Katakan TIDAK pada Rokok

Rokok
 Apakah itu Rokok?
 Apa Ada Dengan Rokok?
 Pelbagai Bentuk Rokok.
 Apakah Alasan Anda Untuk
Merokok?
 Faktor Remaja Merokok.
 Kesan Rokok Terhadap Kesihatan.

Kandungan Rokok!

 Nikotin merupakan dadah yang kuat. Nikotin
bertindak terhadap pusat kepuasan di otak yang
menyebabkan perokok terangsang pada peringkat
awal, tetapi keadaan ini kemudiannya disusuli oleh
kemurungan.
 Nikotin menyebabkan perubahan-perubahan berikut
di dalam tubuh, ianya termasuklah :-
 1. Peningkatan kadar denyutan jantung.
 2. Konstriksi ( pengecilan ) salur darah dan kenaikan
tekanan darah.
 3. Peningkatan kepekatan asid lemak dalam darah.
Keadaan ini akan menyebabkan arteri tersumbat
apabila diiringi dengan kenaikan daya lekatan platelet
darah.

Epoksida juga ini berbahaya kerana melalui tindakannya pada DNA yang merupakan unit asas baka sel. akan mencetuskan pertumbuhan sel yang tidak normal pada organ. Bahan tar apabila masuk ke dalam sistem tubuh akan diubahsuai di hati kepada suatu bahan yang dikenali sebagai epoksida. .Kesan Tar  Manusia merokok kerana inginkan kesan nikotin. tetapi kebanyakan kematian akibat tabiat merokok berpunca daripada tar.

.Pelbagai Jenis Rokok.

Bahaya Shisha!  Ramai menyatakan ia lebih selamat daripada merokok. tetapi ia tidak wajar sama sekali kerana kandungan asas bagi rokok dan shisha adalah sama. iaitu tembakau. . Tembakau yang digunakan untuk rokok diasapkan terlebih dulu sementara tembakau yang digunakan untuk shisha diperam.

. Arang yang digunakan mendap dalam salur pernafasan dan meningkatkan masalah paru-paru kepada lebih teruk berbanding rokok biasa yang juga berbahaya dari segi bahan pengawet digunakan untuk mengawet dan merawat tembakau dalam rokok. Shisha juga mengandungi nikotin. Air dalam shisha tidak dapat menapis banyak jenis toksin dalam asap shisha. karbon monoksida dan lain-lain bahan seperti rokok biasa.

Pengantar psikologi. .Pengaruh Remaja Untuk Merokok!  Pengaruh Ibu Bapa Salah satu kajian tentang remaja perokok adalah bahwa anak-anak muda yang berasal dari rumah tangga yang tidak bahagia. 1999:294). dimana orang tua tidak begitu memperhatikan anak-anaknya dan memberikan hukuman fisik yang keras lebih mudah untuk menjadi perokok dibanding anak-anak muda yang berasal dari lingkungan rumah tangga yang bahagia (Baer&Corado dalam Atkinson.

 Berbagai fakta mengungkapkan bahawa semakin banyak remaja merokok maka semakin besar kemungkinan teman- temannya adalah perokok juga dan demikian sebaliknya. Pengaruh Rakan. Diantara remaja perokok terdapat 87% mempunyai sekurang-kurangnya satu atau lebih sahabat yang perokok begitu pula dengan remaja yang tidak merokok. .

. Faktor Individu.  Orang mencuba untuk merokok kerana alasan ingin tahu atau ingin melepaskan diri dari rasa sakit fizikal atau mental. membebaskan diri dari kebosanan dan sebagainya.

media massa. Punya pandangan ini adalah tindakan pemberontakan terhadap orang tua. 9. Terbiasa melihat anggota keluarga dan orang-orang di sekelilingnya merokok. Sekadar mencuba lalu ketagihan. 8. 2. . Tak ada yang menegur dan mengingatkan ketika melihat anak kecil atau remaja merokok di tempat umum. Diajak teman. Tak cukup paham dampak rokok pada kesehatan diri sendiri dan orang sekitar. bahkan anak dan remaja bisa mengeteng per batang. 7. 10. jadi sponsor kegiatan anak-anak muda seperti konser musik dan sebagainya. seperti halnya para idola mereka seperti selebritas dan sebagainya. Menganggap merokok adalah kegiatan yang keren. 4 Merasa rendah diri. 5. Mengira merokok adalah kegiatan orang orang yang sudah dewasa. Murahnya harga rokok. Tekanan teman sebaya yang sudah mencobanya dan anak takut dianggap tidak bergaul kalau tidak ikut merokok. sehingga menganggap ini perbuatan normal. 6. dan merasa lebih asyik dengan merokok. 1. 3. poster. Terpengaruh gencarnya iklan rokok yang masuk lewat film. dan mereka ingin dianggap sudah besar.

.

• Kanser mulut. Penyebaran dapat terjadi dengan cepat ke hati. Pada beberapa kasus dapat berakibat fatal dan menyebabkan kematian. tulang dan otak. Merokok dapat menyebabkan kanser mulut. . karena sulit dideteksi secara dini.Kesan Penyakit Akibat Merokok. • Penyakit jantung dan stroke. • Kanser paru-paru. kerosakan gigi dan penyakit gusi. Satu dari tiga kematian di dunia berhubungan dengan penyakit jantung dan stroke. Satu dari sepuluh perokok berat akan menderita penyakit kanser paru. Kedua penyakit tersebut dapat menyebabkan “sudden death” ( kematian mendadak).

 Osteoporosis. . Perokok juga lebih mudah menderita sakit tulang belakang. Karbonmonoksida dalam asap rokok dapat mengurangi daya angkut oksigen darah perokok sebesar 15%. mengakibatkan kerapuhan tulang sehingga lebih mudah patah dan membutuhkan waktu 80% lebih lama untuk penyembuhan.

• Katarak. bahkan bisa menyebabkan kebutaan. Merokok dapat menyebabkan gangguan pada mata. Perokok mempunyai risiko 50% lebih tinggi terkena katarak. .

Hasil kajian menunjukkan perempuan yang mulai merokok pada usia 20 tahun dan 5 tahun sebelum ia hamil pertama kali berisiko lebih besar terkena kanser payudara. . Kanser payudara. Perempuan yang merokok lebih berisiko mengembangkan kanker payudara.

 Kanser Paru-paru  Kanser Mulut  Kanser Tekak  Penyakit Jantung  Kanser Pundi Kencing  Kanser Serviks  Kanser Payudara  Strok  Mati Pucuk .

Berat badan rendah Kelahiran tidak cukup bulan .

Lain Akibat Merokok  Kurang deria rasa  Kerap batuk.batuk  Sesak nafas  Kurang ketahanan badan  Kesan kuning pada gigi dan hujung jari  Muka cepat berkedut .Lain.

fast FACT  Nikotin ~ menyebabkan ketagihan  Karbon monoksida ~ mengurangkan oksigen dalam darah perokok  Tar ~ menyebabkan kanser It’s time to Quit .

FAKTA terdapat lebih kurang bahan kimia daripada sebatang asap rokok It’s time to Quit .

FAKTA daripadanya adalah penyebab kanser (carsinogenic agent) It’s time to Quit .

kesan-kesan It’s time to Quit .

.

Kanser Paru.paru .

Kanser Payu Dara/ Breast Cancer .

Kanser Pundi Kencing .

akibat MEROKOK emfisima (paru-paru berair) It’s time to Quit .

akibat MEROKOK paru-paru It’s time to Quit tidak merokok merokok .

akibat MEROKOK It’s time to Quit jantung sihat jantung rosak .

00 25.00 37.00 2.800.200.040.00 25.00 100.080.800.900.00 50.00 10 tahun RM 14.00 .00 5 tahun RM 7020.00 30 tahun RM 42.00 113.780.600.00 3.00 18.00 12.400.600.00 151.520.00 1 tahun RM 1404.600.400.00 75.00 20 tahun RM 28.400.00 5.00 75.00 50.Face The fact Duit Yang Dibakar Dengan Sia-Sia (RM Yang Hangus Dibakar…) Sehari 10 batang 20 batang 30 batang 40 batang 1 bulan RM 117.120.00 210.00 315.800.040.00 420.200.

KEMPEN It’s time to Quit .

2 Tandaawal berhenti merokok  pening  batuk yang lain dari biasa  selera makan bertambah  gelisah  mulut jadi tawar/payau It’s time to Quit .

 Menyibukkan diri dengan berbuat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok. Elakkan minuman berkafein seperti nescafe dan kopi.  Menjauhkan diri daripada orang yang merokok.  Minum air dengan kuantiti yang banyak terutamanya air masak. Melengah-lengahkan iaitu cakap pada diri sendiri tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar sehinggalah anda tidak merasa ketagihan merokok. . Cuba jauhkan diri dengan rakan yang merokok sehingga korang benar-benar telah berjaya untuk berhenti merokok.  Menarik nafas panjang iaitu tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan.

 Mandi dengan kerap.  Meditasi iaitu dengan menenangkan diri supaya dapat berfikir dengan rasional.  Membasuh tangan selalu.  Mengunyah sesuatu seperti gam dan buah-buahan.  Meregangkan otot dengan melakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.  Memohon doa iaitu berdoa kepada Tuhan agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhenti merokok buat selama-lamanya. Mengelakkan diri daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok seperti berkumpul atau lepak bersama kawan yang merokok. Elakkan yang manis. .

It’s time to Quit .

000 atau  (jika disabit) penjara tidak melebihi 6 bulan .Gagal pamerkan tanda larangan  merokok dalam premis  Per. Per.Merokok disuatu tempat yang  dilarang  Denda .000 atau  (jika disabit) penjara tidak melebihi 2 tahun  Per.12(1)(a) .tidak melebihi RM10.Gagal memastikan tiada seseorang  pun merokok didalam premis atau  kenderaan  Denda .12(1)(b) . 11 (1) .tidak melebihi RM3.

Tempat dilarang merokok ( antaranya )  Pusat Hiburan atau teater atau Pusat Snuker  Hospital atau klinik  Hentian pengangkutan  Premis kerajaan  Institusi pendidikan  Taman asuhan kanak-kanak  Bas sekolah  Stesen minyak  Kaunter perkhidmatan  Kafe Internet  Komplek membeli belah .

 Kaedah Perlaksanaan Operasi  Serbuan dibuat ( operasi)  Keluarkan Notis Memerintahkan Kehadiran di Mahkamah – tempoh masa 2 bulan dari tarikh dikeluarkan. Dengan izin TPR kompaun hendaklah dijelaskan tidak lebih dari 1 bulan dari tarikh dikeluarkan .  Jika OKS hendak mohon untuk dikompaun.OKS diminta hadir di PKD selepas 2 minggu dari tarikh Notis dikeluarkan.

Elakkan Diri Dari Terjebak! .

Related Interests