You are on page 1of 50

KERACUNAN MAKANAN

Keracunan makanan ialah
penyakit yang disebabkan oleh
pengambilan makanan atau
minuman yang tercemar.

PUNCA KERACUNAN MAKANAN

Keracunan makanan disebabkan oleh bakteria,
mikro-organisma, virus, racun atau toksin dan
bahan-bahan kimia.

MAKANAN YANG SERING
TERDEDAH PADA BAKTERIA
Susu atau makanan bersusu seperti keju dan krim
Masakan berlemak seperti nasi lemak, nasi beriyani, mi dan
sebagainya
Roti dan kuih-muih
Makanan laut seperti kerang
Daging- lembu, ayam, ikan
Makanan dalam tin yang telah kemik atau yang kembung pada
bahagaian atasnya atau berkarat.

CONTOH PERSEKITARAN
• Keadaan sekitar anda dan pengendalian
makanan yang tidak teliti juga menggalakkan
bakteria mencemari makanan.
• Contoh keadaan yang sering berlaku:-
Makanan mentah
Daging, ayam dan ikan tidak disimpan di tempat
dingin
Makanan dalam tin terdedah kepada suhu bilik
selepas dibuka

Makanan basah dan berair yang didedahkan
pada tempat panas
Buah-buahan serta sayur-sayuran yang tidak
dicuci dengan baik
Makanan tercemar semasa dimasak atau
dibungkus
Makanan tidak disimpan segera

2) Pesakit akan mengalami demam dan najis mengandungi darah. TANDA –TANDA KERACUNAN MAKANAN 1) Bermula 2-5 hari selepas makan. .

Ada juga yang lebih serius. Sekiranya tubuh kekurangan air dan terlalu serius. KESAN KERACUNAN MAKANAN Kesan bahaya akibat keracunan makanan adalah kehilangan air dalam badan. ia boleh membawa maut. . hingga melibatkan keracunan sistem saraf.

Basuh tangan selepas keluar dari tandas. CARA MENGELAKKAN DARI KERACUNAN MAKANAN 1) Sentiasa menjaga kebersihan. Basuh dengan bersih permukaan tempat makan atau penyediaan makanan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan. Basuh tangan dengan betul sebelum menyentuh makanan.haiwan yang lain. Pastikan kawasan dapur bebas dari serangga dan haiwan seperti tikus dan haiwan. .

.

Gunakan peralatan seperti pisau dan papan pemotong yang berbeza untuk penyediaan makanan yang belum dimasak.  Asingkan daging ayam dan makanan laut yang mentah dari yang telah dimasak.2) Sentiasa pisahkan makanan mentah dari yang telah dimasak. . Simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah didalam bekas yang berbeza untuk mengelakkan dari pencemaran silang.

telur dan makanan laut. -Simpan semua makanan yang telah dimasak dan yang mudah basi di dalam peti sejuk.3) Sentiasa masak dengan sempurna. . 4) Sentiasa simpan makanan pada suhu yang betul.Panaskan makanan atau lebihan makanan dengan sempurna. -Jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik lebih dari 4 jam. . -Masak dengan sempurna terutama sekali daging. ayam.

.5) Sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersih. -Pilih makanan yang segar dan berkhasiat. 6) Sentiasa pilih kedai makan yang bersih jika makan diluar. -Hindari dari gerai atau kedai makan yang kotor. -Minum hanya air yang telah dimasak atau air minuman yang dibotolkan. -Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah.

DEFINISI TERSELIUH Terseliuh biasanya disertai pembengkakan. Terseliuh merujuk kepada ketegangan yang berlaku di ligamen. Makna lain terseliuh juga adalah kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. biasanya otot-otot menjadi tegang atau istilah lainnya adalah salah urat. . Jika terjadi pembengkakan. Ada yang kerana jatuh. boleh juga kerana hentakan.

BAHAGIAN-BAHAGIAN TERSELIUH Terseliuh di hadapan Terseliuh di belakang Terseliuh di bahagian rusuk .

b)Orang yang terseliuh akan merasa terlalu sakit apabila tangan atau kakinya ditolak ke atas tetapi kurang rasa sakit bila digerakkan ke bawah. TANDA TERSELIUH HADAPAN a)Terdapat tanda-tanda lebam dan bengkak warna hitam di sebelah hadapan pergelangan tangan atau kaki salah satu yang terbabit. .

.bawah tapak tangan atau kaki salah satu yang telibat. TANDA TERSELIUH BELAKANG a) Terdapat tanda-tanda lebam bengkak warna hitam di sebelah belakang. b) Orang yang terseliuh akan merasa amat sakit bila tangan atau kakinya atau salah satu yang terbabit digerakkan ke bawah tetapi kurang merasai sakit apabila digerakkan ke atas.

TANDA TERSELIUH BAHAGIAN RUSUK a) Terdapat tanda-tanda lebam bengkak warna hitam di sebelah kiri buku lali jika terseliuh berlaku di kiri kaki dan begitulah sebaliknya. b) Mangsa akan merasa amat sakit bila anggota terbabit digerak pusing ke kiri sekiranya seliuh terjadi di kiri dan begitulah sebaliknya. .

JENIS TERSELIUH a) Buku lali b) Lengan dan bahu .

TERSELIUH BUKU LALI Mengenali Simptom Buku Lali Terseliuh:- Sakit Bengkak Lebam Susah berjalan Sendi buku lali kejang .

TERSELIUH BUKU LALI  Punca Buku Lali Terseliuh: Terjatuh Terseliuh atau terpelecok. . Aktiviti sukan Berkasut tumit tinggi Berjalan atau berlari pada permukaan tidak rata.

TAHAP-TAHAP BUKU LALI TERSELIUH • Tahap Satu Sedikit regangan atau koyakan kecil pada ligamen lateral buku lali Rasa kurang sakit Bengkak sedikit di sekitar tulang atau kawasan luar buku lali Sendi berasa tegang atau sukar berjalan dan berlari .

TAHAP-TAHAP BUKU LALI TERSELIUH • Tahap Dua Koyakan tahap sederhana pada fiber ligamen Rasa sakit sederhana atau mungkin sukar berjalan Bengkak dan rasa tegang di sendi buku lali Lebam .

. TAHAP-TAHAP BUKU LALI TERSELIUH • Tahap Tiga Ligamen koyak teruk Sendi buku lali langsung tidak stabil Rasa sakit sekejap-sekejap Bengkak yang teruk Lebam yang berlarutan.

. JANGAN ! Jangan mengurut buku lali yang terseliuh mengurut akan menyebabkan buku lali bertambah cedera.

I. REST Setelah mendapat kecederaan.C. . RAWATAN R. mangsa harus direhatkan. Sebarang pergerakan yang diteruskan ditempat yang cedera akan mengakibatkan pengaliran darah meningkat atau berterusan dan ini memburukkan lagi kecederaan.E.

I.  Kecederaan yang tidak melibatkan luka terbuka sesuai diberi rawatan ini.C.  Ais yang dibalut dengan kain atau plastik dituam pada tempat yang cedera. ICE .E. RAWATAN R.  Jangan benarkan ais secara langsung ke atas tempat cedera kerana akan mengakibatkan ‘ice-burn’ dan mematikan sel-sel di sekeliling tempat yang cedera.  Tuaman ais ini menurunkan suhu tisu dan sel yang telah mengalami kecederaan dan dapat memulihkan sel yang rosak dengan lebih cepat.

C.I.E. COMPRESSION • Bahagian yang cedera harus dibalutkan untuk mengelakkan bengkak yang keterlaluan. RAWATAN R. .

Bahagian yang luka harus lebih tinggi daripada paras jantung. Ini dapat mengurangkan pendarahan terhadap tempat yang cedera. Rawatan kaedah ini perlu dilakukan untuk 48 jam yang pertama. Walau bagaimanapun. rujukan pakar perubatan harus dijalankan secepat mungkin. ELEVATION Meninggikan bahagian yang cedera memudahkan dan mempercepatkan pengembalian darah masuk ke jantung. .

jatuh ke lengan terulur. berulang kali mengangkat berat berat. TERSELIUH LENGAN & BAHU • Risiko terseliuh lengan atas dan bahu meningkat kerana sesuatu perlakuan daya yang melampau seperti mencapai dan membaling aktiviti. trauma terus ke bahu. penyertaan dalam sukan lasak sehingga menyebabkan terseliuh. .

. CARA MENGENAL PASTI Pemerhatian Setempat bengkak (edema) tisu lembut atau dalam sendi (pengaliran cairan) Lebam (ecchymosis) dan tulang selangka menonjol distal Individu akan menunjukkan reaksi sakit. gerakan bahagian lengan dan bahu menjadi pasif atau lemah Kekuatan pergerakan terjejas apabila cuba untuk menggerakkan bahu.

SISTEM PERNAFASAN • Semasa kita bernafas. selebihnya komposisi gas nitrogen. . • Udara yang disedut dibawa ke paru-pari dan meresap oksigen ke dalam darah. • Udara yang disedut hanya ada 21% oksigen. kita menyedut & menghembus udara.

• Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama 3 minit. SISTEM PERNAFASAN • Badan kita memerlukan 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi. • Udara = 21% Oksigen + 79% Nitrogen • Jumlah Oksigen diperlukan(respirasi) = 5% • Baki Oksigen = Hembusan untuk membantu mangsa. .

BILANGAN pernafasan SESEORANG PERINGKAT BILANGAN SEMINIT Dewasa 15 hingga 20 kali seminit. Bayi . 35 hingga 40 kali seminit. Kanak-kanak 22 hingga 25 kali seminit.

BILANGAN NADI SESEORANG PERINGKAT BILANGAN SEMINIT Dewasa 70 -80 kali Kanak-kanak 90-100 kali 100-140 kali Bayi .

jari tengah dan jari manis anda.  Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya guna hujung jari telunjuk. .Cara memeriksa nadi  Periksa nadi di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid).

• Merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut dan juga tekanan pada dada. Cardiopulmonary resuscitation (CPR) • CPR merupakan bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan andi dan tidak bernafas. . • Fungsi – Membantu jantung mengepam udara yang dihembus ke seluruh anggota badan.

SEBAB UTAMA CPR DILAKUKAN Terhenti pernafasan Tiada nadi .

PEMERIKSAAN ABC • Terdapat 3 prinsip asas yang perlu dilakukan iaitu ABC sebelum melakukan CPR. • A – Airway (saluran pernafasan) • B – Breathing (pernafasan) • C – Circulation (peredaran darah) .

.

• Tujuan. A.Memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. . • Cara – Dongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa.AIRWAY (saluran pernafasan) • Merupakan tindakan pertama dalam proses CPR.

• Perlu juga membuat pemeriksaan visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. A. • Contohnya: Gigi palsu yang pecah.AIRWAY • Tujuan kedudukan mendongak – Akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara. .

. • Dekatkan telinga anda di sisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. periksa pernafasan mangsa.B – BREATHING (PERNAFASAN) • Selepas saluran pernafasan dibuka.

• Kaedah 3M = Mendengar. anda perlu memberikan pernafasan bantuan. Merasa. Cth:-Mulut ke mulut.B – BREATHING (PERNAFASAN) • Tujuan kedudukan/ keadaan tersebut:- a) Membolehkan mendengar bunyi nafas b) Merasa hembusan nafas c) Mata anda memandang tepat ke arah dada untuk melihat pergerakan turun-naik dada. . Melihat • Jika tiada nafas.

C – CIRCULATION (PEREDARAN DARAH) • Mengekalkan peredaran darah. • Perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. . anda hanya perlu meneruskan langkah kedua (bantuan pernafasan) sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. • Sekiranya mangsa mempunyai denyutan andi.

• Gunakan berat badan anda untuk melakukan tekanan. C – CIRCULATION (PEREDARAN DARAH) • Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. • Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati (cuaran xiphoid). tangan anda hendaklah sentiasa lurus. • Semasa tekanan dilakukan. .

KAEDAH PEMULIHAN PERNAFASAN MULUT KE MULUT .

KAEDAH PEMULIHAN PERNAFASAN MULUT KE MULUT • Siasat kejadian. • Bukakan saluran pernafasan. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Dapatkan bantuan. periksa paras kesedaram. • Buangkan sebarang benda asing dari mulut. goyangkan badan. kenalkan diri. • Baringkan mangsa supaya kedudukan telentang. .

. KAEDAH PEMULIHAN PERNAFASAN MULUT KE MULUT • Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. • Tentukan mulutnya terbuka. • Tentukan tiada kebocoran udar semasa hembusan dilakukan. • Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangas bergerak naik.

Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. letakkan mangsa dalam keadaan pemulihan. • Jika mangsa telah mula bernafas secara normal. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. KAEDAH PEMULIHAN PERNAFASAN MULUT KE MULUT • Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. . • Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8.

POSISI PEMULIHAN .