SEJARAH PERMAINAN BADMINTON

Oleh: Musliyana Salma Binti Mohd Radzi Farhah Nadiah Binti Mohamad Nabil Nik Bahirah Binti Nik Mat Salleh Iffah Afifi Binti Shahabudin

kok(bulu tangkis) dan penggilas adunan(battledore) merupakan hobi kelas atasan di Inggeris dan banyak negara Eropah.Asal-usul Sukan Badminton ‡ Sukan badminton mempunyai asal-usulnya dalam peradaban kuno di Eropah dan Asia. Penggilas adunan(battledore) dan Kok (bulu tangkis) digunakan oleh dua orang untuk memukul sebuah kok mundur dan maju dengan kayu mudah sebanyak yang mereka boleh tanpa membiarkannya menyentuh tanah. Permainan kuno dikenali sebagai penggilas adunan (kelelawar atau dayung) dan shuttlecock mungkin berasal lebih dari 2000 tahun yang lalu. ‡ Pada sekitar tahun 1600. .

Badminton Kontemporari (semasa) ‡ Suatu bentuk kontemporari dari badminton . . Denmark. telah dimainkan di India pada 1800 di mana jala(net) diperkenalkan dan pemain memukul shuttlecock di net. Amerika Syarikat dan Kanada menjadi pengikut setia permainan sejak tahun 1930-an. ‡ Pada bulan Mac 1898. Inggeris di mana ia menjadi popular.sebuah permainan yang disebut 'Poon'. ‡ Perwira Inggeris di pertengahan tahun 1800 telah membawa permainan ini kembali ke Inggeris dan diperkenalkan sebagai permainan untuk para tamu dari Duke of Beaufort di rumah megah nya 'Badminton' di Gloucestershire. Perlawanan Terbuka pertama diadakan di Guildford ‡ Kejohanan All England' yang pertama diadakan tahun berikutnya.

Piala Sudirman (pasukan campuran). Kejohanan Dunia Junior dan World Grand Prix Finals. Sejak itu. Persekutuan Badminton Antarabangsa dibentuk. jumlah peristiwa dunia telah meningkat dengan penambahan Piala Uber (pasukan wanita). Kejohanan Dunia (peristiwa individu). Scotland. Ireland. . Belanda. dengan India bergabung sebagai sekutu pada 1936.IBF atau BWF ditubuhkan ‡ Kemudian pada tahun 1934. Kanada. Welsh. Denmark. dengan anggota awal termasuk Inggeris. New Zealand dan Perancis. ‡ Perlawanan besar pertama IBF adalah Thomas Cup (kejuaraan dunia pasukan lelaki) pada tahun 1948.

perempuan) dan beregu campuran dengan Acara Berpasukan termasuk dalam program Commonwealth Games. Sejak itu badminton menjadi sebahagian dari setiap program Commonwealth Games. wanita). beregu (laki-laki.Sukan Komanwel 1966 ‡ Badminton diperkenalkan sebagai program sukan Commonwealth Games di Kingston Jamaica pada tahun 1966. .single (lelaki. ‡ Pada awalnya terdapat 5 jenis disiplin pemainan seperti .

Setelah sukan demonstrasi di Munich pada tahun 1972. . Alan Budi Kusama memenangi pingat emas kedua di Indonesia dalam badminton perseorangan lelaki.China (8).acara beregu campuran disenaraikan dalam sukan ini dan menjadi sejarah dalam Sukan Olimpik. badminton tersenarai dalam Sukan Olimpik di Barcelona pada tahun 1992 dengan perseorangan dan beregu diperkenalkan untuk pertama kalinya di Sukan Olimpik. Dalam Sukan Olimpik yang sama. ‡ Susi Susanti dari Indonesia memenangi acara perseorangan wanita di Barcelona (Sukan Olimpik) menjadi peraih pingat pertama bagi negara Indonesia di mana semenjak 40 tahun negara Indonesia menyertai Sukan Asia tidak pernah memenangi sebarang pingat. Indonesia (5) dan Korea (5) dan Denmark (1). Di Sukan Olimpik Atlanta pada tahun 1996. ‡ Hanya lima negara telah memenangi pingat emas sejak diperkenalkan pada tahun 1992 .Sukan Olimpik 1992 ‡ Badminton adalah sukan relatif yang baru di Olympic Games.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful