SEJARAH PERMAINAN BADMINTON

Oleh: Musliyana Salma Binti Mohd Radzi Farhah Nadiah Binti Mohamad Nabil Nik Bahirah Binti Nik Mat Salleh Iffah Afifi Binti Shahabudin

Penggilas adunan(battledore) dan Kok (bulu tangkis) digunakan oleh dua orang untuk memukul sebuah kok mundur dan maju dengan kayu mudah sebanyak yang mereka boleh tanpa membiarkannya menyentuh tanah. Permainan kuno dikenali sebagai penggilas adunan (kelelawar atau dayung) dan shuttlecock mungkin berasal lebih dari 2000 tahun yang lalu.Asal-usul Sukan Badminton ‡ Sukan badminton mempunyai asal-usulnya dalam peradaban kuno di Eropah dan Asia. kok(bulu tangkis) dan penggilas adunan(battledore) merupakan hobi kelas atasan di Inggeris dan banyak negara Eropah. ‡ Pada sekitar tahun 1600. .

telah dimainkan di India pada 1800 di mana jala(net) diperkenalkan dan pemain memukul shuttlecock di net.Badminton Kontemporari (semasa) ‡ Suatu bentuk kontemporari dari badminton . Denmark. Perlawanan Terbuka pertama diadakan di Guildford ‡ Kejohanan All England' yang pertama diadakan tahun berikutnya.sebuah permainan yang disebut 'Poon'. ‡ Perwira Inggeris di pertengahan tahun 1800 telah membawa permainan ini kembali ke Inggeris dan diperkenalkan sebagai permainan untuk para tamu dari Duke of Beaufort di rumah megah nya 'Badminton' di Gloucestershire. Amerika Syarikat dan Kanada menjadi pengikut setia permainan sejak tahun 1930-an. ‡ Pada bulan Mac 1898. . Inggeris di mana ia menjadi popular.

jumlah peristiwa dunia telah meningkat dengan penambahan Piala Uber (pasukan wanita). Ireland. dengan India bergabung sebagai sekutu pada 1936. Sejak itu. Kanada. Denmark. Persekutuan Badminton Antarabangsa dibentuk. . Kejohanan Dunia Junior dan World Grand Prix Finals. Belanda. Kejohanan Dunia (peristiwa individu). Scotland. dengan anggota awal termasuk Inggeris.IBF atau BWF ditubuhkan ‡ Kemudian pada tahun 1934. Welsh. New Zealand dan Perancis. ‡ Perlawanan besar pertama IBF adalah Thomas Cup (kejuaraan dunia pasukan lelaki) pada tahun 1948. Piala Sudirman (pasukan campuran).

wanita). beregu (laki-laki. .single (lelaki. Sejak itu badminton menjadi sebahagian dari setiap program Commonwealth Games. ‡ Pada awalnya terdapat 5 jenis disiplin pemainan seperti .Sukan Komanwel 1966 ‡ Badminton diperkenalkan sebagai program sukan Commonwealth Games di Kingston Jamaica pada tahun 1966. perempuan) dan beregu campuran dengan Acara Berpasukan termasuk dalam program Commonwealth Games.

. ‡ Susi Susanti dari Indonesia memenangi acara perseorangan wanita di Barcelona (Sukan Olimpik) menjadi peraih pingat pertama bagi negara Indonesia di mana semenjak 40 tahun negara Indonesia menyertai Sukan Asia tidak pernah memenangi sebarang pingat.acara beregu campuran disenaraikan dalam sukan ini dan menjadi sejarah dalam Sukan Olimpik. Alan Budi Kusama memenangi pingat emas kedua di Indonesia dalam badminton perseorangan lelaki.Sukan Olimpik 1992 ‡ Badminton adalah sukan relatif yang baru di Olympic Games. ‡ Hanya lima negara telah memenangi pingat emas sejak diperkenalkan pada tahun 1992 .China (8). Indonesia (5) dan Korea (5) dan Denmark (1). Di Sukan Olimpik Atlanta pada tahun 1996. Setelah sukan demonstrasi di Munich pada tahun 1972. badminton tersenarai dalam Sukan Olimpik di Barcelona pada tahun 1992 dengan perseorangan dan beregu diperkenalkan untuk pertama kalinya di Sukan Olimpik. Dalam Sukan Olimpik yang sama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful