Lumba Kelecek Bola Berganti-ganti

Peralatan: Bola, tiang kecil

Kaedah Permainan 1) Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan. 6) Permainan diteruskan sehingga semua pemain telah balik ke tempat asalnya. 5) Pelajar dikehendaki mengelecek bola itu di antara tiang yang disediakan sebelum menghantar kepada rakan yang menunggu di garisan hadapan. . berjarak 10 m. 4) Adakan empat tiang di tengah-tengah kawasan itu dan jaraknya 2m. 2) Setiap kumpulan mengandungi enam orang pelajar. 3) Sediakan garisan A dan B.

Formasi Permainan Pasukan A Pasukan B Tiang kecil .

Pemain harus melemparkan bola tersebut dari titik tempat menerima bola. ‡ Pemain tidak dibenarkan melanggar tiang kecil yang disediakan sebagai halangan.Syarat-syarat permainan ‡ Bola dapat dipukul ke segala arah dengan menggunakan salah satu atau kedua tangan. ‡ Pemain tidak boleh berlari sambil memegang bola. . tetapi tidak boleh dipukul dengan menggunakan kepalan tangan (meninju).

‡ Jika pemain dapat menghantar bola kepada ahli kumpulannya tanpa melanggar tiang kecil. Jika pemain melanggar tiang kecil sebanyak 2 kali. maka dia akan mendapat 3 mata. Jika pemain melanggar tiang kecil sebanyak 1 kali. . maka dia cuma mendapat 2 mata. Tetapi. jika pemain melanggar tiang kecil lebih daripada 2 kali. ‡ Kumpulan yang mendapat mata yang terteinggi dan menggunakan masa yang terpendek akan dinyatakan sebagai pemenang. maka dia cuma mendapat 1 mata. maka dia tidak akan mendapat mata.

Menangkap Ekor Naga ‡ Peralatan: Sehelai selendang atau riben Kaedah Permainan: Setiap pasukan mengandungi tiga orang pemain. Setiap pasukan berbaris berselerak di kawasan permainan Pemain di depan (A) adalah kepala naga Pemain di tengah (B) adalah badan naga Pemain di hujung (C) adalah ekor naga .

Setiap pasukan(naga) cuba menangkap ekor (selendang) naga yang lain Naga yang kehilangan ekor masih boleh terus bermain Tujuan permainan ini adalah mendapat ekor terbanyak . Ekor perlu menyinsing sehelai selendang atau riben yang panjangnya 50cm di belakang pinggangnya.

Formasi Permainan (Kepala) (Badan) (Ekor) Syarat: Hanya kepala boleh menangkap ekor naga .

Formasi Permainan (Kepala) (Badan) (Ekor) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful