MENGENAL KRAF TRADISIONAL

ANYAMAN
SIKU KELUANG

DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3

MENGENAL KRAF TRADISIONAL DEFINISI CONTOH KELARAI PENGENALAN BAHAN & ALAT CARA MEMBUAT DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .

buluh. rotan. Bahan ini biasanya mudah dikeringkan dan lembut. mengkuang dan sebagainya.  Bahan-bahan tumbuhan yang boleh dianyam ialah lidi. pandan. DEFINISI DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .MENGENAL KRAF TRADISIONAL  Anyaman bermaksud proses menyilangkan bahan-bahan daripada tumbuh- tumbuhan untuk dijadikan satu rumpun yang kuat dan boleh digunakan. akar.

tali air. paya dan sungai. CONTOH Biasa kita lihat mengkuang DAUN tumbuh di tepi-tepi sawah MENGKUANG padi. MENGENAL KRAF TRASIONAL Mengkuang merupakan tumbuhan dalam keluarga yang sama dengan pandan. Daunnya berbentuk tirus memanjang dan berduri tajam pada bahagian tepi. Ia tumbuh liar di kawasan lembab dan berpaya. DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .

beg dan lain-lain yang sesuai Anyaman Rotan Rotan yang telah Bakul. tempat buaian anak diproses dan lain-lain Anyaman Lidi Lidi kelapa Bekas buah. bekas pakaian. bekas telur. ANYAMAN Anyaman Buluh Jenis-jenis buluh Bakul. DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .MENGENAL KRAF TRADISIONAL Jenis Bahan Hasil anyaman Anyaman Anyaman Daun mengkuang Tikar. hiasan dinding. bekas pakaian dan lain- Mengkuang lain JENIS Anyaman pandan Daun pandan duri Tikar sembahyang. tudung salji. bekas pakaian.

MENGENAL KRAF TRASIONAL CONTOH KELARAI DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .

MENGENAL KRAF TRASIONAL CONTOH KELARAI DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .

MENGENAL KRAF TRADISIONAL KELARAI SIKU KELUANG DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .

MENGENAL KRAF TRADISIONAL Gunting Pembaris BAHAN & ALAT Kertas Gam Warna Pensel DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .

MENGENAL KRAF TRADISIONAL KLIP VIDEO DUNIA SENI VISUAL DARJAH 3 .