PEMIKIRAN LATERAL OLEH EDWARD DE BONO

 JASPREET KAUR A/P RAJINDAR SINGH  NUR HAKIMAH BINTI ABD. KADER  SUHAIZA AFIRA BINTI RANI

LATAR BELAKANG EDWARD DE BONO ‡Dilahirkan di Malta pada tahun 1933 ‡Beliau memasuki St Edward College. dan perubatan ‡Beliau memiliki Ph.d daripada Cambridge dan ijazah sarjana daripada University of Malta. Malta semasa perang dunia kedua. ‡Beliau telah menulis serta menterjemah pelbagai buku dalam 34 bahasa (Arab. ‡Seterusnya beliau ke University of Malta dalam bidang perubatan. Turki) . fisiologi. Bahasa Urdu.Oxford dimana beliau memperoleh ijazah dalam psikologi. ‡Beliau mengorak langkah ke Christ Church.

.  Pemikiran ini menitikberatberatkan pelbagai jenis jawapan dan ia digunakan untuk lari daripada idea-idea yang sudah lama dan sudah biasa diamalkan.PEMIKIRAN LATERAL  Dari segi definisi pemikiran lateral membawa maksud cara menyelesaikan masalah dengan menggunakan daya imaginasi (bukan dengan menggunakan logik atau cara-cara pemikiran yang biasa) sehingga dapat menghasilkan pelbagai pendekatan yang kelihatan luar biasa (kadangkadang agak luar biasa sedikit) tetapi amat berkesan.

 Pemikirannya dapat dirumuskan dalam kata-kata di bawah: ³ Kita tidak akan dapat menggali lubang-lubang baru di tempattempat lain kalau kita asyik menggali lubang yang ada supaya lebih dalam lagi´ (Ainon Mohd & Abdullah Hassan. Pemikiran lateral ini diasaskan oleh Dr Edward de Bono yang juga merupakan seorang pakar dalam bidang perubatan dan pemikiran.´ . 1996).  Ia bukan bertujuan menyingkirkan corak pemikiran yang sedia ada tetapi ia merupakan satu corak pemikiran yang cuba mencari jalan terpantas dan sememangnya ia berjaya menyelesaikan masalah bukan sahaja menepati kriteria yang dikehendaki tetapi ia amat berkesan.  Beliau memperkenalkan corak berfikir jenis ini setelah mendapati terdapat banyak halangan pada corak pemikiran konvensional.

. Pencarian Jalan bagi Menyempitkan Perbezaan Pendapat di kalangan manusia dan konsep.antaranya ialah: 1. 2. 5. Pengkajian Data Daripada Pelbagai Sudut Untuk Mendapatkan Maklumat Berguna. 3. Pembinaan Idea Baru. 4. Pembaharuan Dalam Perkembangan Produksi Dan Sistem pemasaran. Penyelesaian Masalah dan Membuat Keputusan.Terdapat banyak kepentingan pemikiran lateral.

.

12. Semua jenis tindakan melibatkan nilai. 4. 3. Tentukan tujuan berfikir. Tentukan hasil yang hendak dicapai. 11. ³Tukar gear otak´. 2. Sentiasa bersikap positif dan konstruktif. jangan memudahkan sesuatu perkara. 7. Sentiasa fikirkan alternatif yang lain. 5. 9.SUMBANGAN EDWARD DE BONO DALAM CORAK PEMIKIRAN LATERAL 1. 10. . Tukar ganti pemikiran secara luas dan secara terperinci. 6. Bezakan antara yang sepatutnya dengan yang mungkin. tentukan bila untuk pemikiran logik dan bila untuk pemikiran kreatif. Beri tempat kepada perasaan. jangan biarkannya masuk campur bila berfikir. 8. Lupakan ego. Ambil kira semua pendapat. Fikir perlahan-lahan dan secara mudah.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful