*

Student: Brinza Cristina

cauzată de agenţi nocivi fizici. precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului.* este afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii. în procesul de muncă. * . chimici ori biologici caracteristici locului de muncă.

digestiv. . deasemenea cu o importanta perclitare a functiei vederii.Programatorii. sunt predispusi la diverse suferinte implicand sistemul osteo-musculo-articular. sistemul respirator si cardiovascular. datorita petrecerii timpului indelungat in fata monitorului. prin natura activitatii lor profesionale.

. focalizandu-si interesul pe domeniul lor de activitate isi distrag atentia asupra posturii in care isi desfasoara profesia astfel acestia sunt supusi la dublu stres.* Specialistii in IT. atat din punct de vedere psihic cat si din punct de vedere fizic.

Afectiunea apare la cei care nu fac suficienta miscare. Este recomandat ca specialistii din IT sa se ridica cel putin zece minute pe ora de pe scaun si sa se plimbe. Afectiunea apare la cei care nu fac suficienta miscare. format din fibrina.* Tromboza Este un fenomen patologic care consta in formarea unui trombus (cheag. . din globule albe si din plachete) intr-o artera sau intr-o vena.

fata de cei care petrec 11 ore sau mai putin. Acestea ii afecteaza in general pe oamenii care petrec mare parte din zi stand. Un studiu realizat in 2010 arata ca cei care petrec 23 de ore pe saptamana pe scaun au sanse mai mari cu 64% sa se imbolnaveasca de * afectiuni ale inimii. .

Boala ii afecteaza in special pe cai care folosesc frecvent computerele. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie compresiva a nervului median la incheietura miinii. din cand in cand. exercitii cu mainile. De exemplu. tremor si durere pe distributia nervului median. Este recomandat sa faceti. Simptomele obisnuite cuprind parestezii. * . Acestea pot sau nu fi acompaniate de modificari obiective in senzitiv si puterea musculara a structurilor inervate ale mainii. Sindromul de tunel carpian reprezinta o colectie de simptome caracteristice si semne care apar dupa incarcerarea nervului median in tunelui carpian. miscarea palmei sus jos si departarea degetelor.

De asemenea. Petrecand mult timp pe scaun si in interiorul biroului. in zile senine. Sunt recomandate. iesiri de cateva minute in aer liber. profesionistii IT nu se expun suficient la lumina soarelui. * . o solutie sunt multivitaminele sau dietele bogate in vitamina D (cereale. peste gras).

Pe langa virusuri de raceala si gripa. Este recomandata curatarea regulata a tastaturii si mausului cu o solutie dezinfectanta. Tastaturile si mouse-urile sunt printre cele mai murdare dispozitive. pe aceste dispozitive se pot gasi si alte virusuri si bacterii. * . Mai mult. dar si folosirea unui igienizator lichid pentru maini. evitati sa duceti mana in zona gurii si nasului dupa ce atingeti astfel de dispozitive.

Stresul poate duce in cele din urma la anxietate si depresie. Se recomanda limitarea timpului petrec pe computer in afara serviciului si exercitiile fizice usoare. Pica serviciul de email al companiei. colegii suna mereu reclamand probleme cu computerul etc. serverul cel nou trebuie configurat. * . Specialistii IT se confrunta de multe ori cu situatii stresante.

* Multi profesionisti IT stau in fata ecranului pana la ore tarzii. un hormon care te ajuta sa adormi. Este recomandat sa nu privesti niciun display doua ore inainte de a merge in pat. . studiile au aratat ca expunerea frecventa la ecrane scurteaza viata unei persoane. De asemenea. Asta deoarece lumina generata de monitor inhiba productia de melatonina. Deseori merg direct in pat dupa ce au inchis computerul sau telefonul mobil.

In timp. Acestea creeaza puncte de presiune pe anumite zone ale corpului. structura coloanei vertebrale poate fi afectata definitiv. De asemenea. * Cauzate de orele multe petrecute pe scaun sau de pozitia incorecta adoptata in timpul lucrului. . rezultand dureri cronice. Se recomanda punerea unei perne sau a unui prosop facut rola intre baza spatelui si spatarul scaunului. cei care stau mult pe scaun trebuie sa evite sa aiba obiecte (precum portofelele) in buzunarele de la spate ale pantalonilor.

Este bine ca partea de sus a ecranului sa fie la nivelul ochilor. multi * specialisti IT se trezesc cu dureri de gat. . Problema apare mai des la programatori. care sunt foarte atenti la ceea ce fac. Din cauza lipsei miscarii. in special la baza.

scritub.manager.ro/articole/analize/top- 10-boli-profesionale-care-ii-afecteaza-pe- specialistii-din-it-13953.sfatulmedicului.php . * * http://www.html * http://www.com/medicina/BOLI- PROFESIONALE2231714134.ro/Afectiuni-ale- nervilor-periferici/sindromul-de-tunel- carpian_5632 * http://www.

* .