Architects-Sanjay Puri Architects

Location-Ranchi, Jharkhand, India
Area-80000.0 m2
Project Year-2017
Unit types – 9 units of 4 BHK flats (Multi-family residence)
Manufacturers-Kohler, Nitco
Client-Rohit Modi

Situated in Ranchi, a city in East India, Ishatvam 9 is a residential building on a
small plot of 1800 sqm. Most of the plot frontage along the main road is
occupied by an existing petrol pump leaving just a driveway for access with a
square shaped space beyond which is buildable upon.

SPATIAL CHARACTERISTICS Most of the city inhabitants have been used to living in individual houses with private garden and open spaces. However. the last few years have witnessed rapid urbanization and in response to this the governing rules which earlier allowed buildings of only 15m height and a buildable area equivalent to the plot size have been changed to allow 50m height as well as a buildable area 3 times the plot size.As a result of this few high rise residential buildings have been constructed still remain unoccupied due to lack of open spaces .CONcept Predominately low rise Most of this city has existed with low rise development over the last few decades.

AMENITIES 2 lifts Party hall Underground parking • Lobby with Visitors Lounge • Fire Fighting System .

Design • Ishatvam 9 is designed in response to the social needs of the residents of the city of its location providing each apartment with 20% open area as extensions to the internal spaces. • Each balcony is partially covered and partially open to sky. • As a response to context The apartments have been designed to occupy a complete floor opening out on all sides with each room extending into twenty feet high double height decks . maximizing on natural light and air with cross ventilation to every room in the house.

Green area • Site area-1629.1477 m2 • Balcony area-810.9506 m2 .

This layout is done in response to the social habits of the people in the city where 3 generations are generally living together in the same house. The living room becomes the focal place within the house allowing for increased interaction between the various family members.circulation • The apartments are designed with minimal internal circulation spaces with a large living dining area located centrally from which all the rooms are accessed. .

.maximizing on natural light and air with cross ventillation to every room in the house creating an urban high rise tower that allows users the openness of the low rise structures.conclusion • With 20% open area as extensions to the internal spaces.

3.• Bedroom-3.1 m2 • Servants room – 2.6m2 each • Kitchen .9.3m2 each • Prayers room-2.2.3m2 • Bathroom .8.5.8.06 m2 .2.5m2 • Elec duct.2.3.1.8-10.71 m2 • Balcont-2.05 m2 • Living-35m2 • Master bedroom dresser-3.8m2 • 2 Lifts – 2.8x2.61.64m2 • Dining – 9.5 m2 • Stairs.