You are on page 1of 14

Peningkatan kadar

kemalangan jalan raya
berpunca daripada sikap
pengguna jalan raya itu
sendiri. tuliskan rencana
bagi membincangkan
langkah-langkah mendidik
pengguna jalan raya yang
berhemah.

Cadangan isi : • Individu : mematuhi peraturan jalan raya • i/ bapa : m'jadi suri teladan • pendidikan : pendidikan keselamatan j/raya di sekolah • media massa : m'yebarkan maklumat berkaitan kemalangan di j/raya • kerajaan ( JPJ) : pemantauan spesifikasi kenderaan / penguatkuasaan undang-undang .

Pendahuluan: “Adalah menjadi harapan saya agar rakyat Malaysia akan sentiasa beringat dan berwaspada semasa dalam perjalanan pulang ke kampung halaman. Pada 22 Ogos 2013 negara kita dikejutkan dengan berita kemalangan jalan raya yang melibatkan sebuah bas awam dalam perjalanan dari Genting Hinglands menuju ke pusat bandar raya. Bersama-sama kita jadikan jalan raya kita jalan yang selamat”. Demikianlah sedutan ucapan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia. Dato’ Seri Najib Tun Razak ketika menghadiri majlis berbuka puasa. Peribahasa alah bisa tegal biasa kini telah menjadi sinonim dengan masyarakat Malaysia memandangkan saban hari rakyat Malaysia disajikan dengan berita-berita kemalangan jalan raya yang menyayatkan hati sama ada di dada akhbar mahupun di kaca televisyen. .

kita masih boleh mengambil beberapa langkah yang proaktif dalam memastikan angka kemalangan maut tidak terus meningkat. manakala 16 orang yang lain cedera parah apabila bas berkenaan jatuh ke dalam gaung sedalam 60 meter. . Walaupun dikatakan malang tidak berbau. Antara punca yang menjadi polemik perbualan sosial termasuklah kecuaian pemandu. keadaan permukaan jalan dan sifat fizikal bas berkenaan yang dikatakan uzur. 37 orang penumpang maut.Dalam kemalangan maut berkenaan.

individu : mematuhi peraturan jalan raya  mengubah sikap sendiri  berdisiplin ketika memandu  tidak bersikap mementingkan diri bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing  memandu mengikut had laju  gemar melanggar lampu isyarat . iaitu sabar itu separuh daripada iman Peribahasa Sepanyol.kehilangan fokus kata hikmat : Hadis Nabi. iaitu lebih baik lambat daripada terburu-buru .mengejar masa  masih menggunakan telefon bimbit .secara tidak langsung .

ibu bapa : suri teladan ?????? .

menyuntik etika • menjalankan tanggungjawab sosial . kempen- kempen tersebut berupaya untuk menurunkan kadar kemalangan. sudah terang lagi bersuluh.perlu dibuat secara berterusan dan bukannya sekadar hangat-hangat tahi ayam ataupun melepaskan batuk di tangga • Maka tidak hairanlah apabila Kementerian Pelajaran sendiri berganding bahu dengan Kementerian Pengangkutan melaksanakan program “Keselamatan Lalu Lintas dan Jalan Raya” yang dianjurkan saban tahun.media massa : kempen • mempengaruhi skap pengguna jalan raya .menerapkan kesedaran • kempen-kempen keselamatan jalan raya boleh dibuat dengan menggunakan media massa • Modus operandi utama kempen ini dijalankan --- menimbulkan nilai moral dan sivik ----. .menyampaikan kempen -. Justeru.

Kementerian Pelajaran Malaysia hendaklah memperkenalkan mata pelajaran keselamatan jalan raya di sekolah rendah dan menengah. pendidikan tentang keselamatan jalan raya harus diperkenalkan kepada kanak-kanak sejak mereka di bangku sekolah lagi. Generasi muda harus .sekolah : pendidikan keselamatan jalan raya di sekolah Bidang pendidikan juga boleh memainkan peranan dalam hal ini. Oleh itu. Kata peribahasa melentur buluh biarlah dari rebungnya. Sehubungan dengan hal ini.

malah dalam jangka panjang. .dipupuk dengan nilai mematuhi undang undang jalan raya dan menghargai nyawa manusia kerana saban hari berpuluh-puluh nyawa melayang begitu sahaja. Kesannya bukan sahaja kepada keluarga mangsa. Maklumlah pendidikan diperingkat sekolah mampu mengubah sikap pengguna jalan raya dalam jangka panjang. negara kita kerugian dari segi sumber tenaga dan kepakaran.

sikap pemandu kenderaan. • membuat pemantauan yang berterusan ----. maka kemalangan dapat dikurangkan dan ia pastinya menguntungkan banyak pihak.memastikan keselamatan ???? sentiasa terpelihara.Pihak kerajaan : menguatkuasakan undang -undang • Undang-undang perlu dikuatkuasakan • hukuman mesti dikenakan terhadap ???? • peraturan jalan raya --. Jika pihak penguatkuasa undang-undang jalan raya dapat memainkan peranan dengan berkesan.dikaji semula dan ditambah baik --. . • Pihak Jabatan Pengangkutan Jalan ----menahan kenderaan yang tiada cukai jalan atau membawa muatan yang berlebihan. • hendaklah disaman dan didakwa di mahkamah----- pengajaran kepada orang lain.

kadar kemalangan dapat diminimumkan.contoh lain : .larangan perjalanan bas ekspres pada waktu malam seharusnya dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh. bukannya seperti melepaskan batuk di tangga sahaja. Hal ini menunjukkan bahawa dengan adanya penguatkuasaan undang-undang. Menurut Ibu Pejabat Polis Daerah Bukit Aman. kes kemalangan melibatkan bas ekspres menurun dengan rancaknya sebanyak 15. .7% peratus dari tahun 2007 ke 2008 selepas undang-undang tersebut dilaksanakan.

Selain itu. sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri. Pihak polis sering mengadakan kempen keselamatan jalan raya terutamanya sempena sambutan hari raya. . Tindakan ini menunjukkan usaha kerajaan yang berlandaskan peribahasa di mana ada kemahuan. Program ini dilaksanakan sebagai sebahagian daripada tanggungjawab pihak berkuasa untuk mengawal jumlah kemalangan jalan raya yang tercatat sepanjang musim perayaan. "Operasi Ops Sikap" dilancarkan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM). pihak polis trafik turut berusaha mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. di situ ada jalan. Misalnya. Langkah ini dilaksanakan untuk mengawal berlakunya kemalangan jalan raya ketika sambutan perayaan ini.

Pengguna jalan raya haruslah lebih berwaspada ketika hendak memulakan perjalanan dan memandu kenderaan dengan cermat kerana pandu cermat jiwa selamat. Oleh itu. barulah keselamatan setiap pengguna dapat dijamin. Sekiranya masyarakat mengimplimentasikan kewajipan masing-masing. Kesemua di atas merupakan antara langkah mengatasi masalah peningkatan kemalangan jalan raya di negara kita. setiap lapisan masyarakat dan pihak berkuasa haruslah .

diharapkan agar masyarakat di Malaysia dapat hidup sejahtera tanpa dibelenggu oleh masalah keselamatan jalan raya. tidak mahu seribu dalih. . hendak seribu daya. aspirasi negara kita untuk mencapai Wawasan 2020 dapat digapai dan digenggam erat. Bak kata pepatah. Maka.menggembleng tenaga dan berganding bahu untuk memastikan kadar peningkatan kemalangan maut dapat ditangani dengan berkesan. Dengan ini.