Tajuk;

PROSES KEMERDEKAAN
&
PENUBUHAN MALAYSIA

PENGENALAN
Berasaskan perjanjian persekutuan, usaha-
usaha di buat ke arah pemerintahan sendiri.
Perkembangan parti politik dan perpaduan kaum
mendorong semangat untuk menuntut
kemerdekaan.
Perkembangan politik merupakan satu usaha
untuk melatih orang Tanah Melayu untuk
berkerajaan sendiri.
Pelbagai usaha dilakukan oleh pemimpin untuk
memeperoleh kemerdekaan.

Menjadikan perkhidmatan awam bercorak Tanah Melayu Penubuhan sekolah kebangsaan Melindungi kedudukan raja-raja sebagai ketua berperlembagaan . Manifesto Parti Perikatan ialah: Berusaha mencapai kemerdekaan dalam masa 4 thn. PILIHAN RAYA 1955 Pilihan raya umum bagi seluruh NNM pada 27 Julai 1955.6% pengundi Cina dan 4. 4. Pengundi yang berdaftar ialah 84. Parti Perikatan (UMNO.6% pengundi India. MCA dan MIC) memenangi pilihan raya dan Tunku Abdul Rahman menjadi Ketua Perikatan membentuk Kabinet.2% pengundi Melayu.

0 .1 Bebas 18 . 7.6 PAS 11 1 3. 0.Manjamin hak istimewa orang Melayu dan bumiputera Bahasa melayu akan manjadi bahasa kebangsaan dalam masa 10 tahun. 2. 3.4 PPP 2 .9 PKP 9 .yg Kerusi Peratus Calon Dimenangi Undian Perikatan 52 51 79.5 Buruh 4 . ANALISIS PILIHAN RAYA 1955 ANALISIS PILIHANRAYA 1955 Parti Bil. 0. 0.6 Negara 30 .0 PML 3 .

Rombongan terdiri daripada : Wakil-wakil raja Melayu (4 orang) Datuk Panglima Gantang. Dato’ Ahmad Kamil Abdul Aziz Majid Dato’ Mohd Seth.S. Ismail Abdul Rahman Dato’ Abdul Razak Hussein Kolonel H. Lee Wakil British di Tanah Melayu . Wakil-wakil Perikatan: Tunku Abdul Rahman Dr. RUNDINGAN KEMERDEKAAN Pada Feb 1956 Tunku Abdul Rahman telah mengetuai satu rombongan ke London untuk rundingan Kemerdekaan Tanah Melayu.

Perundingan dipengerusikan oleh Lord Lennox- Body iaitu Setiausaha Tanah Jajahan British. . Kerajaan British bersetuju untuk mengisytiharkan kemerdekaan bagi Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Rundingan memakan masa selama 3 minggu iaitu dari 18 Jan-8 Feb 1956.

Anggota-anggotanya terdiri daripada: Lord Reid (hakim Inggeris) – pengerusi Sir Ivor Jennings (England) Sir William McKell (Bekas Gabenor Jeneral Australia) Tuan B Malik (Ketua Hakim Mahkamah tinggi India) Tuan Abdul Hamid (Pakistan). . Dibentuk pada Mac 1956. SURUHANJAYA REID Satu suruhanjaya perlembagaan dibentuk untuk mengesyor dan menyusun perlembagaan.

Untuk mewujudkan satu rupa bangsa. Pengekalan hak istimewa orang Melayu tapi tidak menafikan hak kaum lain. . Perlantikan seorang ketua negara berperlembagaan.Garis panduan penting untuk suruhanjaya ini ialah: Pembentukan kerjaan pusat yang kuat Kuasa autonomi negeri dalam bidang tertentu Kedudukan istimewa Raja-raja Melayu.

PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN TANAH MELAYU Perlembagaan yang diterima telah diluluskan oleh Majlis Undangan Persekutuan pada 15 Ogos 1957 dan berkuatkuasa pada 27 Ogos 1957. Asas-asas perlembagaan yang dipersetujui bersama ialah: Ketua negara TM ialah Yang diPertuan Agong. namun kebebasan beragama bagi orang bukan Islam adalah terjamin. Perlembagaan Tanah Melayu 1957 adalah berasaskan kepada konsep Raja berperlembagaan dan demokarasi berperlembagaan. Bhs Melayu dijadikan debagai bahasa kebangsaan. Seseorang yang dilahirkan di TM pada atau selepas merdeka. sementara Raja-raja pula menjadi Ketua di negeri masing-masing. Kedudukan orang Melayu sebagai kaum bumiputera di TM diiktiraf dan hak istimewa mereka dijamin oleh perlembagaan. . walau bagaimanapun bahasa inggeris masih boleh digunkaan dalam majlis perundangan selama 10 tahun selepas merdeka. dan Walaupun Islam dijadikan agama rasmi Persekutuan Tanah Melayu. secara automatik menjadi waranegara TM.

Satu jawatan kuasa mengkaji hal-ehwal pelajaran dibentuk dan hasilnya Laporan Jawatan Kuasa pelajaran 1956 selepas itu Laporan Rahman Talib (1960) dan Akta Pelajaran (1961). Dalam sektor ekonomi. . Rancangan Lima Tahun Perama (1956-1960) dilancarkan untuk membasmi kemiskinan luar bandar.PENGISYTIHARAAN KEMERDEKAAN Diisytiharkan pada malam hari ketika detik pertma 31 Ogos 1957 di Kelab Selangor (Dataran Merdeka). Bendera Union Jack (bendera kerjaan british) diturunkan dan dikibarkan Bendera Malaya Merdeka iaitu Jalur Gemilang. Penytuan kaum cuba dirapatkan menerusi sistem plajaran kebangsaan. Parti perikatan bersedia ke arah mewujudkan sebuah negara bangsa yang kuat dan stabil.

KE ARAH PENUBUHAN MALAYSIA .

Mendapat sambutan baik daripada Lee Kuan Yew (Ketua Menteri Singapura) dan Harold MacMillan (Perdana Menteri Britain). . Singapura. Sarawak. Dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yag dikeluarkan pada bulan Ogos 1956 mencadangkan Persekutuan dinamakan ”Malaysia”. Tunku Abdul Rahman dalam ucapan di Perhimpunan Agung UMNO pada 26 Dis 1955 menyebut tentang penyatuan Tanah Melayu.CADANGAN TUNKU ABDUL RAHMAN PUTERA. Brunei dan sabah dalam Persekutuan ”Melayu Raya”.1961 Tunku Abdul Rahman mengusulkan cadangan ini dalam ucapanya pada 27 Mei 1961 kepada Persatuan Wartawan Asing di Singapura.

2. FAKTOR YANG MENDORONG PEMBENTUKAN MALAYSIA 1. 6. Persefahaman Untuk Pembangunan 3. Bersatu dalam Hubungan Antarabangsa . Keseimbangan Kaum dan Perpaduan 4. Merdeka Melalui Percantuman. 5. Bersama Membanteras Komunis. Kerjasama Ekonomi.

United People’s Party (UPP). . Perubahan politik Singapura pada awal tahun 1961 menukar pendirian sebahagian rakyat singapura. Parti Tindakan Rakyat (PAP) di bawah pimpinan Lee Kuan Yew mendapat tentangan daripada Parti serpihan PAP iaitu parti sosialis. Puncak penentangan apabila kalah di Hong Lim dan Anson menyebabkan puak sayap kiri PAP berpaling tadah kepada Parti Buruh. REAKSI TERHADAP GAGASAN SINGAPURA Secara amnya semua pihak suka dan menyetujui pembentukan Malaysia termasuk Lee Kuan Yew.

Azahari membawa Brunei ke dalam pertubuhan lain dengan bergabung bersama Borneo Utara dan Sarawak di bawah kalimantan Utara. . Tentangan Azahari memuncak dalam bentuk revolusi bersenjata tetapi berjaya dipatahkan.BRUNEI Rakyat Brunei tidak sebulat suara menyetujui Malaysia. Azahari. Sultan Omar Ali Sarifuddin sangat berminat dengan Malaysia tetapi mendapat tentangan daripada Ahmad M. pemimpin Parti Rakyat Brunei. Kebanyakannya mereka lebih suka merdeka dengan sendiri dahulu.

Mereka akan bebas daripada British dan ancman komunis dapat diatasi. Tetapi orang bukan melayu bimbang akan didiskriminasikan. . Kaum cina pula takut akan tenggelam dalam persaingan ekonomi dengan kaumnya di Singapura. Mereka juga khuatir kedudukan agama dan bahasa mereka akan terancam.SABAH DAN SARAWAK Mendapat sambutan yang menggalakan.

BRITAIN Pihak British menyetujui supaya negeri-negeri di rantau in bergabung walaupun negeri-negeri naungannya akan diserahkan kembali. Mereka mendakwa orang melayu akan rugi dan lebih berminat dengan konsep MAPHILINDO. Pihak yang menentang pembentukan Malaysia ialah PAS. kebimbangan kepentingan kaum Melayu. UMNO menimbang untung rugi bergabung dengan Singapura melalui Malaysia.MALAYA Sebelum 1951. . Kemasukan Sabah dan Sarawak. Kerelaan British berkait dengan langkah menjaga keselamatan pelaburan mereka juga. terutama dari segi bilangan kadar tidak begitu serius.

satu mesyuarat Persatuan Parlimen Komenwel. Konsep Malaysia diterangkan kepada perwakilan dari Sabah. JAWATANKUASA PERUNDINGAN PERPADUAN MALAYSIA Beberapa rundingan telah diadakan antara pegawai kanan Tanah Melayu dengan pegawai British dari wilayahnya di Borneo dan Singapura. Pada Julai 1961. cawangan Tanah Melayu dan Borneo diadakan di Singapura. . British tidak begitu menyokong gagasan Malaysia. Pada awalnya. Sarawak dan Brunei yang turut hadir dalam rundingan tersebut.

ke-2 di Kuching. di Sabah pada Ogos 1961. Ahli jawatankuasa bersetuju untuk mengemukakan satu memorandum kepada suruhanjaya. Kuala Lumpur pada Jan 1962 dan Singapura pada Feb 1962. Suruhanjaya ini dikenali sebagai Suruhanjaya Cobbold.Akhirnya. Sarawak pada Dis 1961. Mesyuarat pertama. . mesyuarat bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia untuk menerangkan lebih jelas tentang gagasan Malaysia.

SURUHANJAYA COBBOLD. . Tujuan. Majalankan tugas pada Feb-April 1962. meninjau pendapat penduduk di Sabah dan Sarawak tentang gagasan Malaysia. Laporan telah dikemukakan pada Jun 1962. 1962 Dipengerusikan oleh Lord Cobbold. Mereka telah berjumpa seramai lebih 4000 orang dan menerima 2000 memorandum. Mengikut laporan lebih kurang 80% penduduk sarawak dan sabah menyokong malaysia yang terdiri daripada bumiputera.

Filipina mendakwa Sabah adalah sebahagian daripada Kesultanan Sulu. Britian tidak melayan tuntutan Filipina. Malayisa tidak dapat menerima tuntutan tersebut kerana Malayisa tidak melanggar mana-mana syarat yang terkandung dalam surat perjanjian antara Sultan Sulu dan Baron Von Overback pada tahun 1987. Filipina membuat tuntuan ke atas Sabah daipada kerajaan British. Filipina meneruskan tuntutanya selepas Malaysia ditubuhkan. .TENTANGAN TERHADAP PENUBUHAN MALAYSIA FILIPHINA Pada 1962. Rakyat Sabah juga telah buat keputusan untuk menyertai Malaysia.

.MAPHILINDO Tentanan daripada kedua pihak ini menyukarkan penubuhan malaysia. MAPHILINDO ini diharapkan dapat dicapai di antara ketiga-tiga negara. Satu gabungan antara ketiga-tiga negara ini ditubuhkan dengan nama MAPHILINDO. Persidangan di peringkat pegawai diadakan dan seterusnya persidangan Menteri-menteri luar ketiga-tiga negara diadakan di manila pada 7-14 Jun 1963.

Parti Komunis Indonesia merupakan satu punca kecaman Indonesia terhadap penubuhan Malaysia. Kemudian Indonesia mengecam langkah kerajaan Tanah Melayu tentang penubuhan Malaysia sehingga menggunakan kekerasan. Pada 20 Jan 1963. Britian turut membantu mempertahankan Tanah Melayu dan wilayah British di Borneo dan Singapura. Subandrio mengumumkan Konfrontasi Indonesia terhadap gagasan Malaysia. Menteri Luar Indonesia. Dr. Konfrontasi ini meluas sehingga berlakunya pertempuran tentera antara Indonesia dengan Tanah Melayu. .INDONESIA Pada awalnya. Indonesia tidak berminat kerana tidak melibatkan Indonesia.

persetujuan telah dicapai untuk menubuhkan Malaysia pada 31 Ogos 1963. Indonesia menyattakan tentangan. Indonesia dan filipina tidak dapat menerima keputusan terebut. Penubuhan malaysia dirancang paa 31 Ogos 1963 terpaksa ditangguh dan kakhirnya dipersetujui untuk mengisytiharkan penubuhan malayisa pada 16 Sept 1963. .Perundingan di London dari 7-9 Jul 1963. Brunei tidak bersetuju dan tidak menandatangani perjanjian tersebut. Ketigabuah negara bersetuju untuk menyelesaikan masalah ini dengan bantuan PBB. Keputusan menunjukkan bahawa sabah dan sarawak bersetuju untuk menubuhkan malaysia. Tinjauan di sabah dan sarawak akan dilakukan oleh PBB dengan diperhatikan oleh wakil ketiga-tiga negara. Keputusan akan diterma oleh ketiga-tiga negara dengan hati terbuka.

PERPISAHAN SINGAPURA DARI MALAYSIA. Pada 9 Ogos 1965. Pilihanraya pertama Malaysia diadakan pada 1964. Parti Tindakan Rakyat (PETIR) di bawah pimpinan Lee Kuan Yew bertanding menentang Parti Perikatan di Semenanjung Malaysia. Peminpin PETIR telah membangkitkan isu perkauman sehingga suasana politik semakin kecoh dan sentimen perkauman tegang. Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan perpisahan Singapura daripda Malaysia. . PETIR berhasrat untuk menggantikan MCA dalam Perlimen untuk memperjuangkan kepentingan kaum cina.

kerajaan mula merancang untuk pembangunan negara. Walaupun mendapat tentangan namun. KESIMPULAN Poses kemerdekaan dipercepatkan kerana perpaduan kaum yang ditunjukkan dan kedudukan politik yang kukuh. . Malaysia berjaya ditubuhkan. Selepas penubuhan Malaysia.

Related Interests