You are on page 1of 39

CEPT, AHMEDABAD

CEPT

INTRODUCTION
• The CEPT campus is located over 6 acres of land in
Navrangpura area of the city of Ahmedabad.
• ARCHITECT- Ar. B V DOSHI
• It took endless cups of tea, cigarette butts and countless
discussions under shady trees before architects B V Doshi,
Christopher Benninger and economist Y K Alagh
conceptualized the school of planning at CEPT university.
• The CEPT has four schools functioning under it, viz :
School of Planning
School of Architecture
School of Building Science & Technology
School of Interior Design

Key plan MAIN ROAD .

WALKAWAY NORTH LAWNS CENTRAL COURTYARD SCHOOL OF ARCHITECTURE AND SCHOOL OF PLANNING WOOD WORKSHOP AND STUDENT’S COUNCIL ROOM LIBRARY AND READING ROOM CAMPUS DEVELOPMENT OFFICE N .NORTH ENTRANCE EAT.

CANTEEN AND STATIONARY STORE ADMINISTRATION OFFICES AND FACULTY ROOMS SCHOOL OF BUILDING SCIENCE AND TECHNOLOGY MATERIAL TESTING LAB HUSSAIN DOSHI GUFA SOUTHERN ENTRANCE N .

North lawns .

canteen .

Cept library .

DEPARTMENT OF ARCHITECTURE .

SCHOOL OF INTERIOR DESIGN .

hussain doshi gufa .

There is an open ground in the middle of the campus surrounded by trees. a tree cover is provided on the boundary of the campus to avoid the noise pollution as well as the view of the road. • EAST:. • WEST:.The main road is on the north of the site. .The second wing of the university is located on the east of the building. blocking the morning sun. • SOUTH:.DIRECTIONS • NORTH:.The canteen as well as the outdoor sitting areas are on the west.

CEPT LANDSCAPING .

 THEY ALSO INCREASE THE THERMAL PERFORMANCE OF THE BUILDING.  THE WALLS OF THE BUILDING ARE CONSTRUCTED OF EXPOSED BRICK AND RCC.MATERIALS • THE USE OF MATERIALS IN THE BUILDING ARE INTERESTING. .  THE EXPOSED BRICK WORK GIVES AN EERIE LOOK TO THE STRUCTURE.

• Strong connectivity between spaces making it an open space with no doors .FEATURES • SKYLIGHTS:  One can see an interesting use of skylights in the structure.  Maximum skylights are provided on the north façade of the building • There are open to sky(OTS) corridors provided in the campus. • Provision of flexible spaces which can be used in multifunctional manner.

Skylights TO GAIN MAXIMUM SUN LIGHT AND VENTILATION .

Open to sky (ots) corridors .

Spaces used for multifunctional purposes .

Strong connectivity between spaces .

PEARL ACADEMY.JAIPUR .

.

making it the ideal place to learn the nuances of fashion and design. Spread over 3. the state-of-the-art Jaipur Campus provides its students with advanced teaching facilities. The Jaipur Campus boasts state-of-the-art Jewellery & Gemology Labs. It is fully equipped with learning equipment and spaces required by an international design college and boasts of alumni who are amongst the who’s who of design professionals today. • The Jaipur Campus hosted the 14th International Conference of the International Foundation for Fashion Technology Institutes in 2012. during her tenure as the Governor of Rajasthan. 2009. The campus also won the ‘Best Learning Building’ award at the World Architecture Festival Awards. .• The Jaipur campus has an excellent infrastructure to facilitate design learning and education.28 acres. • the foundation stone of this campus on 29th January 2007.

.

COURSES • The study programme of the cources offer : • School of fashion styling and textiles • School of design • School of communication.media and Films • School of creative business .

.

DESIGN . thus reducing CLIMATE the incident windINFULENCED temperature. Drip channels running along the inner face of the Jaali allow for passive downdraft evaporative cooling.• The building is protected from the environment by a double skin which is derived from a traditional building element called the ‘Jaali’ which is prevalent in Rajasthani architecture. The double skin acts as a thermal buffer between the building and the surroundings. The density of the perforated outer skin has been derived using computational shadow analysis based on orientation of the façades. The outer skin sits 4 feet away from the building and reduces the direct heat gain through fenestrations.

.

.

plan .

courtyards • The scheme relies on self shading sliver courts to control the temperatures of internal spaces and open stepped wells while allowing for sufficient day lighting inside studios and class rooms. The entire building is raised above the ground and a scooped out under belly forms a natural thermal sink which is cooled by water bodies through evaporative cooling. During the night when the desert temperature drops this floor slowly dissipates the heat to the surroundings keeping the area thermally comfortable. . This under belly which is thermally banked on all sides serves as a large student recreation and exhibition zone and forms the anchor for the entire project. This time lag suits the staggered functioning of the institute.

landscape .

Energy efficiency is a prime concern and the institute is 100% self sufficient in terms of captive power and water supply and promotes rain water harvesting and waste water re-cycling through the use of a sewage treatment plant . and concrete chosen keeping in mind the climatic needs of the region while retaining the progressive design intent. glass.Material used • The materials used for construction are a mix of local stone. steel.

.

The Pearl Academy of Fashion is an exemplar of an inclusive architecture which intends to accommodate all the heritage values while positioning it within the contemporary cultural and architectural paradigm.About the college • . . Besides having become a very successful model for cost effective passive architecture in desert regions the design and facilities of the campus complement the ideology of the Pearl Academy of Fashion – a cutting edge design institute with a sustainable approach.

.

Section s .

.

LINEAR .ABOUT THE ARCHITECT • MORPHOGENESIS • CONCEPT – SUSTAINABLE BUILDING .RECTANGULAR • AREA 2000O SQ FEET • PERIOD OF PROJECT 28 MONTHS .