Contractele de intermediere in turism

‡ 12.1. Contractul intre hotelier si intermediarii din turism ‡ 12.2. Contractul de hotelarie ‡ 12.3. Contractul de reprezentare ‡ 12.4. Contractul cu transportatorul aerian

12.1. Contractul intre hotelier si intermediarii din turism
‡ Cel mai frecvent si mai pragmatic criteriu de clasificare a contractelor intre operatorii si intermediarii din turism este poreluarea sau nu de catre intermediar a riscului vanzarii produsului turistic contractat cu prestatorul, catre consumatorul final. Conform acestui criteriu, contractele sunt: Contracte de comision (intermediere); Contractul cu garantie sau charter.

si pe cele in care agentia de turism presteaza serviciile in baza materiala proprie. atunci cand este cazul. alaturi de situatiile de garantare a contingentului de camere. Desi acestea sunt in mare parte aceleasi pentru ambele grupe de contracte. Ultima varianta este mai larga ca sfera de cuprindere. vom evidentia. . prevederi specifice celor doua situatii. ‡ In continuare prezentam principalele capitole ale contractului dintre hotelier si agentia de turism. dupa cum agentia de turism actioneaza in numele si pe seama hotelierului sau turistului sau in nume si pe cont propriu.‡ Aceste doua categorii se suprapun in mare parte si in functie de clasificarea lor. incluzand.

natura relatiei intre parti in legatura cu comercializarea produsului. Tot aici este bine sa fie precizate. in cazul in care acestea nu constituie subiecte ale unor capitole separate.Obiectul contractului ‡ Obiectul contractului trebuie sa mentioneze serviciile oferite spre comercializare agentiei de turism de catre prestator. piata si modul de comercializare a produsului de catre agentia de turism contractata. .

 Durata contractului ‡ Derularea contractelor in turism incepe. ‡ Durata contractului de turism poate fi precizata sau nu. Atunci cand este precizata. sau pentru care aceasta rezulta din precizarea obiectului contractului. ‡ Durata contractului se stabileste in functie de intervalele de timp la care apar sau pot aparea schimbari ale produsului comercializat. ale tarifelor acestuia sau ale altor conditii legate de angajamentele contractuale. a prestatiilor si a datelor la care vor fi asigurate. la data semnarii lor de catre reprezentantii abilitati ai partilor. de obicei. durata contractului poate fi exprimata: Aproximativ (de ex. . Ultima situatie se intalneste in cazul unor contracte pentru actiuni izolate. contract pentru sezonul de vara 2006) Exact (contractul este valabil pana la data de «).

indicandu-se astfel echivalenta intre cele doua marimi. pe tipuri de capacitate. Numar de camere si numar de locuri. Contingentul de spatii de cazare ‡ Contingentul poate fi exprimat in: Numar de locuri (sau paturi). ‡ Contingentele mari de locuri. cuprinzand cateodata intreaga capacitate de cazare a hotelului. eventual. Numar de camere si. . pentru unitatile de cazare cu o structura diversa sau atunci cand agentia de turism doreste sa promoveze si sa ofere o astfel de structura clientelei sale. de obicei in contractele charter sau pentru hotelurile care din constructie au numai sau preponderent camere cu doua paturi. mai ales in statiunile de vacanta cu un turism de masa. sunt caracteristicile pentru contractele charter.

a turismului ca fenomen social. Graficul de sosiri ‡ Graficul de sosiri cuprinde in ordine cronologica datele de sosire a turistilor. Marimea contingentului poate fi aceeasi pentru intreaga perioada de utilizare sau diferita pe sezoane. cel mai utilizat fiind cel al variatiei cererii si corespunzand unei variatii a tarifelor. . Aceasta este specifica inceputului turismului de masa.Perioada de contingent ‡ Perioada de utilizare a contingentului este impartita in subperioade sau sezoane. in cazul comercializarii pe ³serii´. Ea este de obicei conceputa astfel incat ziua de incepere a unei serii sa coincida cu ziua terminarii celei precedente. ‡ Seria este o durata predeterminata exprimata in zile a sejurului propus spre vanzare la agentia de turism. sau date de sosire. dupa diferite criterii.

copil-adult-student-pensionar. Volumul consumului: sejur lung-sejur scurt. turist-om de afaceri. sezon intermediar. . Criteriile socio-profesionale legate de consumatorul final. in contracte. Momentul inscrierii si al platii. ‡ Contractele de comision se incheie la tarife brute cu mentionarea comisionului exprimat de obicei ca procent din tariful brut. respectiv practicarea unor preturi diferite pentru acelasi produs. functie de criterii care sunt in mare masura exterioare prestate propriu-zise sau costurilor. ‡ Uzual. ele fiind mai greu de reconstiuit din preturile de vanzare ale intermediarului. Cel care comanda si achita serviciile: un intermediar. in functie de: Sezoanele turistice: extrasezon. ‡ In contractele charter sau cu garantie. grup individual. cu precizarea numarului minim de persoane care constituie un grup. tarifele contractuale servesc in principal si sunt exprimate pentru a sta la baza calculului garantiei. tarifele sunt diferentiate: Pe sezoane. acelasi produs va fi comercializat la preturi diferite. consumatorul final. Astfel. o societate pentru salariatii sau invitatii sai. de obicei 2 sau 3 la numar. Pentru turisti individuali si pentru grupuri. varf de sezon. Preturi/tarife ‡ Caracteristica preturilor din turism este diferentierea acestora.

.Garantia contractuala ‡ Este o clauza specifica contractelor charter sau cu garantie. Garantia contractuala= Nr. ‡ Garantia este o suma pe care agentia de turism se obliga sa plateasca hotelierului in schimbul punerii la dispozitie de catre acesta. predeterminat ca marime si in timp si indiferent daca utilizarea efectiva a acestuia este doar partiala. ‡ Formula de calcul utilizata este. iar numarul de locuri este calculat in functie de marimea contingentului contractual. a unui contingent de locuri. in mod ferm. zile×nr. locuri×tarif/loc×coeficient (de garantare) ‡ Numarul de zile coincide cu perioada de punere la dispozitie a contingentului. Numarul de zile este defalcat pe perioade de sezonalitate care corespund unor tarife diferite.

constituind asa-numitele grafice de sosire corelate.Clauze de acces la contingent ‡ Principalul reper temporal in clauzele de acces la contingent este cel pana la care intermediarul dispune de contingentul contractual si deci pana la care poate fie sa transmita rezervarile-vanzarile. . Zilele de sosire pot fi prestabilite prin contract. de obicei. fie sa decomande spatiile nevalorificate fara penalizari. Termenul fixat fata de ziua sosirii clientilor. cu datele de operare ale mijloacelor de transport sau fixate in functie de preferintele de plecare in vacanta ale turistilor pentru anumite zile sau date.

cum si in baza caror documente plateste serviciile ce fac obiectul contractului. in care dependenta prestatorului de realizarea contractului este practic totala. . cat si a celor cu contingente mari. ‡ Pentru contractele charter. acesta nu va putea accepta decat plata in avans. partile convin asupra unui avans achitat prestatorului inaintea inceperii sezonului si care trebuie considerat ca un effort comun pentru buna pregatire a sezonului.Clauza de plata ‡ Clauza de plata stabileste cine. cand. chiar prin mai multe rate sau transe. ‡ Atat in cazul contractelor charter.

paralel cu prevederi care sa limiteze raspunderea agentiei de turism pentru calitatea serviciilor asigurate de prestator. publicitatea produsului contractat. ‡ Principalele obligatii ale intermediarului de vanzare sunt cele legate de utilizarea contingentului. . raspunderea prestatorului trebuie evidentiata in mod deosebit.Raspunderea contractuala ‡ Raspunderea contractuala in contractele de turism intre prestatori si intermediari mentioneaza situatiile in care aceasta este antrenata si masurile reparatorii pe care partile si le datoreaza. ‡ In cazul contractelor de intermediere. plata serviciilor.

‡ Opusul libertatii de primire este libertatea de intrerupere a contractului. Contractul de hotelarie ‡ In contractul de hotelarie. el poate cere un supliment de pret. ‡ Hotelierul este liber sa accepte sau sa refuze animalele care insotesc turistii. In cazul acceptarii acestora. Principalele clauze ale acestui contract sunt: Libertatea de a primi ‡ Practica a consacrat principiul libertatii hotelierului de a primi sau de a refuza clientului care se prezinta la receptie sau care solicita o rezervare. desi s-au facut eforturi pentru generalizarea uzantelor. nu exista reglementari si prevederi unitare. .2.12.

. ‡ Clientul este dator sa restituie camera in aceeasi stare si cu acelasi inventar ca la primire si este raspunzator pentru lipsurile si stricaciunile care rezulta dintr-o utilizare anormala.Obligatiile partilor privind utilizarea si prestarea serviciului de cazare ‡ Hotelierul trebuie sa asigure instalatiile si dotarile. functionarea corecta si accesul la acestea. El trebuie sa respecte regulile care protejeaza domiciliul. serviciile de baza si suplimentare corespunzatoare pretului cerut si categoria hotelului. camera ocupata de client fiind considerata un domiciliu temporar.

Durata contractului ‡ Atunci cand nu este precizata la efectuarea rezervarii sau la inregistrarea la recptie. ‡ Contractul se poate prelungi zilnic sau poate inceta prin anuntarea receptiei pana la pranz. Caracterul obligatoriu al rezervarii ‡ Persoana care a facut o rezervare. durata se intelege ca fiind nedeterminata. Pentru o rezervare. sau pana la ora indicata de recptie pentru terminarea zilei hoteliere. se ia in considerare prima zi a acestui interval. verbal sau in scris. cat si hotelierul care a confirmat-o sunt obligati sa o respecte. care indica un interval aproximativ pentru data plecarii. . cel mai tarziu.

fara a datora penalizari hotelierului. calculate in zile fata de data anuntata a sosirii: In orase: 3 zile. In statiuni: o 30 zile in varf de sezon. hotelierul avand datoria sa precizeze fara echivoc acceptiunea pe care intelege sa o dea platii anticipate: . sunt urmatoarele. Aceasta poate avea doua forme. poate fi acoperit partial sau integral. Termene de anulare ‡ Termenele uzuale de anulare a rezervarii de catre client. asumat de hotelier la confirmarea unei rezervari. Plati anticipate ‡ Acoperirea riscului de neprezentare a clientului. prin soliciatrea unei parti anticipate. o 15 zile in extrasezon.

decaleaza sau scurteaza sejurul rezervat. suma forfetara care se restituie la terminarea sejurului sau se retine integral in cazul neprezentarii la data rezervata sau anularii sub termenul limita prevazut. O garantie. anuleaza sub termenele convenite sau communicate de hotel. ‡ Hotelierul care nu pastreaza camera confirmata sau acorda o prestatie neconforma cu rezervarea facuta. Un avans destinat a fi utilizat in contul serviciilor comandate sau pentru acoperirea taxei de neprezentare retinute de hotelier. cauzeaza un prejudiciu clientului sau. . eventuala diferenta neutilizata restituindu-se clientului. ceea ce justifica in practica calcularea si retinerea de catre hotelier a taxei de neprezentare sau a garantiei. Daune-interese ‡ Hotelierul sufera un prejudiciu atunci cand clientul nu se prezinta.

Realizarea gajului se face prin vanzare publica in conditiile de evaluare. ca garantare a creantelor hotelierului. .Dreptul de gaj asupra bagajelor clientului ‡ Acest drept este presupus de majoritatea legislatiilor. Raspunderea hotelierului ‡ Raspunderea civila a hotelierilor si a proprietarilor de restaurante. chiar daca acestea apartin unui tert care le-a incredintat clientului. El se extinde asupra tuturor efectelor aduse declient in hotel. in executarea activitatii lor este de doua feluri: Raspundere delictuala sau cvasidelictuala. organizare si termen prevazut de legile nationale. nascute in urma unei prestatii neachitate. Raspundere contractuala.

 Societate de reprezentare. .3.12. Reprezentarea se poate realiza prin: Agent de reprezentare. distributia produsului turistic se realizeaza si prin contractul de reprezentare. Salariat al societatii prestatoare in baza unui contract de munca. Contractul de reprezentare ‡ In afara contractelor de comision. ‡ Reprezentantul de hotel actioneaza de obicei in numele si pe seama hotelului si numai in aceasta calitate poate incheia contracte cu publicul sau agentiile de turism.

cateva clauze se regasesc in majoritatea contractelor de reprezentare in hotelarie. Anuntarea intreruperii contractului de reprezentare este un moment critic pentru comercializarea produsului pe termen lung. Clauza de reprezentare ‡ O problema esentiala a contractelor de reprezenatre este conflictul de interese intre societatile servite de acelasi reprezentant. . fie intreruperea lui. Durata contractului ‡ Orice clauza privind durata contractului cuprinde si o referire la termenul dinaintea terminarii contractului. conflict in care reprezentantul poate fi atras de o societate impotriva celeilalte. partile comunicand fie prelungirea acestuia.‡ Indiferent de particularitatile fiecarui contract.

Suma fixa reprezentand remunerarea poate fi grevata de penalizari in cazul nerealizarii sarcinilor contractuale. platibila la semnarea contractului pentru urmatorul an. . Recrutarea de personal hotelier sau artistic pentru actiuni organizate de hotelier. pentru anii urmatori. Actiuni de informare privind solvabilitatea unor societati de turism. pe langa remuneratia fixa. Cumpararea de echipamente hoteliere si pentru restaurante si expedierea lor. Unele contracte pot satbili. si ulterior. Remunerarea reprezentantului ‡ Reprezentantul este remunerat cu o suma fixa anuala. si o parte variabila. transmitere. Studii de piata cu precizarea continutului acestora si a periodicitatii lor. cum ar fi volumul comenzilor preluate si transmise hotelierului. Sarcinile reprezentantului ‡ Sarcinile generale acoperite de remuneratia fixa a reprezentantului se refera la: Programul de vizite si contracte. in functie de anumite rezultate usor comensurabile. ‡ Serviciile. evidenta si confirmare a comenzilor obtinute din zona de actiune. care sunt asigurate de reprezentant in baza unor acte aditionale la contract cu plata separata sunt: Contractarea si urmarirea derularii unei capanii de publicitate cu societati specializate. la aceeasi dat. Recuperarea unor debite de la clientii hotelului. Modul de preluare.

‡ Plata comisioanelor de catre agentiile de turism care au trimis clienti direct sau prin reprezentant. . in baza contractelor incheiate prin reprezentant. gratuit cu materiale publicitare. ‡ Plata sumelor datorate. conform modului de lucru stabilit. ‡ Onorarea tuturor rezervarilor primite prin reprezentant. conform actelor aditionale. catre diversi furnizori. Sarcini ale hotelierului ‡ Plata reprezentantului la nivelul si termenele stabilite. ‡ Preluarea spre solutionare a tuturor reclamatiilor privind serviciile acordate clientilor trimisi de reprezentant. reclamatii primite de catre acesta. ‡ Plata altor servicii auxiliare solicitate. ‡ Asigurarea reprezentantului.

12.4. acesta din urma se angajeaza sa asigure beneficiarului transportul. . iar beneficiarul se angajeaza sa utilizeze mijlocul de transport convenit si sa plateasca pretul transportului conform tarifelor oficiale. Contractul cu transportatorul aerian ‡ In cadrul contractului cu transportatorul aerian.

denumita contract pool.  3.  2. Contracte de colaborare intre companii care nu opereaza pe aceeasi ruta: SPA (Special Prorate Agreement) Interline. Operare unilaterala. GSA (General Sales Agency Agreement) Contractele pentru companii membre IATA . dirijare trafic.‡ 1. Principalele tipuri de contracte care se incheie in transportul aerian Acorduri interguvernamentale. care precizeaza in principal modul de operare: Operare bilaterala. blokedspace. caz in care se incheie unul din urmatoarele contracte comerciale: joint-venture.

 Perioada de utilizare. Valoarea contractului. Tipul de mijloc de transport.‡ Aspectele specifice inscrise in contractul cu transportatorul aerian sunt: Numarul de pasageri. Conditiile de modificare a contractului. Responsabilitatea partilor pentru neexecutarea sau executarea defectuoasa a contractului. Obligatiile reciproce. .

modificarile contractului. conditiile de plata. legea care guverneaza contractul. clauzele de notificare si cele de supunere spre aprobare consiliilor de administratie ale celor doua parti. . In el sunt inscrise explicit drepturile si obligatiile tour-operatorului.‡ Contractul charter este unul din contractele importante incheiate cu transportatorul aerian.

Bibliografie ‡ Stanciulescu Gabriela ± Managementul operatiunilor de turism. Bucuresti. . Editura All Beck. 2003.

5. Care sunt principalele tipuri de contracte care se incheie in transportul aerian ? . Ce este graficul de sosiri ? 2. Mentionati care sunt principalele forme de contracte intre agentiile de turism si hoteluri.Intrebari 1. Cum poate fi exprimat contingentul de spatii de cazare ? 3. Ce este garantia contractuala ? 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful