BMMB3052

SENI DALAM PENDIDIKAN

MUZIK DISEDIAKAN OLEH:
DENNE FREDDY JOE JUAKIM
SITI SARAH BINTI ZAMRI

Pernahkah semasa berada
di bangku sekolah rendah,
guru anda membawa anda
untuk bernyanyi ataupun
bermain alatan muzik?

Pernah terfikir betapa tertekannya menyediakan aktiviti untuk murid? Bising Cerewet Malu Kuat Sambil Tidak Suara Lewa bersemangat Terlalu Pandai Bosan Banyak beri Mengatur arahan .

SANTAI .

Nyanyian Suku Kata Da Da Dadu Da Da Dadu Da Da Dadu Dadu Da Da Da Da Da Dadu Da Da Dadu Da Da Dadu Da Da .

Nyanyian Suku Kata Sa Sa Saya Sa Sa Saya Sa Sa Saya Saya Sa Sa Sa Sa Sa Saya Sa Sa Saya Sa Sa Saya Sa Sa .

Boleh mencerminkan sesuatu budaya tertentu. Menggabungkan bunyi-bunyi vokal dan atau instrumental. . PENGENALAN Definisi Muzik : Satu cabang seni dan juga sains. Termasuk bunyi-bunyi semula jadi dari persekitaran atau rekaan.

then intellectualize” Kanak-kanak harus dibenarkan untuk mengalami dunia muzikal sebelum mereka belajar. Teori Carl Orff “Experience first. .

Campbell (1995) menyatakan bahawa muzik adalah suatu kesenian yang tertumpu pada aspek pendengaran atau aura (perasaan halus yg menyelubungi diri seseorang). Muzik juga berguna untuk bayi. . Penerimaan ilmu baharu boleh diperkenalkan kepada kanak-kanak prasekolah ataupun sekolah rendah dalam bentuk elemen muzik.

Pergerakan Berirama Kaedah Pembelajaran Berperingkat pengajaran dan pembelajaran (PdP) Pendekatan Bakat menggunakan elemen Muzik Bunyi mendahului Simbol Pengalaman Muzikal .

Pendekatan secara berirama dan tarian.Pergerakan. improvisasi dan nyanyian solfa diberikan keutamaan. 3.Penumpuan pada peringkat awal persekolahan 2. . Pergerakan Irama 1.

3.Penekanan kepada bunyi perkataan yang disebut oleh murid. .Penumpuan kepada pengajaran dan pembelajaran pada peringkat permulaan. Pembelajaran berperingkat 1.Dilakukan dengan terancang semasa sesi PdP. 2.

Pendekatan Bakat 1. 2. 3. Mendengar muzik secara berulang kali dianggap penting. . 4. Pengajaran muzik perlu dimulakan dengan bermain secara menghafal sebelum menerima pembelejaran secara formal. Pendekatan bakat bermula dari peringkat awal kanak-kanak. Melbatkan pendekatan ibu bapa dalam proses PdP muzik secara individu.

Pembelajaran menggunakan muzik sebelum guru memperkenalkan simbol-simbol . Bunyi mendahului simbol 1.Tumpuan diberikan kepada peringkat umur kanak-kanak 2.

.

Pengalaman Muzikal 1. 3.Menggunakan konsep konstruktivisme. .Penekanan kepada beraneka jenis pengalaman muzikal. 2.Memilih muzik yang mengikut peringkat umur murid.

Unsur-unsur muzik Harmoni Melodi Irama Bentuk Ekspresi Warna Ton Jalinan .

Mengandungi nada suara rendah. Re. Melodi 1. Mi . sederhana dan tinggi Contohnya: Do.

Gabungan dua atau lebih nada suara secara bersama atau serentak. Harmoni 1. Tenor & Bes . Jenis-jenis suara: Perempuan – Soprano & Alto Lelaki – Bariton.

Mempunya susunan struktur tersendiri 3. Bentuk Lagu: Jazz. . pop. Irama 1. rock. klasik. Gabungan pelbagai jenis nilai not muzik yang berbeza akan menghasilkan irama yang berbeza. 2.

Ekspresi Ciri muzik yang memperngaruhi sesuatu persembahan vokal / instrumental. .

Bentuk Karya muzik yang mempunyai struktur yang tersendiri. .

petikan jari • Ketukan batu dengan ketukan kayu • Kicauan burung dengan salakan anjing • Paluan kompang dengan gesekan biola • Petikan gitar dengan tiupan trumpet 3. Warna ton bagi bunyi adalah berdasarkan bahan pembuatan alat tersebut serta cara alat tersebut dimainkan. Contoh bunyi ton yang berbeza ialah: • Suara lelaki dengan suara perempuan • Suara menjerit dengan suara berbisik • Tepukan tangan dengan !. . Warna Ton 1. Bunyi yang mempunyai sifat atau kualiti tersendiri. 2.

. Jalinan Jalinan muzik merupakan satu ciri cara pemuzik mengadunkan bunyi muzik agar menjadi lebih menarik dan diminati ramai.

Nyanyian Nyanyian memberi penumpuan dan penegasan kepada aspek postur. pendengaran. . sebutan. pernafasan dan teknik pengeluaran suara.

Muzik dan pergerakan Muzik dan pergerakan memberi peluang kepada murid-murid untuk menggunakan tubuh badan sebagai respon kepada muzik. .

Mari Nyanyi Bersama .