ALAT ² ALAT MUZIK TRADISIONAL

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

KOMPANG alat muzik kulit dari bertujuan menguatkan bunyi digunakan. . gelung plastik turut abad mempunyai memegang dengan sebelah sebelah tangan yang lain. Pada kebiasaannya. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka. Kini. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kambing. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Kompang biasanya dimainkan semasa perarakan. bertujuan kompang.Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Ia tergolong dalam kumpulan gendang. Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Ia bukaan cetek dan dimainkan dengan tangan sementara dipalu dengan Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. seurat rotan akan diselit bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu menengangkan permukaan kompang. Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. atau melalui Jawa pada ke-13 oleh pedagang Arab.

Ada gendang digunakan bagi tari menari dan ada juga yang digunakan untuk menyambut perayaan atau pertabalan Diraja. Ada gendang yang digunakan untuk persilatan bagi orang Melayu. Setiap bangsa seperti Cina. Melayu dan India mempunyai gendang dengan nama yang tersendiri. . Gendang boleh didapati dalam pelbagai saiz dan kegunaan. kambing atau lembu.GENDANG Gendang adalah alat bunyian yang diperbuat daripada kulit binatang seperti kerbau. Ia merupakan salah sebuah alat muzik dalam keluarga genderang.

dan pelanduk-pelanduk. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraiaan begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi. burung kenek-kenek. .REBANA Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Selain daripada rebana bersaiz biasa. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagu-lagu tradisional seperti indongindong. permainan rebana sangat popular. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang.

GAMBUS Gambus merupakan antara alat muzik tradisional yang kian popular di kalangan suku kaum Kedayan di Weston Beaufort. Gambus diperbuat daripada jenis kayu yang keras. Pada kebiasaanya gambus ini dimainkan semasa majlis keramaian seperti perkahwinan dan juga menyambut tetamu yang terhormat. kerana kayu keras bukan saja tahan tetapi ia juga dipercayai dapat menghasilkan alunan iramanya yang nyaring bersesuaian muzik gambus yang sebenarnya. tetapi masalahnya mudah pecah apabila terhentak . Kayu yang lembut juga boleh digunakan.

Ia diperbuat daripada buluh satu ketika dahulu. Namun kini seruling moden ada yang diperbuat daripada logam aluminium dan plastik. Akan tetapi cara meniup seruling hendaklah betul bagi mengeluarkan bunyi yang baik. Cara memainkannya adalah dengan meniup. .SERULING Seruling merupakan sejenis alat muzik yang ditiup.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful