Anti lock brake system (ABS) ialah satu
kawalan sistem brek yang direka untuk
mencapai kesempurnaan semasa
membrek.ia juga dibuat supaya kenderaan
tidak mudah tergelincir semasa kenderaan
membrek secara mengejut atau pun laju.

Ini membolehkan kenderaan dikawal secara berkesan.Sekiranya brek biasa dikenakan pada permukaan licin. Pemandu terpaksa mengepam brek secara berulang dengan kuat. Bagi ABS. .arah kestabilan dan keseimbangan akan hilang.pelarasan tekanan bendalir dilakukan secara automatic.

Boleh mengesan salah satu roda daripada terkunci yang disebabkan oleh penggunaan membrek terutama pada permukaan jalan yang licin di mana ia bertindak mengawal tekanan brek untuk mengelakkan roda daripada terkunci. Pergeseran roda dapat dikurangkan dan bunga tayar tidak cepat haus. Keupayaan membrek yang lebih cekap. Berfungsi di atas 40km/j Pengawalan steering yang lebih stabil. . Keselamatan yang lebih tinggi yang mana semasa berada dalam kelajuan yang tinggi terdapat sensor yang mengesan kelajuan tersebut dan roda tidak akan terkunci.

Hydraulic Control Unit (HCU) mengagihkan tekanan mengikut keperluan pada setiap roda bertujuan untuk mengelakkan atau mengurangkan gelinciran (roda terkunci).Apabila kenderaan bergerak.ABS ECU akan mengarahkan HCU (actuator) untuk mengagihkan tekanan untuk setiap roda mengikut keperluan dan berdasarkan isyarat yang diberikan oleh Wheel Speed Sensor. Isyarat tadi akan dihantar ke ABS ECU. . Semasa membrek. ABS ECU akan mengenal pasti perubahan kelajuan kenderaan dan perubahan kelajuan roda.Wheel Speed Sensor akan mengesan pusingan roda dalam bentuk isyarat (signal).

pada masa ini pressure ditahan atau tidak berubah. Increase brake pressure – ia berfungsi membenarkan fluid mengalir dari master cylinder ke caliper.Hold brake pressure – ECU akan menghantar signal ke solenoid valve untuk menutup seterusnya menghalang fluid mengalir ke caliper dan juga ke master cylinder. Pada masa ini Hydraulic pump mula bekerja dengan menambah fluid dan caliper masuk semula ke actuator dan systemnya dan master cylinder. . Release brake pressure – wheel solenoid valve menerima arahan dari ECU.

ABS SYSTEM DIAGRAM .

SOLENOID VALVE 10. ROTOR 3. WHEEL SPEED SENSOR 2. HYDRAULIC CONTROL UNIT ( HCU ) 6. PEDAL STROKE SENSOR 4. MOTOR & PUMP . ALTERNATOR TERMINAL ‘L’ 9. ABS WARNING LAMP 8. ABS-ECU(ELECTRONIC CONTROL UNIT) 5.1. ABS VALVE RELAY & MOTOR RELAY 7.

HU(hydraulic unit) ABS-ECU sensor .

 Berpusing sama dengan kelajuan roda kenderaan. DIAGNOSIS CONNECTOR • Mengesan codes yang keluar daripada connector. ABS WARNING LAMP • Terletak pada kombinasi meter(sebagai maklumat keadaan ABS kepada pemandu) .

• Menghantar signal AC bersama frekuensi proportional berdasarkan pasangan roda setiap satu ECU – ABS •Setiap roda hadapan dipasang dengan rotor 43 gigi pada drive shaft dan wheel hub masing-masing .

• ABS beroperasi merujuk kepada dari terminal ‘L’ charging system •ABS tidak akan berfungsi jika charging system atau warning light ABS ‘ON’ .

Solenoid valve beroperasi menaik dan menurun mengikut signal dari ABS-ECU dan menyediakan tiga control mode  Increase Mode  Reduce Mode  Hold the pressure mode .

ABS COMPONENT AND SYSTEM LAYOUT ABS Warning Lamp ABS Control Unit Rear RH Wheel Speed Sensor Valve Relay Motor Relay Hydraulic Unit Solenoid Valve Diagnosis Rear LH Connector Wheel Speed Sensor Front RH Wheel Speed Sensor Front LH Wheel Speed Sensor .

 TAHUN 1969 – ABS untuk pacuan belakang dicipta oleh Ford dan Kelsey Hayes. .  TAHUN 1978 – BOSCH ABS pada mercedes benz.  TAHUN 1971 – ABS untuk empat roda dicipta oleh Chrysler dan Bendix.  TAHUN 1990 sehingga kini – ABS mula dimuatkan pada kenderaan biasa. TAHUN 1952 – ABS dicipta untuk kapal terbang oleh Dunlop.

.

 Sistem EBD (Electronic Brake force Distribution) adalah sebagian dari sistem ABS yang gunanya untuk mengawal secara efektif pemakaian roda- roda belakang sebagai adhesi (perekat). .

.

Minimal extension of ABS hardware required .Distribusi membrek yang tetap konstan meskipun kendaraan dipakai untuk jangka waktu yang lama 6.1.Meningkatkan kontribusi rear axle ke gaya membrek 3.Boleh beradaptasi terhadap beban yang berbeza 5.(Load sensitive) proportioning valve 2.Adanya monitor untuk fungsi EBD 7.Mendekati distribusi gaya membrek yang ideal (lurus dan berbelok) 4.

 Kemampuan jarak henti menjadi lebih baik  Tahap kehausan dan suhu pada front brake pad wear berkurang  Saat membrek dilakukan tahap kestabilan kendaraan meningkat  Kemungkinan penurunan biaya dengan menghilangkan proportioning valve .

.

. bahawa berat kenderaan disokong oleh roda kereta anda tidak diagihkan secara sama rata  dapat mengesan berapa banyak berat badan yang sedang disokong oleh setiap roda  menukar jumlah kuasa brek yang dihantar ke setiap roda secara segera .

Related Interests