You are on page 1of 22

Somnul este o stare
fiziologică ,periodică
și reversibilă,
caracterizată prin
suprimarea temporară
a conștienței, prin
abolirea parțială a
sensibilității și
încetinirea funcțiilor
vieții organice.

insa organismul nu poate supravietui si intervine imediat impotriva vointei constiente a fiecarui individ. . somnul este un mecanism semi-automat: te poti lipsi de el ceva timp. La fel ca si respiratia.

6 ore. iar cei peste 65 de ani. Opt ore de somn sunt suficiente? Este nevoie de mai multe ore de somn in functie de varsta persoanelor: asadar. bebelusii trebuie sa doarma 16 ore. copiii cu varste curpinse intre 3-12 ani trebuie sa doarma 10 ore. cei cu varste cuprinse intre 13-18 ani trebuie sa doarma tot 10 ore. . cei cu varste intre 19-55 de ani trebuie sa doarma 8 ore.

intrucat are beneficii enorme asupra sanatatii. Corpul uman are doua cicluri importante in ceea ce priveste odihna: unul mare seara si unul mai mic. la amiaza. . memoriei sau concentrarii in diverse activitati.Este indicat sa se apeleze la somnul din timpul zilei. Conteaza somnul de la amiaza? Bineinteles ca da. orarul scolar ar fi bine sa nu se suprapuna peste aceste ore. cand elevii sunt amortiti si nu se pot concentra . bunei dispozitii. Tocmai de aceea. situat undeva intre orele 13 – 15.

ci au loc numai afectiuni in legatura cu inducerea sau mentinerea somnului. chiar si dupa o singura noapte fara somn. Dar asta nu inseamna ca somnul nu exista. . Desigur. efectele se resimt. exista numeroase afectiuni care au legatura cu somnul (cercetatorii au gasit pana acum 88). dintre care cea mai cunoscuta este insomnia. Poate cineva trai fara sa doarma? In mod normal.

. chiar s-a intamplat. nu poate fi invinuita absolut deloc. Poate un somnambul sa omoare pe cineva? In mod surprinzator. Momentan procesul este in desfasurare si nu se stie daca persoana care sufera de o afectiune sau incearca sa scape de o sentinta dura. In cazul in care se va demonstra ca ea a folosit pistolul aflandu-se intr-o faza de somn.

. Prea mult somn strica? Prea mult somn poate duce la depresii. Apare un cerc vicios din care este greu sa iesi. Invers. depresiile duc de obicei la stari de somnolenta.

*Somnul fragmentat afecteaza memoria si capacitatea creierului de a forma “amintiri”. Persoanele care nu au vise se confrunta cu tulburari de personalitate. .*E normal sa visezi. potrivit unui studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy of Science.

In 14 de zile poti muri din cauza lipsei hranei. *Se moare mai repede din lipsa de somn. . decat din lipsa de hrana. chiar daca au fost orbi din nastere.*Persoanele nevazatoare pot vedea imagini in visele lor. in timp ce in cazul somnului vorbim de doar 10 zile.

caracterizat prin congestie sau rezistenţă la nivelul nasului sau al gâtului. îngreunând respiraţia.Nu puteţi dormi pe spate: persoanele pentru care dormitul pe spate presupune un efort ar putea suferi de sindromul rezistenţei căilor respiratorii superioare (Upper Airway Resistance Syndrome/ UARS). .

apoi. antidepresivele şi antipsihoticele. . dau din braţe. picioare. se declanşează în timpul somnului şi poate fi provocat de anumite medicamente precum antihistaminicele. au o tulburare periodică a mişcării membrelor. Persoanele se mişcă foarte mult în pat. se simt obosite. Deşi este asemănător cu sindromul picioarelor neliniştite. pentru că nu au avut un somn odihnitor. în timpul zilei. Loviţi partenerul: persoanele care lovesc (involuntar) în timpul somnului.

Alt studiu realizat la Henry Ford Hospital din Detroit (SUA) a arătat că sforăitul presupune un risc mai mare de îngroşare a pereţilor arterelor carotice. . mai ales cel foarte zgomotos. precursor al aterosclerozei. Sforăiţi tare: studiile au arătat că sforăitul. care duce la boli cardiovasculare. lucru asociat cu sforăitul. Un indiciu pentru cei care nu ştiu că sforăie: dacă vă treziţi cu gura uscată sau aveţi o respiraţie amară înseamnă că aţi respirat pe gură. este asociat cu riscul de a suferi un accident vascular cerebral şi infarct.

a trezit.a trezit muncind. ca in somn fiind s. era obosit.Cand s. .

Cine se scoală de dimineață e mai vesel Oamenii de știință au observat că incidența depresiei și a anxietății în rândul persoanelor care se trezesc foarte de dimineață este mult mai scăzută decât în cazul celor care se trezesc mai târziu. .

Oamenii de știință sunt de părere că. deși pot părea deconectați de la realitate atunci când dorm. Testele făcute pe copii născuți de una sau două zile au arătat că abilitatea lor de a absorbi înformație despre mediu se manifestă neîntrerupt. Experimentele au constat în observarea comportamentului a 26 de nou-născuți. strângându-și pleoapele la finalul cântecelului. cărora li se cânta o melodie. . după care li se sufla un puf ușor de aer în dreptul pleoapelor. Nou-născuții învață și în somn Cercetătorii au descoperit că dezvoltarea rapidă a nou-născuților se datorează și faptului că aceștia învață chiar și în somn. După 20 de minute de exercițiu 24 din cei 26 de bebeluși învățaseră să anticipeze puf-ul de aer. scrie The Telegraph. bebelușii sunt de fapt într-o continuă adaptare la mediu.

a diabetului. Femeile sunt în special vulnerabile. ele fiind afectate de lipsa somnului atât emoțional cât și fizic. susțin medicii. . depresiei și chiar obezității. Ce boli sunt influențate de lipsa somnului Persoanele care nu dorm între șase și opt ore pe noapte sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor de inimă.

as scula.-Desteapta. dar ii stric nevestii somnul. .te romane ca munca ii de la Domnul! -Eu m.

.

• Culmea hoţiei • Să te fure somnul! • Culmea somnului • Să visezi că dormi. • Să te trezeşti înainte să adormi. . • Sa adormi cu capul pe butucul calaului.

” MICHELANGELO . “Mi. vorbeste pe soptite.e somnul pretios si. nu ma trezi. Cat timp in jur e crima si rusine.mi pare bine ca piatra sunt si am simturi adormite.