIONARILOR  CRĂCIUNUL INIMILOR .

în cadrul căruia s-au organizat petreceri. concerte cu artiști din țară și din străinătate. spectacol folcloric şi prepararea şi servirea a peste 4 500 de porţii de tochitură. Acțiunile enumerate mai sus au avut loc și în anul 2014. filiala Galați. servite persoanelor din municipiul Galați. cu sprijinul Teatrului Muzical "Nae Leonard" Galați a organizat și Revelionul Pensionarilor. în mare parte vârstnici. tradiţii şi colinde de Crăciun. contribuie la eliminarea sentimentului de inutilitate. Primăria Municipiului Galați și Consiliul Local. In cadrul acestui eveniment au loc concerte. spectacole. cu participarea a 700 pensionari în anul 2013. și 900 pensionari. Asociația Tinerii Eroi ai Revoluției din decembrie 1989.  De asemenea. Asociația Eco forum .Clubul Tinerilor Eroi.  CRĂCIUNUL INIMILOR " Eveniment aflat la cea de-a doua ediție și organizat în luna decembrie. foc de artificii dedicate publicului gălățean. Îmbinarea de activități de petrecere a timpului liber și socializarea. în anul 2014. acordând facilități la achiziționarea biletelor la preț redus pentru această categorie de multe ori defavorizată. având următoarele rezultate: MUNICIPIUL GALATI  ACȚIUNI FILANTROPICE CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ În decembrie 2014 autoritatea publică gălățeană a oferit 400 de pachete cu alimente de bază pensionarilor și membrilor asociațiilor de revoluționari (mulți dintre aceștia fiind persoane în vârstă) – Liga Națională a Luptătorilor din decembrie 1989. . Asociația Urmașilor Eroilor Revoluției din decembrie 1989.

2015 privind aprobarea regulamentului de organizare a activității de voluntariat la nivelul municipiului Galați.05 .MUNICIPIUL GALATI Concluzii    Se vor face demersuri prin încercarea de a atrage vârstnicii în sectorul voluntariatului o dată cu Hotărârea Consiliului Local nr. toți acești factori contribuind la alinarea sentimentului de depresie și la o creștere a sănătății fizice. 222/28 . a nivelului de fericire. a stimei de sine și o reducere a nivelului de stres. În urma studiilor care s-au făcut a reieșit că implicarea în activități de voluntariat a vârstnicilor are ca efect o creștere a satisfacției de viață. .

.MUNICIPIUL GALATI Vă mulțumim! Material realizat de catre: Directia Generala Servicii Publice /Directia de Asistenta Sociala si Servicii Publice Municipiul Galati.