You are on page 1of 8

CONSECINTELE FENOMENULUI

GROUPTHINK.SINDROMUL APOLLO
SI LENEA SOCIALA ASUPRA
COMPORTAMENTULUI
ORGANIZATIONAL

Realizatori

Ipotezele de cercetare d).Designul cercetarii: a).Concluzii . AGENDA: 1.Aplicarea chestionarului g).Universul populatiei/esantionare e).Instrumentul de cercetare f).Analiza datelor h).Tema b).Documentarea teoretica 2.Interpretarea datelor i).Obiectivele cercetarii c).

Documentarea teoreticĂ Definire: Grupul reprezintă o colecţie de persoane care interacţionează sub conducerea unui lider pentru atingerea unui obiectiv comun şi care împărtăşesc sentimentul unei identităţi comune. înalt coeziv şi extrem de eficient în rezolvarea sarcinilor comune. .Echipa este un grup formal construit pentru rezolvarea unor sarcini organizaţionale concrete şi care acţionează unitar. termenul de "echipă" este folosit şi cu accepţiunea de grup.In literatura managerială.sub conducerea unui manager. formal sau informal.

Termenul de gandire de grup sau groupthink se defineste ca un fenomen socio-psihologic care apare datorita presiunii grupului in urma caruia este alterata eficienta intelectuala.De multe ori. Fenomenul este cel mai periculos neajuns al grupurilor si echipelor inalt coezive. pentru a nu repune în discuţie normele de grup. judecata morala si interpretarea efectelor unei decizii. De asemenea reprezinta posibilitatea alterării eficienţei grupului pentru a păstra cadrul normativ existent. .acestea vor fi aplicate automat chiar dacă nu mai sunt adecvate situaţiei concrete sau problemei de rezolvat.

CAUZE ALE GANDIRII DE GRUP: Coeziunea Presiunea Gandirea Izolarea psihica de grup Stilul de leadership .

cu atat membrii grupului devin mai preocupati sa reduca posibilitatea de a gresi. 2.Presiunea psihica pe care o resimt membrii:-un factor facilitator este presiunea exercitata asupra grupului pentru a ajunge la o decizie.stabilind legaturi de simpatie si atractie intre membrii. 4.sa-I convinga pe ceilalti ca atitudinea critica este binevenita. 3.desi in general joaca un rol pozitiv.coeziunea extrema poate avea efecte negative.sa permita reunirea grupului de cateva ori fara ca el sa asiste.Coeziunea grupului:-masura in care membrii doresc sa ramana in grup.sa ceara o dezaprobare reala.1. .cu cat importanta problemei creste.Izolarea:-previne patrunderea ideilor critice din exterior.Stilul de leadership:-liderul trebuie sa refuze sa-si exprime opinia la inceputul intalnirii.

mai ales când este vorba de decizii importante. . Lenea sociala ("Social loofing") reprezinta scăderea performanţelor individuale.sarcinile şi diferite alte activităţi fiind lăsate pe seama grupului ca întreg. Lenevirea sociala se manifesta de obicei in societatile concentrate mai mult pe individ decat pe grup.

. b) a induce membrilor grupului ideea ca rezultatul ce se va obtine este foarte valoros . atasamentul reciproc si spiritul colectiv. d) a creste coeziunea grupului. S-au conturat cateva solutii in vederea preintampinarii sau micsorarii efectului de lenevire sociala (Baron – 1998) : a) cea mai eficienta tactica este aceea de a face cat mai identificabila fiecare contributie individuala . c) a-i convinge ca efortul lor participativ are un inalt caracter de unicictate .