You are on page 1of 5

Masina de spalat ambalaje de

sticla
Giurgiu Adina-Anca
C.E.P.A. 2 an III

clătire cu apă răcită cu t = 8..• La spălarea ambalajelor din sticlă se efectuează următoarele etape: ..40°C..clătire cu apă de la reţea sau cu apă călduţă cu t = 20.înmuiere sau stropire cu soluţie alcalină cu t= 55.35°C. . ...clătire cu apă caldă cu t = 35.temperare cu apă cu t = 30.înmuiere sau stropire cu soluţie alcalină cu t = 80. ... .60°C. .. .85°C..25°C urmată de clătire cu apă de la reţea ... 10°C în cazul ambalajelor în care se ambalează la temperatură scăzută.

. Aceasta se previne prin creşterea temperaturii de evacuare a buteliilor din sticlă la 70. a tensiunilor interne şi a fisurărilor ambalajelor este necesar ca diferenţa de temperatură între două zone succesive să fie mai mică sau egală cu 30°C pentru zonele de încălzire (35°C în cazul sticlei speciale) şi mai mică sau egală cu 25°C pentru zonele de răcire. În cazul ambalării sucurilor de fructe în stare fierbinte. . . temperatura de 85°C poate determina spargerea ambalajelor din sticlă.80°C printr-o stropire finală cu apă fierbinte.recuperarea energiei din apa folosită la prima clătire prin stropire după parcurgerea zonelor de spălare cu soluţie alcalină. apă ce este răcită.. apa proaspătă pentru clătirea finală este încălzită prin parcurgerea a două etape: .• Evitarea producerii şocului termic. Pentru a obţine această temperatură.încălzire la temperatura dorită pe seama căldurii de condensare a aburului.

pentru a fi stropite cu apă.• În cazul ambalării la cald a produselor de legume şi fructe. Cea mai simplă spălare a ambalajelor noi se realizează într-o maşină de clătit în care acestea sunt stropite la interior şi la exterior cu agent de clătire. Maşinile de clătit ambalaje din sticlă sunt de fapt maşini rotative în care. borcanele din sticlă utilizate sunt răcite numai până la o temperatură apropiată de temperatura produsului ce urmează a fi ambalat astfel încât să se evite şocul termic cu acţiune distructivă asupra borcanelor. pentru ca în final să fie stropite / clătite cu apă proaspătă. ambalajele trebuie întoarse cu gura în jos. de mai multe ori. .

Ambalajele returnabile recepţionate sunt murdare şi. . aceste ambalaje trebuie bine spălate / curăţite. La buteliile din sticlă se adaugă prezenţa foliei de aluminiu sau a resturilor de capsule din aluminiu sau alt material pe gâtul buteliilor. Pentru obţinerea unui efect de sterilizare prin distrugerea tuturor microorganismelor posibil existente în ambalajele noi se introduce abur timp de 1-2 secunde. etichetate. Pentru a putea fi reutilizate. iar etichetele. cel mai adesea. După tratamentul cu abur. ambalajele din sticlă sunt curate şi ude. De obicei rămân circa 0. în ambalaje se introduce aer steril. respectiv foliile din aluminiu îndepărtate. suficient pentru ca suprafaţa sticlei să ajungă la o temperatură ridicată.• După clătire.2 ml condens pe fiecare recipient.