INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM 08000 SUNGAI PETANI KEDAH DARUL AMAN PROGRAM KURSUS

PENGURUSAN LEPASAN IJAZAH (KPLI PENGAJIAN SAINS) AMBILAN JUN 2010

Nama ahli kumpulan : Poobalan A/L Kathan @ Muthu : Ratnavell A/L Muniandy : Oh Sin Keat

1

PENGENALAN
Sejarah- dikesan pada awal tahun 708 s.m. Iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. y Menurut catatan, lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. y Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini. y Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu, lompatan di buat secara berkali-kali sama ada dalam bentuk multiple, double triple atau quintrip.
y
3

Pada tahun 1896, lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dalam Sukan Olimpik Moden. y Mula diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. y Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. y Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan.
y

4

GAYAGAYA-GAYA JAUH

LOMPAT

Teknik lompat jauh gaya layar Teknik lompat jauh gaya gantung Teknik lompat jauh gaya kayuh
5

Semua gaya atau teknik acara lompat jauh boleh dibahagikan kepada empat fasa:

Lari landas

Lonjakan

Layangan

Mendarat

6

Rajah 1 : Membuat pelepasan lompatan
7

Rajah 2 : Mendarat
8

1.Teknik Lompat Jauh Gaya Layar
Teknik ini sesuai untuk pelompat jauh yang baru menceburi acara ini kerana lompatan mudah dilakukan.Gaya ini memerlukan seseorang pelompat itu mengimbangi badannya dalam keadaan melunjur semasa dalam fasa layangan.

9

Fasa lari landas
y

Lari pecut dengan kelajuan maksimum yang terkawal. Lari 21-23 langkah atau jarak 35-45 meter. Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah ke empat yang telah ditandakan. Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah untuk mengatasi halangan graviti.
10

y

y

Fasa lonjakan
y

Kaki lonjakan dilonjakkan dengan kekuatan maksimum. Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak.

y

Fasa layangan
y

Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dank e hadapan.

11

Fasa Mendarat
y

Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula mencecah tanah. Condongkan badan ke hadapan seperti duduk ketika mendarat.

y

y

12

Rajah 3: Pergerakan berlayar

13

2. Teknik lompat jauh gaya gantung
y

Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke depan diikuti badan dan kaki semasa mendarat.

Fasa Lari Landas
y

Sama seperti lari landas gaya layar.

14

Fasa lonjakan
y

Lonjak dengan kuasa kaki maksimum. Angkat lutut kaki hadapan seberapa tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan.

y

15

Fasa layangan
y

Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan supaya kelihatan keadaan seperti tergantung. Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan untuk persediaan mendarat.

y

y

16

Fasa Mendarat
y

Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas serta badan dihamburkan ke hadapan.

y

17

Rajah 4: Pergerakan ayunan punggung

18

3.Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh
Teknik ini lebih sukar dan memerlukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi kerana seseorang peserta seolah-olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah langkah di udara pada fasa layangan sebelum mendarat.

Fasa lari landas dan lonjakan
y

Sama seperti lari landas gaya layar dan gantung.
19

Fasa layangan
y y

y

Lakukan pergerakan µtendang kayuh¶ satu setengah atau dua setengah langkah. Pergerakan µtendang kayuh¶ dua setengah langkah: Langkah 1-Lonjakkan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan. Langkah 2-Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkahan 1.Kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Badan bongkok sedikit ke hadapan. Tangan lurus ke hadapan. Langkah setengah-Rapatkan kaki bebas dan kaki lonjakan untuk mendarat. Baran bongkok sedikit ke hadapan, tangan lurus ke hadapan.

Fasa Mendarat
y

Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan. Lunjurkan kedua-dua dirapatkan ke hadapan. kaki yang

y

y

Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit.
21

Rajah 5 : Pergerakan mengayuh

22

PRINSIP ASAS LOMPAT JAUH
y

Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian yang pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. Seorang pelompat yang handal mestilah berupaya berlari dengan pantas, melompat dengan kuat dan mempunyai kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik.

y

y

23

y

Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatannya dapat ditentukan. Segala perlakuan oleh pelompat semasa berada di fasa layangan tidak dapat membantunya memanjangkan masa dia berada di udara.

y

y

24

y

Sebenarnya, gaya bada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan.

25

y

Kajian oleh Gordon, 1975 membuktikan bahawa gaya tendang gayuh sesuai untuk melompat jarak yang lebih daripada 5 meter. Gaya layar adalah senang diajar tetapi kelemahannya adalah pelompat cepat mendarat. Gaya selangkah diimplikasikan. senang diajar dan

y

y

26

BUTIRAN MENGAJAR
y

Larian menuju ke papan lonjak hendaklah cukup pantas dan terkawal. Melonjak dengan kuat dan lutut kaki bebas diangkat tinggi ketika melonjak. Kedua ± dua belah tangan dihayun ke atas untuk membantu lonjakan. Semasa di peringkat layangan, pelompat harus memandang tepat ke hadapan.
27

y

y

y

y

kedua ± dua belah kaki mestilah dilunjurkan ke hadapan badan semasa bersedia untuk mendarat. Badan digerakkan ke hadapan supaya pelompat tidak jatuh ke belakang. Gerakan ini dilakukan dengan menghayunkan tangan ke hadapan dan membengkokkan kaki semasa tumit pelompat mencecah tanah.

y

y

28

PERATURAN AM
1. 2.

3. 4. 5. 6. 7.

Jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta,setiap peserta diberi tiga kali percubaan lompatan. Hanya lapan peserta yang terbaik akan diberi tambahan tiga kali percubaan mengikut susunan terbaik berdasarkan pencapaian. Jika terdapat lapan peserta atau kurang, mereka diberi enam kali percubaan lompatan. Setiap peserta diberi masa satu minit untuk melakukan lompatan. Sebarang keputusan seri dirujuk kepada lompatan kedua terbaik. Jika masih sama,rujuk lompatan ketiga terbaik. Jauh lompatan diukur dari sentuhan pasir terdekat dengan bahagian penghujung papan lonjak.

PERATURAN ASAS
a) Lompatan peserta di kira gagal jika dia melakukan perkara-parkara berikut: i. Menyentuh kawasan hadapan papan lonjak dan meninggalkan kesan dengan mana-mana bahagian badannya ketika melompat atau ketika cuba melompat ii. Semasa mendarat, seluruh badan pelompat berada di luar kawasan mendarat. b) Pelompat dibenarkan melonjak sebelum sampai di papan lonjak. Kaki lonjak tidak semestinya menyentuh tepat di atas papan lonjak. c) Jarak lompatan diukur daripada kesan atau tanda yang terdapat di kawasan mendarat. Ukuran yang dibuat adalah mengikut jarak di antara papan lonjak dengan kesan mendarat yang terhampir.

Ruang dan kelengkapan acara lompat jauh

31

LATIHAN UNTUK LOMPAT JAUH
a) Berlari sejauh 20 hingga 30 meter b) Lompat jauh dirian c) Melompat melepasi halangan d) Lompat ketingting ± perlumbaan lari berganti-ganti e) Melompat anak sungai

LATIHAN ANSUR MAJU
y

Menentukan kaki lonjakan - pelompat berlari perlahan dan melompat ke tempat mendarat secara berulang. Ini akan menentukan kaki yang kuat untuk lonjakan. Latihan lonjakan - Berlari dan melonjak dengan mengangkat lutut kaki yang melonjak seberapa tinggi yang boleh. - Berlari dan melonjak melepasi halangan selepas papan lonjak. - Berlari 3 dan 5 langkah dan melompat. - Berlari 3 langkah dan menanduk objek yang digantung.

y

y

Latihan mendarat - Lompat jauh berdiri ke kawasan mendarat menggunakan kaki lonjakan. - Lompat (dengan kaki lonjakan) dan mendarat dari peti lombol (atau peti kayu) atau papan anjal dan mendarat ke dalam kawasan mendarat. - Lompat berdiri melepasi timbunan pasir (berbeza ketinggian).

Rujukan:
Buku: ‡ Teng Boon Tong. (2001). Panduan Pengajaran Olahraga: Pearson Education Malaysia Sdn. Bhd. ‡ Wee Eng Hoe. (2003) Panduan pengajaran Olahraga: Kepegawaian dan kejurulatihan. Shah Alam: Karisma Publication Sdn. Bhd.

36

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful