-Perkembangan kesusasteraan sesuatu bangsa pada masa lampau ialah gambar yang jelas tentang sejarah silam bangsa

itu sendiri. -terbukti dalam sejarah bahawa telah wujud satu bangsa bernama bangsa melayu yang amat mementingkan bahasa, adat resam dan kebudayaan bangsanya. -wujud sebuah kerajaan bernama sriwijaya yang menggunakan bahasa melayu kuno. -wujud berbagai-bagai bentuk sastera rakyat , berbagaisastera berunsur sejarah, lagenda dan kesan peninggalan kerajaan melayu pada zaman silam. Contoh: hikayat raja-raja pasai, sejarah rajamelayu,hikayat acheh dan hikayat hang tuah.

-tradisi sastera melayu bermula dengan wujudnya suku bangsa melayu 

pada abad ke-17 atau selepas tahun 1600 masihi kebarulah timbul kesedaran untuk membukukan hasilhasilhasil sastera lama. Sebab: pengarang tidak mementingkan diri.(hasil sastera mereka tidak bernama kerana mereka tidak mencatatkan nama sebagai pengarang sastera. Mempunyai perasaan kekitaan dan persaudaraan yang tinggi . Bagi mereka , sastera ialah milik masyarakat dan bukannya milik individu)  

Sastera melayu pada awal kelahirannya lebih mementingkan kesejahteraan .Sekarang lebih mementingkan hiburan dan ajaran.Cerita disampaikan secara lisan dan berkaitan dengan kehidupan masyarakat melayu. Binatang yg lemah dijadikan watak yg sebaliknya.(sang kancil)bertujuan utk mewujudkan kesejahteraan , keamanan dan keadilan dlm masyarakat. Terdapat juga cerita yg menggunakan watak yg mementingkan diri atau bodoh-bodoh. (di ceritakan bodohdgn gaya cukup menarik dan menghiburkan kpd golongan kanak-kanak. kanak-   

diselitkan mesej dan ajaran yg penting. Sastera melayu lama merupakan satu world view atau lambang peribadi masyarakat melayu. CthCth- puisi bnyk memuatkan mesej ttg akal budi dan pandangan hidup masyarakat melayu. Sastera melayu lama mempunyai persamaan dgn cerita yg terdapat dlm masyarakat yg lain. Cth : pak pandir, pak belalang dan si luncai (sama)cerita dalam kitab tua hindu seperti Katha sarit saghana, Hiipodosa dan Panchatantran.    

sastera melayu bertukar konsep mengikut peralihan zaman. -zaman awal- berkonsepkan hiburan dan ajaran. awalWujudnya sistem tulisan , muncullah sastera dlm bentuk tulisan dlm masyarakat melayu. Sastera pada masa itu lebih berkonsepkan pengabadian kegagalan kerajaan melayu serta jurai keturunan raja-raja melayu. raja-

-

- 

pada zaman peralihan antara hindu dgn islam , sastera melayu mempunyai unsur pencampuran hindu dan islam. Sebelum itu, sastera melayu lebih bnyk dipengaruhi oleh sastera hindu. Kedatangan islam menyebabkan berlakunya pertembungan yg membawa perkembangan baru kpd sastera melayu. Wujud semacam satu perlumbaan ,sama ada terikat dgn sastera hindu atau menggunakan unsur islam.   

hasil kesedaran dan keyakinan kpd ajaran islam, hasil sastera hindu yg berlatarkan islam terhasil. Sastera hindu akhirnya menerima perubahan dari segi tajuk, nama watak, dan penggunaan kata drpd al-quran. alLahir pula karya hasil tulisan Abdullah Munsyi yg dikatakan telah mengubah kesusasteraan melayu krn drpd bentuk baharu(moden) Ahli bahasa dan sastera berpendapat Abdullah merupakan pengarnag melayu yg mula keluar drpd kebiasaan lama yg melanggar dan menghindari tradisi bentuk penulisan sastera turun-temurun. turun-   

Beliau tidak menceritakan kisah ghaib dan berunsurkan khayalan ke dunia nyata. Hasil sastera beliau lebih bersifat realiti dan kenyataan. Menimbulkan pandangan yg negatif terhadap Abdullah sbg melayu tulen. Malah ada yg mengecapnya sbg tali barut barat oleh para pengkritik karya sasteranya.    

Pada abad ke-19, bnyk hasil sastera tercipta dgn kemenggunakan batu cetak . Bnyk sastera saduran dan terjemahan drpd hasil sastera luar. Cth: syair-siti zubaidah, syair-surat alsyairsyairalkiamat. Pada masa tanah melayu menuntut kemerdekaan ± sastera lebih berkonsepkan seni untuk masyarakat. Sastera menjadi wadah utama bg menyalurkan semangat kebangsaan dlm kalangan org melayu.   

Angkatan Sasterawan 50 atau ASAS 50 memainkan peranan yg penting dlm melahirkan sastera yg bermutu , disamping menyebarkan masyarakat ttg pentingnya nilai kemerdekaan kpd semua bangsa. Hasil kesedaran rakyat, tanah melayu merdeka. Sastera pasa masa ini lebih bertujuan untuk menyatupadukan masyarakat di samping melahirkan bnyk hasil karya dan sasterawan yg semakin sedar ttg kedaulatan negara Malaysia.  

The end

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful