Bincangkan bagaimana seorang pemudah cara dalam sesi kaunseling kelompok boleh membantu ahli-ahli kelompok.

Pemudahcaraan merupakan proses yang memudahkan sesuatu tindakan. . mengikut nilai dan tanggapan asal sesebuah kelompok. Semua fungsi ini digunakan dalam sesebuah kelompok kecil dengan berkongsi masalah peribadi bersama rakan sebaya. Kaunseling kelompok membuka jalan kepada individu mengubah sikap dan tingkahlakunya.

Silakan.KEMAHIRAN MELAYAN Hubungan baik hendaklah dijalin pada peringkat permulaan sesi kaunseling supaya temubual kaunseling diteruskan dengan mesra. . Kita bersama-sama mencari ikhtiar untuk kebaikan. Saya berharap saudara boleh memberitahu apa yang sebenar berlaku. Kaunselor : Saya berasa sangat gembira.

iaitu condong ke hadapan seolah-olah dia bersedia untuk mendengar masalah yang disampaikan oleh klien. KAUNSELOR : Kedudukan tubuh Kaunselor.Kedudukan KLIEN : Sebelum klien berada di dalam kaunseling kelompok kaunselor perlu menguruskan tempat duduk klien supaya klien dapat memerhati. Kaunselor hendaklah membetulkan kedudukan tubuhnya. berhadapan dan bercakap dengan kaunselor dengan lebih selesa. .

.Bertenang Kaunselor dan klien hendaklah duduk dalam keadaan yang baik supaya komunikasi di antara berdua dapat difahami dengan mudah.

suka dan bersedia untuk memahami dan mengingat kembali apa yang disampaikan oleh klien. Keadaan muka kaunselor yang masam menyebabkan klien berasa tawar hati untuk menerangkan sesuatu.Perawakan Muka Air muka kaunselor hendaklah senyum. .

Sekiranya klien berasa malu. bolehlah kaunselor mengubahkan psaudarangan ke arah lain bagi membolehkan dia mencurahkan perasaan dengan lancar.Pandangan Mata Kaunselor hendaklah merenung atau menentang mata klienya dengan penuh perhatian semasa bercakap bagi menunjukkan kesediaan melibatkan diri dalam pertemuan yang diadakan. .

¶jadi·. Sebagai contoh kaunselor boleh menggunakan kata-kata seperti ¶teruskan·. ¶ya·. lantas. Kaunselor juga menggunakan pergerakan fizikal seperti mengagguk kepala. ¶baik·. . dan sebagainya.Ikut Percakapan Klien Kaunselor harus mengikuti perkembangan percakapan klien dan memberi dorongan minimum bagi menggalakan dia meneruskan perkara-perkara yang penting.

. Dengan membuat refleksi maka kaunselor menggambarkan bahawa dia benar-benar menghayati perasaan dan tanggapan yang diluahkan oleh kliennya mengikut seperti yang yang dialami oleh kaunselor sendiri.KEMAHIRAN KOMUNIKASI ASAS Salah satu cara meminta penjelasan semula daripada klien ialah membuat refleksi.

. Ini bertujuan untuk meningkatkan kefahaman diri klien tentang masalah-masalah yang dihadapinya.Pemparafaran Kaunselor perlu merumuskan isi-isi penting yang dinyatakan oleh klien dari masa ke semasa. Ia juga membawa kepada kesedaran kendiri yang mungkin menimbulkan celik akal bagi klien menyelesaikan masalahnya.

KEMAHIRAN PEMUDAHCARA Menyoal Mencungkil Menyediakan suasana kelompok .

Cuba ceritakan lagi tentang kepercayaan yang diharapkan oleh saudara. . Soalan ini dapat menukarkan kesenyapan kepada perbincangan yang produktif. Gunakan soalan terbuka. Kaunselor : Nampaknya saudara tidak mempercayai ibu bapa saudara yang selalu sibuk dengan kerja . Ibu bapa saya selalu sibuk dengan kerja mereka yang menyebabkan saya menagih dadah.Menyoal Soalan-soalan yang digunakan untuk membantu ahli-ahli kelompok menimbangkan aspek-aspek diri. Klien : Saya rasa tidak mempercayai ibu bapa saya.

Ia mendorong klien mengkaji masalahmasalah klien dengan lebih mendalam. Klien : Saya tahu saya ada perasaan marah di dalam diri saya. .Mencungkil Apabila kaunselor mengemukakan soalan. saudara tahu saudara ada perasaan marah tetapi tidak tahu mengapa. Cuba saudara berikan situasi di mana saudara berasa lebih marah daripada yang lain. klian hanya hanya akan membincangkan secara ringkas sahaja. kaunselor hendaklah sensetif kepada perasaan dan pemikiran klien. Kaunselor: Jadi. Oleh itu.Tapi saya tidak tahu puncanya.

Dengan ini. Kaunselor : Setakat ini kita hanya menumpukan yang ingin mengubah masalah diri kita. klien memikirkan tentang tingkahlaku . jenis kepimpinan dan aktiviti yang dicadangkan bagi klien. cuba mulakan. .Menyediakan Suasana Kelompok Kaunselor boleh menyediakan suasana yang kondusif dengan pelbagai cara termasuk susunan fizikal (kedudukan kerusi dan meja) rasa hati yang ditunjukkan oleh kaunselor. Bagaimana kita berkongsi maklumat tentang aspek-aspek diri kita hendak kekalkan. perasaan dan cara hendak bertindak balas. Ali.

END .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful