RUSKA 5

Vaje

Čutil je potrebo po šoli narodno obarvane glasbe in somišljenika je našel v _____________________________ . znanih tudi kot ________________________ ali ______________________ . . Prvi in v tistem času najbolj znan skladatelj je bil ____________________ . _________________________ . Člani tega krožka so bili _________________________ . ___________________________ . _____________________________ in ________________________________ . Kar je je bilo. ki ga imenujejo tudi kot ________________________________ . Vendar so se te težnje začele uresničevati šele. je bila napisana po _____ vzorih. ko se je zbralo ______ (število) mladih skladateljev.Sredi _____ stoletja ruska glasba – razen narodne – kot celota ni obstajala.

. je ustvaril ______________________ na ruske teme.Domnevni vodja »mogočne peščice« je bil _________________________ . Že zgodaj se je spoznal z glasbo skladatelja ____________________________ in ta je mladega samozvanega voditelja skupine prežel z globokim prepričanjem o pomenu ruske narodne ____________________ . številne skladbe za ____________________ . posebno v glasbi. Že kot majhen se je začel učiti ___________________ pri materi in je postal odličen __________________ . simfoniji. Čeprav ni bil plodovit skladatelj. Prav tako pa je bil obseden z zbiranjem _____________________________ in urejanjem skladb drugih ruskih skladateljev. ki je skupini postavil osnovna tehnična pravila. Bil je strog učitelj in nepopustljiv teoretik. Tako je poleg osnovanja glasbenega krožka. med njimi je najbolj znana težka orientalska fantazija z naslovom ______________________ . igral odločilno vlogo pri ustanovitvi ____________________________________________ v Sankt Peterburgu.

Končal jo je _________________________________ in danes jo le redko izvajajo. . s katerimi se konča 2. ki je napisal nekaj _____________ in drugih gledaliških del. je napisal eno samo ______________ z naslovom __________________________ . Še en član skupine je imel precej skromen skladateljski opus. vendar pa vsebuje nekaj pravih umetnin. Opera je nastajala kar 17 let in nazadnje ostala nedokončana. Ta skladatelj je ___________________________________ . dejanje opere.Med njegovimi učenci je bil najmanj pomemben drugi vodja in kritik skupine ____________________________ . Bil je povprečen skladatelj. Sicer _______________________ mednarodnega slovesa. Velik uspeh je doživel s svojimi ______________________ .

znan impresionistični skladatelj in pretresljivih ciklih _____________________ . . Denarne težave so ga prisilile. Z velikim navdušenjem se je loteval velikih projektov. ki pa jih je malo ____________________ in tri njegove velike _____________________ . ki jih je pozneje orkestriral ________________________ . vendar mu je bila namenjena __________________ služba.Za najizvirnejšega skladatelja peterice štejemo ________________________ . _______________________ in _____________________ sejem – so ob njegovi smrti ostale nedokončane. Znan je tudi po slavnih _______________________________ za klavir. Že zgodaj je pokazal dar za glasbo in postal dober ____________________ . Boris ______________ . da je postal državni ______________ . Njegov uspeh je ovirala _____________________ bolezen. Ko je spoznal Balakireva je službo pustil in se posvetil ______________________ .

_____________________________________________ . Vsak po _____ dejanje. ki je najbolj prizadel občutljivega _________________________________ . Tudi sam je bil pod močnim vplivom skladatelja _____________________ . Postal je tudi profesor ____________________ in _______________________ na konservatoriju v St. se je rodil v premožni mornariški in vojaški družini. Uspelo mu je združiti poklic __________________ s ______________________ . dobili nalogo. V tem času se je začel __________________________ skupine. da uglasbijo libreto za opero z naslovom Mlada. prevzel pa ga je tudi _____________________________ . Borodin. Posebna priložnost se je članom ponudila leta 1871. Peterburgu. ko so 4 izmed njih - ________________________. Cui in _________________________.napisana po navdihu orientalskih zgodb _____________________________________ . Velikonočna ______________________ in Pravljica o _______________________________________ . .Najdejavnejši in najuglednejši izmed mogočne peterice . Njegov talent za ________________________ mu je pomagal ustvariti bogata in bleščeča dela: simfonična suita z naslovom ________________________________ . ________________________ capriccio. kljub temu pa Mlada ni bila nikoli končana.

Related Interests