You are on page 1of 13

Marul

Malus domestica

Student: Gaina Semenic Madalin
Grupa:241
Silvicultura II

radacina -inmugurire. Etapele ciclului de viata: -samanta -germinatia semintei -plantula(tulpina).inflorire-infrunzire -fertilizarea -polenizarea -fructul -samanta .

Samanta contine hrana suficenta doar pentru o perioada de crestere limitata. .Semintele au nevoie de prezenta umiditatii a aerului si de o gama de temperatura in solul din jurul lor.iar semanatul prea adanc va consuma repede energia semintei si aceasta va muri inainte de a putea ajunge la suprafata.Samanta  O samanta contine practic in sine toate elementele nutritive si energia necesara pentru a da viata unei noi plante.

in conditii favorabile de mediu.Germinatia semintei  Germinatia semintelor reprezinta procesul prin care acestea initiaza un noi ciclu de dezvoltare genetica.  Pentru a germina semintele trebuie semanate. .iar in urma cotactului cu solul incep sa se hidrateze.

de a absorbi apa și substanțele minerale dizolvate în aceasta.Plantula  Rădăcina este adaptată pentru îndeplinirea a două funcții principale: una de natură mecanică. Rădăcina contribuie la metabolismul plantei. . de fixare a plantei în sol și alta vitală.

în final la formarea noului germen de înmultire .  Floarea este un organ de reproducere în care au loc procese biologice care duc.  Frunza la mar are forma ovala. mai bombati si cu vârful rotunjit. Floarea se formeaza la baza unei frunzulite numita bractee. .Inflorire  Mugurii vegetativi (de crestere) sunt mai mici in comparatie cu cei floriferi.samânta protejata de fruct.aparaflorile de razele puternice ale soarelui.Ele asigura transpiratia si respiratia.Infrunzire.-Frunzele acopera fructele de insecte si pasari.  Mugurii de rod sunt mai mari. au varful ascutit si baza largita.Inmugurire.ia asigura prin orientarea ei procesul de fotosinteza.de picaturile puternicer de ploaie.

Alcatuirea florii(schema) Antera Filament Androceu Petale corola Stigmat Invelis floral Sepale Stil (caliciul) Gineceu Ovul Receptacul Ovar Peduncul .

Totalitatea staminelor formeaza ANDROCEUL Pistilul Stamina . antera contine grauncioare de polen in care se afla celule sexuale barbatesti.reprezinta partea barbateasca de inmultire fiind formata din filament si antera.Organele de inmultire a)Staminele .4.

in ovar se gasesc Stil ovule ce contin celule sexuale femeiesti. Ovule Pistilul formeaza GINECEUL Ovar . Organele de inmultire Stigmat b)Pistilul .reprezinta partea de inmultire femeiasca fiind formata din ovar stil si stigmat.

.unde celula sexuala a polenului se uneste cu celula sexuala a ovulului. Polenizarea Polenizarea la Mar se realizeaza cu ajutorul insectelor a vantului si chiar a omului.in cadrul procesului de polenizare sunt implicate 2 fenomene: -transferul de polen viabil de pe antera pe stigmatul receptiv.Majoritatea oamenilor cand spun polenizare incrucisata se gandesc la transferul polenului de pe o floare pe alta. -germinarea graunciorului de polen. unire ce duce la dezvoltarea de seminte.cresterea tubului polinic si alungirea lui prin stil pana la ovar.Prin urmare polenizarea fara fecundare nu garanteaza cresterea fructului.De fapt.

polenul de pe picioruse se lipeste de stigmatul lipicios al altor flori.realizandu-se polenizarea incrucisata a florilor de mar.atrasa de nectarul dulce. .zburand din floare in floare. -Conditii climatice atipice in perioada de inflorire Insecta.Granulele mici de polen se lipesc de picioarele sale.Esec de polenizare ar putea avea drept cauza: -Lipsa insectelor polenizatoare -Existenta in livada a soiurilor auto-sterile si inter- sterile.aterizeaza pe floarea de mar.

care îşi continuă dezvoltarea. rezultând fructul. în majoritatea cazurilor.Fructul si samanta  După fecundare. conţinând una sau mai multe seminţe. . rămânând doar cu ovarul gineceului.Fructul se poate dezvolta dintr-o floare sau o inflorescenţă. în urma fecundării. care se veştejeşte. florile îşi pierd învelişul floral extern.

Va multumesc .